Miért nehéz asszertívnek lenni?

Érzelmi támogatás
Érzelmi támogatás 13 konkrét mondattal
2021-04-08
#hiányoztatok
2021-05-21
Miért nehéz asszertívnek lenni?

Miért nehéz asszertívnek lenni?

Az asszertivitás egy tanulható készség, ami van, hogy kisujjból megy, és van, hogy komoly nehézséget jelent. Lássuk, miért nehéz asszertívnek lenni?

Mi az asszertivitás?

Először is tisztázzik, mi az asszertivitás: nehéz érzelmi szituációban is képesek vagyunk érvényesíteni igényeinket, miközben a másik fél szükségleteit is tiszteletben tartjuk. Az asszertív viselkedés tehát két kritériumnak felel meg:

 1. őszintén tudósítasz érzéseidről, vágyaidról, szükségleteidről,
 2. miközben a másik érzéseit, vágyait, szükségleteit is meghallgatod és tiszteletben tartod.

Ha sikerül asszertíven viselkedned, akkor nem főleg a saját (agresszivitás), és nem főleg a másik fél (passzivitás) szempontjait veszed figyelembe a megoldás megtalálása érdekében, hanem egyidejűleg mindkét fél érdekeit.

Amikor nem vagy asszertív, annak következményei vannak

Mind a négy kommunikációs stílus megtalálható mindenkiben, és teljesen normális, ha néha így, néha úgy reagálsz. Ugyanakkor, ha tartósan csak az egyik módon nyilvánulsz meg, az hosszú távon problémákat fog okozni.

 • A passzív viselkedésű ember céljait ritkábban éri el, kevesebb a sikerélménye. Mások gyakran kérnek olyasmit tőle, ami meghaladja kapacitását, túlterhelődik, valamint benne maradhat számára egészségtelen kapcsolatokban.
 • Az agresszív viselkedés ellenségeket kreál, neheztelés jár nyomában, haragot ébreszt, félelmet generál, kevés jó kapcsolatot eredményez.
 • A passzív-agresszív viselkedés bújtatott agressziója zavart, frusztrációt kelt. Vesztes-vesztes helyzetnek is hívják, mert hosszú távon jellemzően minden résztvevő rosszabbul jár, mintha nyíltan megbeszélte volna a problémát.

Miért nehéz asszertívnek lenni?

Az, hogy valaki tud-e egy helyzetben asszertíven viselkedni számos tényezőtől függ. Ebben a cikkben ezt a rengeteg tényezőt három csoportban mutatom be, egy kétszemélyes képzeletbeli helyzetben:

 1. Milyen vagy Te?
 2. Milyen a másik fél?
 3. Milyen a szituáció, a környezet?

Az tehát, hogy Te tudsz-e egy adott helyzetben asszertíven viselkedni, az múlik rajtad, a másikon és a szituáción is.

1. Ami rajtad múlik

 1. Lehet, hogy nem tudod, mit érzel, mit szeretnél, mi van benned – így ezt természetesen nagyon nehéz lesz azt képviselni, szavakba foglalni.
 2. Tudod, hogy mit érzel, és mit szeretnél, csak nincsenek meg a megfelelő eszközeid a hatékony önkifejezéshez.
 3. Elképzelhető, hogy valamiért nem tudsz a másikra figyelni, neki teret adni, túl gyorsan vonsz le következtetéseket, vagy épp közbevágsz.
 4. Megvan, hogy mit érzel, mit szeretnél, csak érzelmileg telített, stresszes pillanatokban nem tudsz kiállni magadért vagy nyugodtan meghallgatni.
 5. Nem tudsz dönteni: inkább állj ki magadért, vagy inkább vonulj vissza?
 6. Múltbeli tapasztalataid alapján (családodban, tanáraiddal) gondolhatod azt, hogy neked nincs is jogod asszertívnek lenni.
 7. Gondolhatod, hogy ilyen vagy és ez nem megváltoztatható.

