Bevezető
1. Modul | Nemet mondás a családban
2. Modul | Nemet mondás a munkahelyen
3. Modul | Nemet mondás ismerősöknek
Befejezés

Bevezető | A céltudatos gyakorlás lényege

Néhány éve új időszámítás kezdődött a készségfejlesztésben. A világ vezető szakértői több évtizednyi kutatás alapján kidolgoztak egy hatékony módszert, amivel szinte bármilyen készségedet mesteri szintre fejlesztheted.

A módszer neve Deliberate Practice, ami magyarra céltudatos gyakorlás néven fordítható. Erről a gyakorlási módszerről azóta több millió oldalnyi könyv, sok ezer órányi videó, rengeteg előadás és kutatás született (párat belinkeltem lejjebb a forrásoknál).

A céltudatos gyakorlás által jobb lehetsz abban abban, ami igazán fontos Neked – legyen az balett, gitározás, matematika, golf, vagy épp memóriafejlesztés.

Céltudatos gyakorlás - Deliberate Practice

Céltudatos gyakorlás – Deliberate Practice könyvek

Az elmúlt 20 év kutatásai tulajdonképpen csak megerősítik azt, amit zsigerből amúgy is mindenki (pl: Harry Potter is) tud: kiválóság valamely területen nemcsak a tehetség műve – szorgalmas és szisztematikus gyakorlás nélkül nincs valódi siker. Ráadásul most már tudományos, konkrét, bizonyított és hatékony módszerekkel is rendelkezünk arról, hogyan érdemes gyakorolni!

És hogy miért lényeges mindez? Azért, mert kommunikációd is rendkívül hatékonyan fejleszthető céltudatos gyakorlás segítségével!

Céltudatos gyakorlás a kommunikációban

Előadások és könyvek segítségével sokkal több információval fogsz rendelkezni, azonban valódi változást elérni, éles helyzeteket profi módon megoldani csak a gyakorlás segít Neked.

A Céltudatos gyakorlás a kommunikációban négy fontos lépésből tevődik össze:

  1. Olyan apró készségeket érdemes gyakorolod, amik épp nehézséget okoznak Neked.
  2. Komfortzónád szélén egyensúlyozva megkeresed a mezsgyét, ahol a gyakorlás kihívást jelent, de nem terhel túl, és ott kitartóan ismételsz.
  3. Értékeled gyakorlásodat.
  4. Visszajelzést kérsz.
Céltudatos gyakorlás a kommunikációban

Céltudatos gyakorlás a kommunikációban

1. Apró készségek

Érdemes apró, kicsi tanulási célokat magad elé tűzni.

Bár nem biztos, hogy elsőre így tűnik, de az értő figyelem, a nemet mondás, vagy az agresszív emberekkel való bánásmód is számos apró készségből áll.

Az Asszertív Akadémia összeszedte és rendszerezte ezeket a készségeket, hogy egyszerűbb legyen céljaid kijelölése, a konkrét gyakorlási pontok megtalálása.

2. Kitartó ismétlés

Érdemes a helyesen végzett gyakorlatot biztonságban, koncentrált figyelemmel, hangosan és kitartóan ismételni.

Ugyan életünk egy hatalmas részét valamiféle kommunikációval töltjük, valódi gyakorlási lehetőség kevés kínálkozik. A legtöbb helyzetnek a munkahelyen és otthon van tétje, így nem tudsz biztonságban fejlődni. Fontos tehát a nyugodt, zavartalan környezet a gyakorlásodhoz.

Fontos, hogy a gyakorlás hangosan történjen, azaz a feladatokat ki kell mondanod. Az nem elég, hogy leírod, vagy elgondolod, mit mondanál – ahhoz, hogy a gyakorlás hasznodra váljon, jól hallhatóan el kell hagynia a szádat a mondatnak.

Az instrukciók alapján meg fogod keresni komfortzónád határát, hogy itt gyakorolj, és így a leghatékonyabban tudj fejlődni hosszú távú céljaid elérése érdekében.

3. Gyakorlás értékelése

Érdemes teljesítményedet megfigyelni, reflektálni teljesítményedre, érzéseidre.

Hasznos lehet minden gyakorlási alkalom végén kitölteni egy gyakorlási naplót, hogy aztán precízen tudj javítani, ha valami még nem úgy megy, ahogyan szeretnéd.

Az is lehet, hogy fel tudod magad venni videóra, ami talán az egyik legobjektívebb visszajelzést adja saját magadról, a gyakorlásod jelenlegi szintjéről. Nem egyszerű kihívás szembesülni saját magaddal a képernyőn, ám rendkívül hasznos tud lenni a gyakorlás értékelésében, vagy a szakértői visszajelzés kérésekor.

4. Szakértői visszajelzés

Az egyedül folytatott gyakorlás mellett időnként érdemes tanácsot kérni másoktól. Pont mint a kosárlabdában vagy a gitározásban.

Amennyiben visszajelzésre vágysz, akkor érdemes lehet beszélgetni egy szakértővel, aki sokat tehet kommunikációd csiszolása érdekében: rendelkezik megfelelő tapasztalattal és szakmai ismeretekkel, könnyűnek gondolod megnyílni előtte, hasznos tanácsokat ad, bizalomteli légkörben segít érzelmeid felismerésében és tisztelettel, kíváncsisággal viszonyul hozzád.

Fontos, hogy a szakértői reflexión túl igen praktikus visszajelzést kaphatsz csoporttársaidtól, vagy a helyzetben legilletékesebbtől – a másik féltől – is.

Figyelmeztetés

A céltudatos gyakorlás nem mindig kellemes tevékenység.

Pont, mint amikor lemész az edzőterembe – alaposan átmozgatod izmaid, megizzadsz, elfáradsz, akár még némi izomlázat is begyűjtesz. Ezek nélkül nincsen fejlődés.

Ugyanígy van a céltudatos gyakorlás során is. Ha a kommunikációt gyakorlod, és minden tökéletesen megy, akkor az egy jó érzés, ugyanakkor figyelmeztetés is arra vonatkozóan, hogy nem állítod magadat kihívások elé. Olyankor azt gyakorlod, amit már amúgy is tudsz. Könnyű, ám nem sok haladással kecsegtető dolog. Ha elfáradsz, frusztrálódsz a gyakorlásod alatt, akkor az azt jelenti, hogy dolgozol a gyengeségeiden.

Gratulálok!

Örülök, hogy itt vagy, és most már tudod, mi az a céltudatos gyakorlás!

Most pedig nézzünk rá arra, hogy miért lehet nehéz nemet mondani, és hogy hogyan érdemes csinálni – erről szól a következő lecke. Ezekkel is érdemes lehet tisztában lenned, mielőtt nekilátsz a gyakorlásnak.

Források