4 dolog, amit Harry Pottertől tanulhatsz saját fejlődésedről

Céltudatos gyakorlás a kommunikációban
Céltudatos gyakorlás
2020-12-08
Év végi visszatekinitő
Év végi visszatekintés
2020-12-29
Harry Potter és a Céltudatos gyakorlás

Harry Potter és a Céltudatos gyakorlás

Könyvek és előadások hasznos elméleti ismereteket adnak, ám nem sokat segítenek viselkedésed megváltoztatásában. Hermione, Harry és Ron tudták ezt, és a céltudatos gyakorlás mellett döntöttek.

Dolores Umbridge

Az 1995-ös tanév ötödik sötét varázslatok kivédése tanóráján Hermione Granger, Harry Potter és Ron Weasley számára világossá vált: a tanultakat bizony nem fogják gyakorolni. Dolores Umbridge, a sötét varázslatok kivédése tantárgy roxforti tanára csak a defenzív mágia elméletét fogja oktatni a tankönyv alapján.

Hermione azonnal észlelte a veszélyt. Tisztában volt azzal, hogy ha szembekerülnek Voldemorttal, akkor ott valódi gyakorlati ismeretekre lesz szükség. Emiatt rávette Harry-t és Ron-t, hogy hozzanak létre egy szervezetet annak érdekében, hogy ne csak elméletben tanulják, hanem gyakorolják is a varázslatok kivédését.

Harry, érted már? Ezért van rád szükség… Tudnunk kell, valójában milyen is … szemben állni … Voldemorttal.“~ Hermione Granger épp meggyőzi Harry-t, hogy tanítson a gyakorlatban is védelmet.

Dumbledore Seregének alapítása

A titkos társaságot végül 29 diák alapította meg Dumbledore Serege (Dumbledore’s Army, D.A.) néven.

Céltudatos gyakorlás Roxfortban

Dumbledore Seregének gyakorlásait Harry Potter vezette, mivel neki volt a legtöbb tapasztalata védekező és támadó varázslások alkalmazásában is.

A gyakorlás kezdetei

Harry és a D.A. csapat a tanév során gyakorlatilag Umbridge orra előtt tevékenykedett. A Szükség Szobájában sorra vették az összes fontos ártást és védekezést, hogy éles helyzetben hatékonyabban ki tudjanak állni magukért. Vállalták a hibázást, a kellemetlenségeket, miközben egyre jobbak és jobbak lettek.

Elsőként Harry mindenkinek megtanította a Capitulatus! varázslatot, majd kitartóan gyakorolták a hátráltató ártást, tarolóátkot, kábítóátkot, pajzsbűbájt, és az összetett Patrónus-bűbájt. Mire a félév vége felé Umbridge tudomást szerzett a gyakorlásról, addigra a csapat komoly tudásra tett szert, és számos hatékony technika birtokában készült a találkozásra.

Órán, amikor a sötét varázslatok kivédése tankönyvet kellett volna böngészniük, a hallgatók olyan élménydús gyakorlási pillanatokat idéztek fel magukban, mint hogy Neville hogyan fegyverezte le Hermionét, Colin hogyan fejlesztette tökélyre három óra kemény munka után a hátráltató ártást, vagy hogy Parvatinak hogyan sikerült egy olyan remekbe szabott tarolóátkot végrehajtania, hogy az összes gyanúszkóp hamuvá porladt szét.

Mit tanulhatsz Harryéktól kommunikációd fejlesztéséről?

Az elméleti ismeretek, könyvek tehát önmagukban vajmi keveset jelentenek – meglévő adottságaidból a céltudatos gyakorlás segíthet a legtöbbet kihozni. Ilyenkor a Neked nehézséget okozó apró készségeket gyakorlod komfortzónád szélén, egy olyan a mezsgyén egyensúlyozva, ahol a gyakorlás kihívást jelent, de nem terhel túl. Ha mindemellé még szakértő visszajelzés is társul, akkor a siker nem fog elmaradni!