2. Ami a másikon múlik

Ahogy mondani szokták: amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

Ez nagyon sok esetben így is van: ha egy lépcsőházbéli szomszéd emelt hangon, kidagadó nyaki erekkel követeli tőled, hogy most azonnal állj el az autóddal, mert az általad elfoglalt hely az ő magánparkolója, nagyobb valószínűséggel leszel

 • passzív (bocsánatot kérve átállsz máshová), vagy
 • agresszív (Tudja kivel kiabáljon?!), vagy
 • passzív-agresszív (Az orrod alatt elmormolsz egy “Ez se lesz már hülyébb” mondatot, arrébb állsz, és otthon fél napig meséled fűnek-fának, hogy mi történt Veled.)

mint asszertív (Abszolut érthető, hogy dühös lesz saját parkolójának elfoglalása miatt, ugyanakkor nem látok itt táblát kitéve, hogy ez magánparkoló. Mi lenne, ha felhívnánk a közös képviselőt és tisztáznánk?)

Ha tehát a másik fél nem tudja kezelni az érzelmeit egy nehéz helyzetben, akkor borzasztó nagy lélekjelenlét kell hozzá, hogy az ember ne kapcsoljon át túlélő üzemmódba, hanem megőrizze önuralmát és konstruktívan védje érdekeit.

3. Ami a helyzeten múlik

Az is lehet, hogy bár tudod, mit szeretnél és miért, és meg is tudnád ezt valósítani, de a helyzet vagy a szereped hátráltatja az asszertivitást.

Ha például egy idősebb férfiakból álló team ellőtt kell nőként megnyilvánulnod, az jelentősen megnehezíti az asszertív viselkedést. Valószínűleg azért kerültél ebbe a helyzetbe, mert eddig jól megálltad a helyed – ha azonban itt akarsz határokat szabni, akkor szembekerülsz a nőkről kialakított sztereotipikus képpel, miszerint ők meleg, megértő, kapcsolatokat fontosnak tartó lények. Ha pedig ez történik, az negatívan befolyásolja karrieredet.

Amikor tehát ellentmondásba kerül a másokról való gondoskodás és az érdekérvényesítés, akkor érdemes mindkettőt megmutatni egyszerre. Nőként megszólalva egy csomó kompetens férfi előtt tehát érdemesebb több melegséggel, a kapcsolatokra koncentráltan megnyilvánulni, és például így keretezni mondandódat: „Tudom, hogy kockázatos lehet nőként asszertíven fellépni, ugyanakkor most őszinte leszek.”

Hogyan fejleszthető az asszertivitás?

Ha a fentiek alapján tisztábban látod, hogy Neked miért is nehéz egy adott helyzetben az asszertivitás, akkor sokkal specifikusabban tudsz készülni egy következő hasonló szituációra. Íme egy teljesség igénye nélkül összeállított lista, hogyan legyél asszertívabb:

 • Szerezz információt, olvass asszertív kommunikáció könyveket.
 • Tanulmányozd az asszertív jogok listáját.
 • Ismerd meg és gyakorold az önérvényesítés technikáit egy asszertivitás képzésen vagy konfliktuskezelés tréningen.
 • Látogass el egy értő figyelem tréningre, és tanuld meg az aktív hallgatást, az odafigyelést saját magadra és mások felé is.
 • Vágj bele egyéni vagy csoportos önismeretbe, pszichoterápiába, hogy pontosabban tudd, mit is szeretnél elmondani másoknak.
 • Ismerd meg és kezeld jobban érzéseidet és a stresszt relaxációs / reziliencia / mindfulness  vagy épp autogén tréning kurzusokon.
 • Ha azt gondolod, hogy Te ilyen vagy és kész, akkor érdemes elgondolkodnod, miért nem vagy motivált a változtatásra. Miért jó így neked?
 • Nőként érdemesebb több melegséggel, a kapcsolatokra koncentráltan megnyilvánulni, és keretezni mondandódat (lásd feljebb).
 • Ha van bármi kérdésed az asszertivitással kapcsolatban, lépj be ASSZERTIVITÁS Facebook csoportunkba, ahol izgalmas, fontos, és néha nehéz szituációkra keressük együtt a válaszokat.

Sok sikert és jó utat Neked!

Források

Hozzászólások

hozzászólás