Interjú egy dalszerző-énekessel: szívből zenélni

A Dalai Láma és Paul Ekman - Érzelmek Atlasza
Érzelmek Atlasza – a Dalai Láma és Paul Ekman weboldala a belső békéhez
2018-10-30
Andy Stanley
5 kérdés, ami letisztulttá és emlékezetessé tesz bármilyen előadást
2018-11-25
Giebiszer Gyöngyi dalszerző-énekes

Giebiszer Gyöngyi dalszerző-énekes

Giebiszer Gyöngyi egyik tréningünk kapcsán mesél lelket könnyítő dalai születéséről.

Mesélsz magadról?

Giebiszer Gyöngyi dalszerző-énekes vagyok. Gyöngyő néven alkotok, tanítok, adok elő, javarészt Budapesten. Dalaimat magyarul, gitárra és énekre írom. Érdekel az ember, szeretek rácsodálkozni az élet szépségére, teljességére. Sokféle forrásból táplálkozom. Hiszek a zene szavakon túli térből szóló Isteni rezgéseiben.

Milyenek a dalaid? Van köztük kedvenced?

A témáim sokszínűek, szerelemtől a háborúig szólnak világunkról és az emberről. Az idei évben Föld meg Ég címet adtam koncertjeimnek.

A dalok személyes vagy másokban érzékelt és megszűrt életesemények tanulságait foglalják össze, szeretek a természetről és filozófiai, engem foglalkoztató kérdésekről is írni. Könnyedebb gyermekdalokat is szereztem már és volt pár év, amikor megrendelésre írtam motiváló, személyes dalokat. Van bossa-nova ihletésű, pop-os, blues-os világot bemutató, Beatles-es hangzású különlegesebb hangsorral megírt és meditatívabb hangvételű szerzeményem is. Színes a világuk.

Mostanában a Pördülj a kedvencem, aminek egyes motívumait az athéni metró szignálja ihlette, tartalmát pedig a soha ki nem húnyó belső láng.

Hogyan születnek, fejlődnek dalaid, mi az útjuk?

Az a fajta alkotó vagyok, aki a belső csendben és a bőséges időben hisz. Van, amikor az ihlet egy dallam, s van, amikor egy konkrét téma, ami érdekel és megérintett. A szövegeimet is magam írom, olyan sokszor fordul elő velem, hogy a szöveg inspirál a dallamra. Szinte mindig mini diktafonnal és nagy tárhelyű jegyzetfüzettel járok. Van, amit kibontok belőlük, s olyan is akad, amelyik már 3 éve várakozik.

Vannak dalok – ilyen idén az Együttérző dal -, amelyek megszületésüktől kezdve kész vannak. Még a szövegét is megjegyzem az írással egy időben. Ez azonban a ritkább eset. Megírás után finomítani kell, majd meg kell tanulni és be kell játszani azokat.

Miért csatlakoztál egy asszertív kommunikáció tréningcsoporthoz, és milyen volt benne lenni?

Az vitt el Kata csoportjába, hogy szeretnék jobb érdekérvényesítő lenni nőként ebben a férfias működésre alapozó világban. Mindennapokban használható tudásanyagot kaptam. Ráláthattam kommunikációs mintázataimra, működéseimre,  törekvő, az önismeretet fontosnak tartó társakkal lehettem egy körben. Profi segítővel tanultam az emberről magamon és társaimon keresztül. Szerettem, inspiráló volt benne lenni. Az egyik csoporttalálkozónk témája ihlette az Együttérző dalt, és a Pördüljt is a tréning időszakában írtam.

Honnan jön a dalszerzés?

Nem volt kérdés számomra gyerekként az, hogy tanulok-e zenét vagy sem. Anyai és apai ágon is jelen volt a zene szeretete, művelése családunkban. Mindkét szülőm kreatív, teremtő ember. Teljesen természetes dolog volt az alkotás, kísérletezés mint olyan.