A kommunikációt – ahogy semmilyen más gyakorlati tevékenységet sem – nem lehet könyvekből elsajátítani. Előadások és könyvek segítségével sokkal több információval fogsz rendelkezni, azonban valódi változást elérni, éles helyzeteket profi módon megoldani csak a gyakorlás segít Neked.

A passzív tanulás során szerzett kommunikációs tudásoddal éles helyzetben annyi jut majd eszedbe, hogy erre valószínűleg egy én-üzenetet kéne küldeni, de nyilván azt nem mondhatod az ügyfelednek, barátodnak, kollégádnak, főnöködnek, gyerekednek, párodnak, hogy bocsi, még át kellene lapoznom a könyvet, vagy megfogalmaznom írásban, és utána válaszolok. Aki előtted áll, az most akarja a választ.

A passzív ismereteket céltudatos gyakorlással automatikussá kell tenned, hogy azonnal felhasználható, zsigeri és autentikus válaszaid legyenek. Ennek a gyakorlásnak volt eszköze Dumbledore Serege, módszere pedig a céltudatos gyakorlás négy összetevője, ami a kommunikációd fejlesztésében is segít.

Céltudatos gyakorlás

Céltudatos gyakorlás

1. Apró készségek

Érdemes apró, kicsi tanulási célokat magad elé tűzni.

Bár nem biztos, hogy elsőre így tűnik, de egy bonyolult Patrónus-bűbájhoz hasonlóan az értő figyelem, a nemet mondás, vagy az agresszív emberekkel való bánásmód is számos apró készségből áll.

2. Kitartó ismétlés

Érdemes a helyesen végzett gyakorlatot biztonságban, koncentrált figyelemmel, hangosan és kitartóan ismételni.

Amikor kommunikációdat fejleszted, a hangosan kimondott feladatokat kitartóan kell ismételned komfortzónád határán. Ehhez érdemes megtalálni azokat a pontokat, ahol a feladat kihívást jelent Neked, ám nem terhel túl.

3. Gyakorlás értékelése

Érdemes teljesítményedet objektíven megfigyelni.

Érdemes lehet a gyakorlásodról naplót vezetni, vagy felvenni magad videóra, hogy objektívebb visszajelzést kaphass és aztán precízen tudj javítani, ha valami még nem úgy megy, ahogyan szeretnéd. Nem egyszerű kihívás visszanézni gyakorlásaidat vagy szembesülni saját magaddal a képernyőn, ám ilyenkor hatalmas lökést adsz saját fejlődésednek.

4. Szakértői visszajelzés

Az egyedül folytatott gyakorlás mellett időnként érdemes tanácsot kérni másoktól.

Egy szakértő sokat tehet kommunikációd csiszolása érdekében: segít bizalomteli légkört teremteni, rendelkezik megfelelő tapasztalattal és szakmai ismeretekkel, könnyűnek gondolod megnyílni előtte, hasznos tanácsokat ad, segít érzelmeid felismerésében és tisztelettel, kíváncsisággal viszonyul hozzád. Fontos, hogy a szakértői reflexión túl igen praktikus visszajelzést kaphatsz csoporttársaidtól, vagy a helyzetben legilletékesebbtől – a másik féltől – is.

Céltudatos gyakorlás a win-win helyzetekért

Céltudatos gyakorlással valódi változást tudsz elérni, és éles helyzeteket leszel képes profi módon megoldani a kommunikációdban is.

Az Asszertív Akadémia kidolgozta a céltudatos gyakorlás metodikáját a kommunikációban, és összeállította a leghatékonyabb programokat számodra! Így sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz a fejlődésed.

Magyarországon először színészek által készített videógyakorlatokkal dolgozhatsz! A nehéz kommunikációs helyzeteket addig gyakorlod, amíg legközelebb csípőből megy a munkahelyen vagy otthon!

Fedezd fel folyamatosan bővülő videókurzus tárunkat, és csatlakozz Te is a készségfejlesztés forradalmához! Engedd szabadjára Te is a benned lakozó magabiztos és hatékony kommunikátort, légy mestere a kommunikációnak!


Források

Céltudatos gyakorlás elméleti alapok

Hozzászólások

hozzászólás