Pszichológusok szerint ez a dal 65%-kal csökkenti a szorongást

Szorongáskezelés
Szorongáskezelési technikák
2024-01-26
Asszertív kommunikáció statisztikák, asszertivitás tények
5 izgalmas tény és statisztika az asszertivitás világából
2024-04-02
Szorongás csökkentése zenével

Szorongás csökkentése zenével

Egy neuropszichológiai tanulmány szerint ezt a dalt meghallgatva akár 65 százalékkal is csökkenhet a szorongásod!

Érzelemkezelés tréningeken sokat foglalkozunk a szorongással, okaival, kialakulásával és szabályozásával is. A hagyományos tippek, trükkök és technikák egy sokak által inuitívan használt megoldást is tartalmaznak: a zenehallgatást.

Dr. David Lewis-Hodgson jóvoltából innentől tudományosan is alátámasztott módon csökkentheted szorongásodat zenehallgatással.

Szorongáscsökkentés zenehallgatással

A hangterápiák évszázadok óta segítik a relaxációt, az egészség helyreállítását, a jó közérzet fokozását. Dr. David Lewis-Hodgson pszichológus, a Mindlab International alapítójának kutatásában a résztvevők szenzorokkal összekötve próbáltak minél gyorsabban megoldani nehéz rejtvényeket. A rejtvények megfejtése közben keletkezett stresszt agyi aktivitással, szívritmussal, vérnyomással, légzésszámmal mérték, és közben különböző zeneszámokat is hallgattak velük.

A legsikeresebb szorongáscsökkentőnek bizonyuló dal komolyabb relaxációs állapotot eredményezett, mint bármely más, eddig vizsgált zene. A “Weightless” című nóta meghallgatása a résztvevők általános szorongásának 65 százalékos csökkenését eredményezte, és 35 százalékos csökkenést a szokásos fiziológiai pihenésükben.

A leghatékonyabb szorongáscsökkentő zeneszám

A “Weightless”-t létrehozó Marconi Union csoport a zenét hangterapeutákkal együttműködve alkotta meg. A gondosan összeállított harmóniák, ritmusok és basszusmenetek segítenek lelassítani a hallgató szívverését, csökkenteni a vérnyomását és a kortizol nevű stresszhormon szintjét.

A Weightless állítólag annyira hatásos volt, hogy a kísérleti alanyok elálmosodása miatt a Dr. David Lewis-Hodgson azt tanácsolta, hogy autóvezetés közben ne hallgassuk a szerzeményt.

A top 10-es megnyugtató lejátszási lista

10. “We Can Fly,” Rue du Soleil (Café Del Mar)
9. “Canzonetta Sull’aria,” Mozart
8. “Someone Like You,” Adele
7. “Pure Shores,” All Saints
6. “Please Don’t Go,” Barcelona
5. “Strawberry Swing,” Coldplay
4. “Watermark,”Enya
3. “Mellomaniac (Chill Out Mix),” DJ Shah
2. “Electra,” Airstream
1. “Weightless,” Marconi Union

Lejátszási lista

A Spotify-on lehetőséged van egyben meghallgatni azt a lejátszási listát, amelynek 10 dala bizonyítottan a legmegnyugtatóbb a világon.

További szorongáskezelési javaslatok

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen más szorongáskezelési technikák vannak, akkor kattints ide: szorongáskezelési technikák.

Amennyiben komolyabb szorongásos tünetekkel küzdesz, mint például fóbia, pánik, vagy a szorongásod olyan testi problémákat okoz, mint fülzúgás, bélrendszeri tünetek, vagy épp néha kihagy az agyad, akkor hasznos lehet egy hosszabb érzelemkezelési terápiás csoport, ahol szakértő segítséget kaphatsz szorongásod csökkentéséhez.

Források

  • Image by Freepik
  • https://www.inc.com/melanie-curtin/neuroscience-says-listening-to-this-one-song-reduces-anxiety-by-up-to-65-percent.html

Hozzászólások

hozzászólás