Érzelmi támogatás 13 konkrét mondattal

Visszautasítás, nemet mondás
Egy elutasító levél, amit a címzett bekereteztetett. Így mondj nemet tapintatosan!
2021-04-06
Miért nehéz asszertívnek lenni?
Miért nehéz asszertívnek lenni?
2021-05-13
Érzelmi támogatás

Érzelmi támogatás

Nem mindig egyszerű érzelmi támogatást nyújtani valakinek egy nehéz helyzetben. Lehet, hogy fogalmad sincs, mit kéne mondanod, esetleg kéretlen tanácsokat adsz, vagy épp túl empatikussá válsz. 13 konkrét mondat, hogyan adj érzelmi támogatást!

Ismerőseink, barátaink, családtagjaink mindennapjaiban is előfordulnak negatív történések. Elképzelhető, hogy az illető szenved valamitől, feldühítette egy történés, rossz hírt kapott, beteg lett, hozzátartozóját veszítette el, kirúgták, szakított a párjával, vagy bármi hasonló történés viseli meg őket érzelmileg. Ilyenkor jól jön egy segítő, támogató, megnyugató barát, aki jelen van a bajban is.

A kutatások szerint van néhány technika, ami kiválóan működik mások megnyugtatására – ezeket olvashatod az alábbiakban.

Érzelmi támogatás a bajban

Lássuk, hogyan tudsz profi módon megnyugtatni és támogatni valakit, aki nehéz helyzetben van.

Az alábbiakban rengeteg lehetőséget és opciót mutatunk fel, nyilván ezek közül érdemes kiválasztani a helyzethez és a másik félhez legjobban illő mondatokat.

 1. Segíteni szeretnék Neked ebben. – Kifejezed, hogy segíteni akarsz.
 2. Fontos nekem, mi történik veled. – Elmondod, hogy érdeklődsz a másik és hogyléte felől.
 3. Itt vagyok, ha beszélni szeretnél valakivel.  – Elérhetővé teszed magad.
 4. Nem vagy ebben egyedül, itt vagyok melletted. – Beszélsz arról, hogy szövetségese vagy az úton.
 5. Nagyon sajnálom – tudom, mennyit jelent ez neked. – Tudatod megértésedet, szimpátiádat, bánatodat.
 6. Természetes, hogy megijedtél/dühös lettél/… Mindenki így érezne, ez tényleg ijesztő/dühítő/… – Elismered érzéseit.
 7. Borzalmas lehet, hogy ennyit dolgoztál ezért és most úgy tűnik, nem éred el a célodat. – Utalsz a körülményekre, vágyaira.
 8. Ne vádold magadat, tényleg nincs okod rosszul érezni magad emiatt. – Segítesz abban, hogy ne bántsa magát a történtek miatt.
 9. Nem tudod kontrollálni, hogyan érzel – nekem teljesen ok, bármi is van benned. – Biztosítod arról, hogy nincsenek rossz érzések
 10. Meg tudod mondani, milyen érzések vannak benned? – Bátorítod érzései kifejtésére.
 11. Úgy tűnik, borzalmasan elszomorít ez a szakítás, és nem tudod, hogyan fogsz ebből kilábalni. – Visszaismétled az érzéseket, amiket hallottál.
 12. Lehet, hogy bűntudatod is van, hogy nem tettél eleget a kapcsolatért? – Próbálsz megajánlani más lehetséges érzéseket is, együtt lenni vele a felfedezésben.
 13. És mi történt utána? Mi volt a legnehezebb ebben? Segítesz összefüggő történetet alkotni neki a negatív történésről. Fontos, hogy a kérdezésed legyen empatius és ne váljon vallatássá.

Remélem, hogy a fenti mondatok segítenek jelen lenni egy nehéz helyzetben, és érzelmi támogatást adni valakinek, aki bajban van.

Hogyan gyakorolj?

Ha szeretnéd élőben is gyakorolni a meghallgatást, odafigyelést, érzelmi támogatást, szeretettel várunk az Értő figyelem tréningen! Biztonságos és inspiráló környezetben, egy tapasztalt pszichológus vezetésével fejlődhetsz abban, hogyan építsd a bizalmat másokkal, és hogyan figyelj oda jobban saját belső történéseidre.

Források

Hozzászólások

hozzászólás