1 napos kommunikációs kihívás

A H.E.A.T modell egy remek ügyfélkezelési eszköz, amely segít a dühös ügyfél haragjának megnyugtató kezelésében és a megoldás megtalálásában.
Dühös ügyfél kezelése – a HEAT modell
2021-06-10
Sikeres csapat
A sikeres csapat legfontosabb jellemzője a Google-től
2021-09-28
Egy napos kommunikációs kihívás

Egy napos kommunikációs kihívás

Csatlakozz egy kommunikációs kihíváshoz, ahol egyetlen nap alatt megváltoztathatod látásmódodat!

Kommunikációnk fejlesztése egy hosszú út, ugyanakkor már egyetlen nap alatt is lehet olyan felfedezéseket tenni, amik megváltoztathatják hozzáállásodat. Ebben blogbejegyzésben egy kommunikációs kihíváshoz csatlakozhatsz, aminek segítségével egyetlen rövid nap leforgása alatt izgalmas dolgokra bukkanhatsz.

Kommunikációd kertje

Kommunikációd kertjeKépzeld el, hogy a kommunikációd egy kert! Egy olyan kert, amiben te töltesz a legtöbb időt, persze emellett vannak rendszeres látogatóid és olyanok is, akik csak egyszer-egyszer ugranak be.

Ebben a cikkben három kihívás közül választhatsz, hogy kommunikációd kertje élvezetesebb hely legyen Neked és mások számára is!

  • Kigyomlálhatsz néhány oda nem való dudvát, gazt, ami valójában csak elcsúfítja a kertedet.
  • Ültethetsz egy teljesen új és izgalmas növényt, ami később fontos részévé válhat a kertednek.
  • És végül segítheted a fejlődését egy már meglévő növényednek, ápolással, tápoldatozással, gondoskodással.

1. kihívás – Mit gyomlálnál ki?

Tudtad, hogy ha eléd raknak egy 100-as szólistát, akkor sokkal valószínűbben emlékszel a káromkodásokra? Vagy hogy a tenyered jobban izzad, ha káromkodást hallasz? Sőt, hogy a káromkodás a demenciának ellenállva akkor is meg tud maradni, ha más szavakat már elfelejtett az illető?

Nos, ez nem véletlen! A káromkodás sokkal jobban kötődik a jobb agyféltekéhez, mint a balhoz, és erős érzelmi reakciót vált ki a hallgató félből. Napjainkban egyre elterjedtebb és egyre automatikusabban is használjuk, nem tudatosítva, hogy ezzel sokszor megbántunk másokat. Egy 2016-os tanulmány szerint az amerikaiak napi 80-szor káromkodnak, miközben a munkáltatók ugyanekkora százaléka gondolja azt, hogy a káromkodás megkérdőjelezi a munkavállaló professzionalizmusát.

Ha szeretnéd kertedet jól fésültebben látni, akkor egy napra gyomláld ki belőle a káromkodást. Lehet, hogy nagyon kell figyelni, hogy ne csússzon ki a szádon, ugyanakkor megéri kipróbálni. Amikor épp egy szitokszóval adnál plusz energiát mondandódhoz, támasztanád alá a súlyát állításodnak, akkor vedd a fáradtságot, és keress egy erőteljes jelzőt érzelmi állapotod leírására. Kib**zottul elegem van a tanárból helyett – Borzalmasan mérges vagyok a tanárra és magamra is, mert csak egy napot tanultam a termodinamika vizsgára és most megbuktam.

Ez a méregtelenítés jó hatással lesz kerted hangulatára: megnyugtatóbbá és bizalomgerjesztőbbé válik Neked és másoknak is.

Szóval, első választási lehetőséged az egy napos kommunikációs kihívásra: tudatosítsd és kerüld el a káromkodást!

2. kihívás – Mi újat ültetnél?

Második kihívási lehetőségként egy izgalmas jövevényt javaslok, ami talán a Te kertedben is jól mutathat.

Képzeld azt, hogy kertedben erre az egy napra tábort ütött egy híres riporter, mondjuk Vitrai Tamás vagy Friderikusz Sándor vagy Vujity Trvtko vagy épp Oprah Winfrey.

Próbáld ki, hogy a kihívás napján mindenkitől, akivel 1 percnél többet beszélgetsz, megtudsz valami érdekfeszítőt. Tűzd ki magad elé célul, hogy feltegyél nekik legalább egy kérdést, aminek segítségével megtudsz valami izgalmasat! Kötelező előadáson ülsz? Találj két olyan dolgot, amit tudnál használni saját munkádban! Idegesítő emberrel találkozol? Fejtsd meg, mitől lett dühös. Nagymamád hív telefonon? Nyomozd ki, hol jegyezték el egymást nagyapáddal. Bármilyen beszélgetés kiválóan megteszi.