Zenei tanulmányaimat általános iskolás koromban kezdtem és a dalírás egyszerűen magától jött ezzel együtt belőlem. Sokáig hobbiból zenéltem csak, jogász lettem. Olyan bő tíz éve döntöttem úgy, hogy a könnyűzenéléssel, dalszerzéssel komolyabban szeretnék foglalkozni s el is kezdtem egyre inkább csak a zenére figyelni, mélyebben felfedezni, egyre teljesebben megélni azt az utat, amit ma már hivatásomnak nevezek. A Feelers együttes tagjaként írtam először dalokat és onnan nincs is nagyon megállás. Lelket könnyítő, tanító, kedves műsorunk volt. Falvakba jártunk, mint a szeretet küldöttei. Utam magántanárokhoz, zeneiskolákba vezetett, megjártam Amerikát, ahol rengeteget tanultam élesben is, sok új hangot, inspirációt, mondanivalót gyűjtöttem be. Zenés versszínházi darabot írtam, s adtunk elő egy erre a produkcióra összeállt csapattal, elkezdtem egyre többet szólóban kávéházakban játszani, remek mesterekre találtam, körém is elkezdtek gyűlni a tanítványok. Születtek a dalok egymás után, két éve nyertem egy lemezfelvételt, megjelent bemutatkozó albumom Felébredtem címmel.

Négy ember hatott rám zenei lényével, felfogásával jelentősen az utóbbi időszakban. Jay Clayton avantgárd jazz énekes és Sheila Jordan bebop díva, akiktől zenei improvizációt tanultam Amerikában, Shai Dayan izraeli zenész sámán, akinek Voice Being című egy éves zárt csoportjában az emberi hang gyógyító erejében merültem el és Rímes Zsolt gitáros, akinek hangjaival idén dalaim is kiegészültek.

Próbáink, óráink teremtőek, szépek. Három koncertet adtunk ez évben a Spinoza Színházban, Budapesten. A napokban kaptunk egy meghívást az Aquarius Kincsei Alapítvány szalonjába, november 20-ra, azt következő koncertünk pedig úgy tűnik, hogy január 10-én lesz a Spinozában.

Azt az életet élem, amit anno, amikor ráléptem erre az útra, megálmodtam. Örülök ennek, minden kihívásával együtt is.

Giebiszer Gyöngyi és Rímes Zsolt

Giebiszer Gyöngyi és Rímes Zsolt

Mi a legnagyobb kihívás dalszerzőként számodra?

Azt látom, hogy ez attól függően változik bent s kint is, hogy hol járok, tartok teremtődő utamon. Az biztos, hogy kihívásként élem meg azt, hogy nem tudhatom, hogy a rengeteg befektetett munkám ellenére szeretni fogja-e a közönség a dalaimat, lesz-e kellőképp értékelve, járnak-e szívesen koncertekre az emberek, e digitális világban lesz-e belőle elegendő pénzem, célba érnek-e üzeneteim, másoknak is segítenek-e megkönnyülni, nevetni, örömet adni, szórakozni, kikapcsolni. Amikor ezekre a kérdésekre árnyoldalaimmal válaszolok, meg tudom magam állítani, amikor pedig fényesebb válaszaimhoz férek hozzá bővebben, meglódulok. Az alkotás, ami születik és élni akar, mindig vezet. Megmagyarázhatatlan, misztikus, szép feladat ez.

Mit szeretnél elérni a következő egy évben?

Van egy lemezre való Istenes dalok című anyagom, és egy másik, Föld meg Ég  című. Nagyon várom már, hogy összeálljon minden ahhoz, hogy stúdióba mehessek velük.

Mi az álmod?

A világbéke. Időben közel lévő alkotói álmom amúgy az, hogy drámát írjak. A színdarabírás vonz, vannak már konkrét ötleteim is, miről szóljanak. Csupa szokványos álmom is van, ezért boldogsággal teli, hosszú családi és termékeny alkotó életre vágyom, hogy azok is megvalósulhassanak.

Kívánjuk Gyöngyinek, hogy álmai valóra váljanak! Köszönjük az interjút!

Hozzászólások

hozzászólás