Politika és szülés az ünnepi asztalnál? Így ne vesszetek össze!

MÍTOSZ KONTRA VALÓSÁG KOMMUNIKÁCIÓS TÉNYEK ÉS TÉVHITEK
Tények és tévhitek az asszertív kommunikációról
2023-12-05
Szorongáskezelés
Szorongáskezelési technikák
2024-01-26
Politika és szülés az ünnnepi asztalnál - hogyan kommunikáljunk a családi összejöveteleken?

Politika és szülés az ünnnepi asztalnál - hogyan kommunikáljunk a családi összejöveteleken?

A családi együttlétek pozitív érzések mellett gyakran rengeteg nem kívánt mellékhatással is járnak. Hogyan védd meg a családi békét és magadat, amikor felmerül, hogy mikorra tervezitek már a gyereket, vagy mit gondolsz a migránsokról?

Kényes témák

Az ünnepi összejövetelek remek táptalajai olyan kényes témák megvitatásának, amik alááshatják családi kapcsolatainkat. Íme néhány példa:

 • “Miért nem házasodtál még meg?” vagy “Mikor tervezel megállapodni?”.
 • “Mennyit keresel?”
 • “Hallottam, hogy összevesztetek. Mi történt?”
 • “Annyira jó lenne már unokázni… Nem tervezitek még a gyereket?”
 • “Miért váltatok el?”
 • “Még mindig jársz az anoním csoportba?”
 • “Te nem vagy büszke a magyarságodra?”
 • “Észrevettem, hogy híztál. Mi a titkod?”
 • “Miért nem iszol? Terhes vagy?”
 • “Az ukránok robbantották ki a háborút, szerinted is, ugye?”
 • “Miért váltottál pályát?”
 • “Milyenek Gáborka iskolai eredményei?”

Hogyan ne vesszetek össze?

Íme néhány tipp, hogy hogyan lehet ezeket a beszélgetéseket a családi kapcsolatok fenntartása mellett lebonyolítani:

1. Határok kijelölése

Az összejövetel előtt fontoljátok meg közösen a beszélgetések határainak kijelölését. Le lehet fektetni a találkozás előtt, hogy mivel bizonyos témák, például a politika, nézeteltéréseket okozhatnak, mindannyian örülnétek, ha inkább könnyedebb, nem vitás témákra koncentrálnátok, amikor együtt vagytok. Egy ilyenfajta határhúzás nyilván elkerülés, hogyha minden hétvégén együtt kanalazzátok a húslevest, ugyanakkor fontos lehet, amikor évente egyszer ültök le egymással vacsorázni.

2. Irányítsd a beszélgetéseket

Ha kényes témák merülnek fel, finoman tereld át a beszélgetést egy semleges vagy pozitívabb témára, ami kettőtök kapcsolatának pozitív oldalát mutatja. Ha például a politika kerül szóba, mondhatsz valami olyasmit, hogy “Váltsunk témát. Emlékeztek tavalyelőtt, amikor Robi véletlenül magára húzta a társasjátékot?“. Ez a témaváltás nyilván jóval könnyebb, ha előtte az egyes pontban írtak mentén megbeszéltétek a szabályokat.

3. Használd az értő figyelmet!

Ha a beszélgetések érzékeny témákat érintenek, gyakorold az értő figyelem alapfogásait. Kerüld el a félbeszakítást, és ismételd vissza egy mondatban a lényegét annak, amit a másik mondott. Csak ezután fejtsd ki a saját álláspontodat. Ez tiszteletet és megértést mutat.
 • “Miért vagy mindig ilyen makacs, hogy nem vagy hajlandó változtatni a nézeteiden?
  Értő figyelem: “Örülök, ha tudunk beszélni a nézeteimről. Megosztanád velem bővebben, hogy konkrétan miért gondolod ezt?”
 • “Soha semmit nem értesz meg. Amit mondasz, az hülyeség.”
  Értő figyelem: “Hallom, hogy a véleményem nem egyezik a tiéddel, mert szerinted Magyarországon jó élni, én pedig az ellenkezőjét gondolom. Beszélgessünk még erről?
 • “Miért kell neked mindig annyira különbözőnek lenned, mint a családban mindenki másnak?”
  Értő figyelem: “Azt gondolod, hogy a döntéseim kilógnak a sorból. Szerinted okosabb lett volna, ha én is építőmérnöknek tanulok.”
 • “Az ötleteid nevetségesek. Nem értem, hogyan juthatnak egyáltalán eszedbe.”
  Értő figyelem: “Furcsák Neked az elképzeléseim, és vannak olyan szempontok, amik mentén nehéz ezeket elfogadnod.”