Egyszerűnek tűnik ez a kihívás? Próbáld ki! Néha úgy el vagyunk foglalva saját magunkkal, hogy simán előfordulhat: a kihívás napján csak bámulsz az előtted állóra és azt mondod magadban: nem jut eszembe egyetlen árva kérdés sem, amit feltehetnék ennek az embernek.

Valószínűleg ezekben a pillanatokban jössz rá, mennyire nem vagyunk jók a másik iránti kíváncsiságban.

A reggeli konyhai találkozásoktól a benzinkutason át az óvónőig elég sok mindenkivel találkozhatsz egy nap. Ha mindenkit azzal a belső kíváncsisággal közelítesz meg, hogy ő vajon mitől különleges, vagy izgalmas, vagy egyedi, garantálom, hogy nem lesz unalmas napod. El ne felejtsem említeni: az persze nem minősül kérdésnek, hogy hány óra van. J Csak a másik történeteire, belső világára vonatkozó kérdések számítanak.

Kíváncsi vagyok, milyen tapasztalatokat szerzel, ha ezt a kihívást választod a három közül! Lehet, hogy rájössz: ez emberek tényleg izgalmasak! Jobb lesz neki, jobb lesz neked és jobb a kapcsolatotoknak!

3. kihívás – Mit erősíts meg?

Elérkeztünk az egy napos kommunikációs kihívás utolsó opciójához! Az első kihívási lehetőség az volt, hogy gyomláld ki a káromkodást egy napra a szavaid közül. A második: riporterként próbálj meg feltenni mindenkinek, akivel legalább 1 percet beszélgetsz, minimum egy izgalmas kérdést és tudj meg valami érdekfeszítőt az illetőről.

És végül az utolsó pont: a kiválasztott napon azt is elképzelheted, hogy körülötted mindenki egy távoli bolygóról vagy városból érkezett.

Nos, ez a kihívás talán kíván némi magyarázatot. Egy kísérletben megszólították egy kisváros járókelőit: „Jó napot kívánok! Meg tudná mondani, merre van a városháza?” A megszólítottak általában egy mondatban elmondták, hogy mondjuk „Jobbra a második utca.” Aztán megváltoztatták a megszólítást. A második etapban már így hangzott: „Jó napot kívánok! Nem vagyok ide valósi, meg tudná mondani, merre van a városháza?” és ezt néha még egy kis akcentussal is megtetézték. Ha a kérdező nyilvánvalóvá tette, hogy ő idegen itt, akkor a megszólítottak lelassítottak, és sokkal körültekintőbben magyarázták el az utat. „A második sarkon lát majd egy kávézót. Ott kanyarodjon jobbra az Iskola utcán, onnan 300 méter lesz a Városháza.”

Egyszerűen azért, mert úgy vélték, hogy a másik különbözik tőlük, sokkal türelmesebben viszonyultak hozzá. Minél hasonlóbbnak látsz valaki magadhoz, annál kevesebb türelmed lesz hozzá.

Szóval egy napra kipróbálhatod, milyen az, amikor mindenkiről azt gondolod, hogy egy másik bolygóról érkezett. Nem érti egyből, amit szeretnél. Nincsen közös múltatok. Nincs közös szókincsetek. Nem járt egyetemre, mint Te. Lehet, nem is beszéli rendesen a nyelvet.

Összességében tehát, ha feltételezed, hogy a többiek egy másik bolygóról érkeztek, akkor lecsökkented a saját elvárásaidat és türelmesebb leszel velük. Érdekes kapcsolódási alap szerintem 🙂

Válassz egyet!

Egynapos kommunikációs kihívás Facebook

Egynapos kommunikációs kihívás Facebook

Egy napra tehát 3 kihívás közül választhatsz magadnak:

  • gyomláld ki a káromkodást,
  • tegyél fel egy kérdést, amire izgalmas válaszokat kaphatsz,
  • tételezd fel, hogy a többiek egy idegen bolygóról érkeztek.

Készen állsz a kihívásra? Te mikor kezded?

Próbáld ki mi történik, és figyeld az eredményeket! Ha van kedved, oszd meg felfedezéseidet az Asszertivitás FB csoportunkban: Kattints a LINK-re vagy a képre!

Kalandra fel! 🙂 

Források

 

Hozzászólások

hozzászólás