Útikalauz nehéz beszélgetésekhez

Asszertív kommunikáció statisztikák, asszertivitás tények
5 izgalmas tény és statisztika az asszertivitás világából
2024-04-02
A konfliktuskezelés tízparancsolata
A konfliktuskezelés tízparancsolata
2024-04-23
Nehéz beszélgetések

Nehéz beszélgetések

A nehéz beszélgetések néha annyira nehéznek tűnnek, hogy inkább elkerüljük őket, vagy ha bele is megyünk, akkor nem úgy sikerül, ahogy vágytunk volna rá. 5 tipp a nehéz beszélgetésekre való felkészüléshez és azok lebonyolításához.

A nehéz beszélgetések azért nehezek, mert szorongást keltenek bennünk, bizonytalanná tesznek, frusztrációhoz vagy dühhöz vezetnek. Lehet az egy kevésbé jól teljesítő kollégával való beszélgetés, a párunkkal való egyet nem értés, fizetésemelés kérése, vagy egyszerűen csak nemet mondás egy fontos embernek – mind kihívást, feszültséget jelenthet és a következményektől való félelmet hozhat magával.

A 3 leggyakoribb hiba

Amikor egy nehéz beszélgetésbe fogunk, akkor van három olyan alapvető működésmód, amibe nagyon könnyű beleesni:

  1. Feltételezzük, hogy már értjük a problémát, és meg tudjuk magyarázni a helyzetet.
  2. Elrejtjük érzéseinket, vagy olyan módon engedjük szabadjára őket, amit később megbánunk.
  3. Nem a problémát akarjuk megoldani, hanem nyerni szeretnénk a másik ellenében.

Nem könnyű ezeket a csapdákat elkerülni, de ha kezeljük az érzelmeinket, nyitottak vagyunk alternatív magyarázatokra és a másik érzéseire is, óvatosan fogalmazzunk, és olyan megoldások megtalálására összpontosítsunk, amelyekkel minden fél jól érzi magát, akkor saját céljaink elérése mellett a kapcsolat is javulhat.

Tipp# 1 – Értsd meg, mi történik benned!

Felidézve az objektív tényeket, mit az, amit érzel és ez az érzés miért keletkezett benned?

  • A kollégám meetingen megkérdőjelezte, hogy elvégeztem-e a munkámat, ami dühített, mert szeretnék egy nyugodt, tiszteletteljes légkörben dolgozni.
  • A párom két órája a telefonját nyomkodja, miközben végre szabadságon vagyunk. Ez frusztrál, mert minőségi időt akarok vele tölteni. A kapcsolatunkra való odafigyelés biztonságot ad nekem és ő ezt valahogy akadályozza.

Döntsd el, hogy az objektív tények és a rád gyakorolt hatás fényében érdemes, lehetséges és fontos-e felhozni az ügyet?

Tipp #2 – A lehető leghamarabb folytasd le a beszélgetést!

Ha úgy döntöttél, hogy igen, fontos, érdemes és lehetséges megbeszélni a dolgot, akkor ne halogass!

A nehéz beszélgetések halogatás miatt idővel még inkább szorongatóvá válnak és tovább növelhetik a beszélgetés tétjét – így elkerülés helyett célszerűbb belevágni amint csak lehet. Ezáltal elérhetd, hogy a probléma nem fog eszkalálódni, a szakadék nem mélyül tovább és a probléma nem fog átterjedni más területekre vagy emberekre.

Tipp #3 – Hallgasd meg a másikat!

Nagyon könnyű beleesni a “megerősítési torzítás” csapdájába, amikor hajlamosak vagyunk csak a korábbi vélekedéseinket megerősítő információkat befogadni, és elutasítani azokat, amelyek ezeket cáfolják. Ezért a legfontosabb dolog, hogy kérdezz, maradj nyitott, hallgasd meg a másikat, ő hogy élte meg a történést, ami téged felkavart.

