Hogyan jegyezd meg 90%-át annak, amit tanulsz?

Asszertivitás könyvek
Asszertivitás könyv – Ajánlások
2016-10-28
Manipulatív viselkedés
9 taktika, amit manipulatív emberek alkalmaznak, hogy elhallgattassanak
2016-11-09

Hogyan jegyezd meg 90%-át annak, amit tanulsz?

Tanulás - Hogyan jegyezd meg 90%-át annak, amit tanulsz?

Tanulás - Hogyan jegyezd meg 90%-át annak, amit tanulsz?

Olyan tanulási technikákkal vesztegetjük időnk jó részét, amik vajmi kevéssé hatékonyak. Tanulás eredményesen? Íme a megoldás!

Évtizedek óta ismert, hogy az órai előadásként hallott, vagy épp olvasott anyagnak csak igen kis része marad meg az emlékezetünkben. Hiába töltünk a tananyaggal rengeteg időt, alig-alig leszünk hatékonyak.

Szerencsére vannak valóban működő technikák. A mind-map (gondolatérkép) és a hangos felmondás legtöbbünk számára ismerős és bevált eljárás. A leghatékonyabb módszer azonban valószínűleg meglepő lesz!

Amint elolvastad az anyagot, tanítsd meg másnak!

Tanulási piramis

Az anyag passzív meghallgatásától az aktívabb elsajátítási módok felé haladva egyre nagyobb az esélyünk arra, hogy rövid idő alatt is jó eredményeket érjünk el. Ha meghallgatjuk, ahogy valaki előadja az anyagot, egy átlagemberben annak 5%-a fog elraktározódni.

Ha azonnal alkalmazva a tanultakat, akár még órán megtanítom másoknak a hallottakat/olvasottakat, az anyag 90%-ának megjegyzése lehet a jutalmam.

Ennyit jegyzünk meg a tanulnivalóból:
5% – ha más elmondja nekem
10% – ha én olvasom
20% – ha én látom, tapasztalom audio-vizuálisan
30% – ha látok egy demonstrációt élőben
50% – ha beszélgetünk róla csoportosan
75% – ha kipróbálom, amit tanultam
90% – ha megtanítom másnak, amit tanultam

Természetesen helyzettől függően változhat, hogy kinek mi a leghatékonyabb tanulási módszer egy adott tananyagra, időpontban, helyen. A másoknak történő megtanítás ugyanakkor komoly előnnyel vezeti a mezőnyt.

Tanítsd meg, amit tanultál!

Ha tehát valóban meg akarsz jegyezni valamit, alkalmazd ahol csak lehet a gyakorlatban: írj belőle cikket, vagy tanítsd meg élőszóban másoknak!

És hogy miért jegyzünk meg sokkal többet, ha megtanítjuk? Mert azonnali hibázásra és korrekcióra van lehetőség! Légy tehát bátor! Vágj bele, csináld, tanítsd meg, mondd el, és fogadd el a közben elkövetett hibákat. Jó barátaid ők: segítenek tanulni.

Ezért döntöttem én is úgy, hogy asszertivitás tréningjeimen a pár fős csapatok egymást tanítják meg az alapkoncepcióra. Így fog a lehető legtöbb megmaradni a tanultakból. Így alakul ki egy egymást segítő tanulási közösség. Így lesz a legélvezetesebb és leghasznosabb az együtt töltött idő. Így tudunk együtt egy szebb világot építeni magunk körül.

Források

http://www.psychotactics.com/art-retain-learning/

 

 

Hozzászólások

hozzászólás