Érzelmek Atlasza – a Dalai Láma és Paul Ekman weboldala a belső békéhez

Hogyan gyakoroljak asszertív kommunikációt? 7 asszertivitás gyakorlat a mindennapokra
Asszertív kommunikáció gyakorlás – 5 lehetőség a mindennapokra
2018-09-03
Giebiszer Gyöngyi dalszerző-énekes
Interjú egy dalszerző-énekessel: szívből zenélni
2018-11-10
A Dalai Láma és Paul Ekman - Érzelmek Atlasza

A Dalai Láma és Paul Ekman

A Dalai Láma és Paul Ekman, a világ egyik legfontosabb pszichológusa együtt térképezik fel az érzelmek kontinenseit. Felfedezésük eredménye az Érzelmek Atlasza, amely interaktív utazást kínál a belső béke és a boldogság irányába.

Paul Ekman és a Dalai Láma azért hozták létre az Érzelmek Atlaszát, hogy jobban értsük az érzelmek ránk gyakorolt hatását. Ahogy Ekman fogalmaz: “Nem mindig vesszük észre, hogy valamilyen érzelem befolyása alatt állunk, mindaddig, amíg valaki rá nem mutat, vagy amíg véget nem ér az érzelem hatása. A lehetőség, hogy megválasszuk, mikor és hogyan tapasztaljuk meg érzelmeinket, tudatosságot igényel. Ezért készítettük az Érzelmek Atlaszát.

A közös munka 2014-ben kezdődött, amikor a Dalai Láma felkérte Ekmant, hogy készítsen egy térképet az érzelmekről, remélve, hogy építő jellegűbb érzelmi élményekkel lehetünk gazdagabbak. “Amikor egy új világot fedezünk fel, szükségünk van térképre. Ha szeretnénk tiszta fejjel, nyugodtan élni, az érzelmek atlasza az, ami nélkülözhetetlen lesz az úton.” A megértés és a békés tettek az óvodától az egyetemig segíthetnek boldogabb családokat, közösségeket és végül boldogabb emberiséget létrehozni.

Az Érzelmek Atlaszának elkészítési folyamata

Az Érzelmek Atlaszának megalkotásához első lépésként Ekman 250 érzelmekkel foglalkozó tudós körében végzett felmérést, hogy lássa a konszenzusos területeket, amelyben mindannyian egyetértenek.

A kutatás eredményeire alapozva 5 érzelmi állapot tűnt univerzálisnak (düh, félelem, undor, szomorúság, öröm), amelyeknek mind megvannak a maguk kiváltói, hangulatai, viselkedéses következményei.

A következő állomás egy adat-vizualizációs cég, a Stamen volt. 1 évnyi munka, rengeteg környi javítás, újabb-és-újabb megközelítések kellettek ahhoz, hogy kialakuljon a végleges forma. A Stamen alapítjója, Eric Rodenbeck a Google, a Facebook, és az MTV számára is végzett adat-vizualizációs munkákat, de az Atlaszt nevezte élete legnagyobb kihívásának. Mégpedig azért, mert nem annyira adatokra, mint inkább tudásra és bölcsességre épül.

Az érzelmek atlasza - Paul Ekman és a Dalai Láma weboldala

Az érzelmek atlasza – Paul Ekman és a Dalai Láma weboldala

Az érzelmek jellemzői az Atlaszban

A legfontosabb érzelmi elképzelések a közös munka alapján:

  1. Az érzelmek tesznek minket emberré, segítettek idáig eljutni a fejlődésben.
  2. Az érzelmek különböznek egymástól. Nincsenek köztük átfedések, de előfordulhatnak egyszerre.
  3. Minden érzelem számos intenzitási állapotban nyilvánulhat meg, amik specifikusak az adott érzelemre nézve. Lehetsz például közepesen vagy nagyon feszült egy viszonylag  széles sávban, de nem tudsz alig-alig tombolni dühödben.
  4. Minden érzelmi állapothoz viselkedési tendenciák tartoznak, amelyek a düh esetében sokfélék lehetnek (pl: vita, passzív-agresszió, inzultus, kiabálás, elnyomás, fizikai erő alkalmazása), míg undor esetén csak néhány verzió van (elkerülés, hányás, visszavonulás).
  5. Minden érzelmi állapotnak van egy kiváltó oka, egy ún. trigger.
  6. Minden érzelemhez tartozik egy hangulat, amelybe belekerülve sokkal valószínűbben tapasztalunk meg bizonyos gondolatokat vagy eseményeket (pl. egy ingerlékeny hangulatban sokkal dühösebben értelmezzük az eseményeket)
Érzelmek Atlasza - A düh viselkedési tendenciái

Érzelmek Atlasza – A düh viselkedési tendenciái

Az Érzelmek Atlasza segíthet egy nyugodtabb lelkiállapot elérésében

Az érzelmek alaposabb megértése, tudatosabb megközelítése hozzájárulhat egy nyugodtabb lelkiállapot megtapasztalásához.

Ahogy Ekman fogalmazott, ez nem egy tudományos munka, mint inkább eddig elért eredményeink megjelenítése, magyarázata.

A Dalai Láma pedig nem akarja belekeverni a projektbe a vallást: “Ha egy tudományos munka bármilyen valláson nyugszik, automatikusan limitálttá válik.” A Dalai Láma azt reméli, hogy érzelmeink jobb megértése hozzájárulhat a világ jobbá tételéhez. Ráadásul elmondása alapján Obama is támogatja a projektet: “A múltban a könyörület a gyengeség, a düh pedig a hatalom jele volt. Az alapvető emberi természet ugyanakkor nem annyira az erőn, mint inkább a könyörületességen nyugszik.

Jóllehet a Dalai Láma izgatott az Atlasz miatt, nem kattintgat az Érzelmek Atlasza weboldalán – a Stamen direkt neki készített egy offline, kinyomtatott verziót 😀

A Dalai Láma és Paul Ekman

A Dalai Láma és Paul Ekman

További olvasnivalók, források

Hozzászólások

hozzászólás