Ehhez lényeges, hogy a beszélgetést ne védekezésből vagy támadásból, hanem kíváncsiságból indítsd.

A másik szavai mögé elképzelheted azt is, hogy neki mire lenne / lett volna szüksége, mit érezhet – tehát kicsit láss az ő szavai mögé. Aktívan tükrözz vissza, legyél jelen Értő figyelemmel, ne használj utalásokat, vezető vagy rejtett kérdéseket.

Tipp #4 – Ismerd el a saját felelősséged!

Amikor a másik felet már meghallgattad egy nehéz témában, térj át a saját álláspontodra. Ne védekezz és magyarázkodj, mindemellett ne is túlozz vagy támadj. Képzeld azt, hogy egy harmadik, pártatlan fél vagy és azt vizsgálod, hogy mi a különbség illetve hasonlóság a kettőtök története, érzései, vágyai között.

Tipp #5 – Maradj egyensúlyban támadás, vádaskodás esetén is!

Defenzív és vádaskodó magatartás esetén is van lehetőséged a beszélgetést konstruktív irányba terelni. Próbáld megérteni a másik fél mondandójának lényegét, és saját szavaiddal fordítsd le objektív tényekre, érzésekre és szükségletekre.

Ha a kollégád azt mondja, hogy “Persze, mert állandóan késel a feladatoddal, aztán meg learatod a babérokat, miközben én végzem el a munka nagyját.” akkor mondd ki hangosan, amit megértettél belőle, pl. “Ha jól értem, az dühít igazán, hogy amikor a teljesítményről van szó, akkor a Tiéd valahogy láthatalanabb, miközben Te szeretnél elismerést kapni.

Ez a fajta Értő figyelem az, ami a nehéz beszélgetéseket igazán jó irányba tudja terelni.

A legfontosabb szabály a következő: addig nem tudod pozitívabb irányba terelni a beszélgetést, amíg a másik fél nem érzi, hogy meghallgatják és megértik.

Ha kétségek merülnek fel azzal kapcsolatban, hogyan tovább, akkor a legjobb, ha hallgatsz, fülelsz és megérted a mondandó lényegét.

Ha a másik fél kitartóan eltéríti a beszélgetést a tárgytól, például félbeszakítással vagy érzelmek tagadásával, akkor mondd ki hangosan, mi történik, nevezd meg ezt a viselkedést, és hozd fel megbeszélendő témaként. Ez első lépésben tudatosítja a másik félben a viselkedést, majd korábban ki nem mondott gondolatokat, érzéseket, vágyakat hoz elő. Ha gondolod, a viselkesés következményét is megfogalmazhatod.

Olyan, mintha nehéz lenne Neked arra koncentrálni, hogy ebben az adott esetben mi történt. Attól tartok, hogyha elkanyarodunk a témától, nem fogjuk tudni közös megelégedésünkre megoldani ezt a problémát.

Tanulságok

Néha a probléma felvetése maga is elég lehet a nehézség megoldásához. Előfordul azonban természetesen olyan is, hogy a felek a megbeszélés után sem értenek egyet abban, hogyan tovább.

Mindig tartsuk szem előtt, hogy a megegyezéshez ketten kellenek. A másik félnek éppúgy meg kell győznie téged, mint Neked őt. Megkérdezheted, hogy mi győzné meg a másik személyt. Mondd el neki, hogy mi győzne meg téged. Kérdezd meg, hogy ő mit tenne a te helyedben. Próbálj meg új lehetőségeket kitalálni a probléma kezelésére, és gondold át, milyen elvek vezérelhetnék a méltányos megoldást.

Ha a felek nem tudnak kölcsönösen elfogadható megoldást találni, mindegyiküknek el kell döntenie, hogy elfogadja-e a kevésbé jó megoldást, vagy vállalja a megegyezés elmaradásának következményeit, és elsétál.

Források

  • Image by Freepik
  • https://www.amazon.com/Difficult-Conversations-Discuss-What-Matters/dp/0143118447

 

Hozzászólások

hozzászólás