4. Maradj nyugodt és tisztelettudó

A heves viták során az érzelmek magasra csaphatnak. Őrizd meg a hidegvéredet, még akkor is, ha határozottan nem értesz egyet. Kerüld a személyes támadásokat és az erőteljes értékítéleteket, és ha véletlenül nem sikerül, gyere el egy érzelemkezelés tréningre 🙂

5. Fókuszálj a közös pontokra

Keresd meg a két eltérő álláspont azon részeit, amelyekben mindenki egyetért, hogy a beszélgetés ne a nézeteltéréseken alapuljon. Hangsúlyozd a közös értékeket vagy célokat ahelyett, hogy a megosztó részletekre összpontosítanál. Néhány példa:

 • “Nem tudom elhinni, hogy ezt a politikai pártot támogatod.”
  “Lehet, hogy különböző politikai nézeteink vannak, ugyanakkor mindketten egy jobb jövőt képzelünk el az országunknak. Mit gondolsz, hogyan tudnánk együtt dolgozni ennek érdekében?”
 • “Nem értem, miért nem követed a családunk hagyományait.”
  “Lehet, hogy eltérő elképzeléseink vannak a fontos családi hagyományokról, ugyanakkor mindketten értékeljük az örökségünket. Szerinted mik azok a családi értékek, amelyeket mindketten nagyra tartunk?”
 • “Nem hiszem el, hogy nem veszed ezt komolyan. Ez egy fontos kérdés!”
  “Ez a téma mindannyiunkat mélyen érdekel. Mit gondolsz, milyen szempontok alapján tudnánk közös nevezőre jutni?”

6. Szükség esetén tarts szünetet

Ha a feszültségek fokozódnak, vagy a beszélgetés túlságosan elmérgesedik, javasolj szünetet. Ez lehetővé teheti mindenkinek, hogy lehűljön, mielőtt túlságosan eszkalálódna a helyzet.

7. Egyezzetek meg abban, hogy nem értetek egyet

Néha előfordulhat, hogy a beszélgetés pozitív irányba terelése érdekében tett erőfeszítések ellenére sem sikerül megoldást találni, beállnak az álláspontok. Ilyen esetekben méltóságteljesen egyezz meg abban, hogy nem értetek egyet. Ismerd el, hogy mindenkinek megvan a saját véleménye, és ez rendben van, nem kell mindenkinek egyetérteni. Ezt főleg az asszertív kommunikáció tréningeken szoktuk gyakorolni: gyere el és tapasztald meg Te is, hogyan lehet megosztó kérdésekben is megnyugtatóan elfogadni, hogy a másik mást gondol.

8. Mutass példát

Mutass példát arra, hogyan kell tisztelettudóan beszélgetni, még akkor is, ha mások nem így tesznek. A Te nyugodt és tisztelettudó viselkedésed hatással lehet másokra, hogy kövessék a példádat.

9.Tudd, mikor kell hátralépni

Ha egy téma túlságosan érzelmileg terhelté válik, vagy nyilvánvaló, hogy a vita nem lesz eredményes, nyugodtan vonulj vissza. A mentális jólléted és családi kapcsolataid fontosabbak, mint egy konkrét vita megnyerése.

10. Találkozó utáni reflexió

Az esemény után akár közösen is el lehet gondolkodni az ünnepek alatt elhangzottakról. Gondold át, hogyan mentek a dolgok, és voltak-e hatékony stratégiák, amelyeket a jövőben alkalmazhattok a harmonikusabb családi összejövetelek érdekében.

Ne feledd, a cél nem az, hogy bárki véleményét megváltoztasd, hanem az, hogy fenntartsátok a családi kapcsolatokat és harmonikus légkört teremtsetek az ünnepek alatt. A tisztelet, a megértés és egymás társaságának élvezete hosszú távon kifizetődőbb lehet, mint a potenciálisan megosztó viták.

Források

Image by Freepik

Hozzászólások

hozzászólás