Elmondanád, mit hallottál? Variációk egy nehéz kérdésre.

4 dolog, ami boldogabbá tesz 2017-ben .
4 egyszerű és ingyenes dolog, ami boldogabbá tesz
2017-01-02
Asszertív kommunikáció, asszertivitás interjú - Kossuth Rádió
Asszertív Akadémia interjú a Kossuth Rádión
2017-01-03
Nehéz kérdés

Nehéz kérdés

A félreértések egyik legfőbb oka, hogy valójában nem értjük meg egymás mondanivalóját. Ha tudni akarjuk, a másik mit értett meg abból, amit elmondtunk, fontos hogy megkérdezzük.

Asszertív kommunikáció

Az asszertív kommunikáció lényege, hogy nehéz érzelmi szituációban is képesek vagyunk érvényesíteni igényeinket, miközben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartjuk. Ha sikerül asszertíven viselkednünk, egyidejűleg tehát mindkét fél érdekeit figyelembe tudjuk venni, vagyis sikerül kifejeznünk saját magunkat és meghallgatni a másikat.

A kommunikáció két összetevője a meghallgatás és az önkifejezés.

Ezek váltakozó köreibe érdemes kérdéseket, visszacsatolást beiktatni. Ahhoz például, hogy tudhassuk, a másik mit értett meg abból, amit elmondtunk, fontos hogy megkérdezzük. Gyakran az a félreértések oka, hogy nem értjük meg egymás álláspontját, valódi szükségleteit vagy érzéseit.

Beszélgetőtársunkat egy-két kérdéssel jobban be tudjuk vonni saját álláspontunk megértésébe. Ami persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy bárkinek bárkivel egyet kellene érteni, csak azt, hogy ismerjük, elismerjük a másik vágyait. Az hogy kielégítjük-e, döntés kérdése.

Elmondanád, mit hallottál? Variációk egy nehéz kérdésre.

Van tehát létjogosultsága annak, hogy azt szeretnénk: a másik mondja vissza, mit értett a mi álláspontunkból. A mi kultúránkban ennek a fajta kérdésnek alig van hagyománya. Aki először érti meg, mennyire fontos, hogy megbizonyosodjunk a másik megértéséről, az általában nehéznek találja a megfelelő kérdésfeltevést. Íme néhány tipp.

Alapvetően kétféleképp lehet megkérdezni a mondandónkból másikban lecsapódott tartalmakat. Mit …? és Hogyan …? kérdésekkel. A Mit… kérdés szerintem jóval direktebb, mert mondanivalónk tartalmára vonatkozik, míg a Hogyan… az inkább az ő megértésére vonatkozik abból, amit mi mondtunk.

Mit hallottál? kérdések

  • Elmondanád, mit értettél meg abból amit elmondtam?
  • Amit eddig elmondtam, abból mi ment át neked?
  • Mit hallottál meg abból, amit mondtam Neked?

Hogyan értetted? kérdések

  • Szeretném tudni, hogyan értetted, amit mondtam.
  • Kíváncsi vagyok, úgy érted-e, ahogy én gondolom.
  • Nyitott vagy rá, hogy visszajelezz nekem, hogyan ment át a mondandóm?
  • Elmondanád, hogy csapódott le benned, amit mondtam?

Ha először mi nyitunk, és visszaismételjük, amit a másiktól hallottunk, utána sokkal nagyobb esélyünk van a kölcsönös megértésre. Ezek után van értelme megkérdezni:

Mit szólnál ahhoz, ha most elmondanám mit gondolok, és után ahogy én az előbb, Te is összefoglalnád, hogy mit hallottál? Ez segítene nekem abban, hogy jobban kapcsolatban maradjak magammal és Veled.

Források

  • http://www.freepik.com/free-photo/co-workers-chatting-before-the-meeting_865819.htm

 

Hozzászólások

hozzászólás