Céltudatos gyakorlás

Thomas-Kilmann | konfliktuskezelési stratégiák
Konfliktuskezelési stratégiák
2020-12-03
Harry Potter és a Céltudatos gyakorlás
4 dolog, amit Harry Pottertől tanulhatsz saját fejlődésedről
2020-12-15
Céltudatos gyakorlás a kommunikációban

Céltudatos gyakorlás a kommunikációban

Készségfejlesztés bizonyított eredményekkel!

Hozd ki a legtöbbet kommunikációdból és javíts kapcsolataidon céltudatos gyakorlással!

A világ vezető szakértői több évtizednyi kutatás alapján kidolgoztak egy hatékony módszert, amivel szinte bármilyen készségedet mesteri szintre fejlesztheted. A módszer neve Deliberate Practice, ami magyarra céltudatos gyakorlás néven fordítható. Erről a gyakorlási módszerről azóta sok ezer oldalnyi könyv, több száz órányi videó, rengeteg előadás és kutatás született.

Céltudatos gyakorlás - Deliberate Practice

Céltudatos gyakorlás – Deliberate Practice könyvek

A céltudatos gyakorlás által jobb lehetsz abban abban, ami igazán fontos Neked – legyen az balett, gitározás, matematika, golf, nyelvtanulás, vagy épp memóriafejlesztés. És hogy miért lényeges ez? Azért, mert kommunikációd is rendkívül hatékonyan fejleszthető Céltudatos gyakorlás segítségével!

A cikk tartalma

A céltudatos gyakorlás lényege

A céltudatos gyakorlás  egy hatékony és tudományos bizonyítékokon alapokon nyugvó módszer a teljesítmény hatékony és megbízható javítására.

Mindegy, hogy a munkahelyeden/iskolában szeretnél kitűnni, sportolói vagy zenészi teljesítményeden javítanál, empátiádat, szónoki képességeidet vagy kommunikációdat fejlesztenéd, az Anders Ericsson 30 évnyi kutatásából származó céltudatos gyakorlás segíthet Neked fejlődni.

A céltudatos gyakorlás kezdetei

Talán hallottál már a 10.000 órás szabályról, ami próbálja megbecsülni egy új készség elsajátításának mennyiségét: állítólag körülbelül ennyi időre van szükségünk ahhoz, hogy valaminek a mesterévé váljunk. Nos, ezt a szabályt Anders Ericsson elgondolásai alapján alkották a 90-es években, ám rájöttek, hogy a mennyiség egyáltalán nem minden.

Ericsson azóta újabb 20 évet rááldozott a témára, és sakkbajnokokat, hegedűvirtuózokat, sztár atlétákat tanulmányozva a tanulás új módszerét tárta azok elé, akik szeretnének fejlődni.

Ericsson első kísérleteit a memóriakapacitás fejlesztésével végezte a Carnegie Mellon Egyetemen egy Steve Faloon nevű férfivel.

Ismered a tételt, hogy egy átlagember 7 egységnyi információt tud egyszerre a fejében, rövid távú memóriájában tartani? Nos, Steve-nek az átlag eléréséhez is edzenie kellett egy kicsit.

Egy héten több alkalommal, egy-egy órát töltött Ericsson laborjában, és véletlenszerű számokból álló sort próbált neki visszaismételni. Ha Steve-nek sikerült visszamondania a számsort, akkor Ericsson a sort megnövelte egy számmal, ha nem sikerült, akkor kettővel csökkentette. Így a kísérletben folyamatosan annak a határmezsgyéjén gyakoroltak, amit Steve képes volt megjegyezni, és amit nem. Hat számjeggyel kezdték a kísérletet, és 4 óráig tartott, amíg megbízhatóan vissza tudott ismételni 7 számjegyet.

Innentől következik az érdekes rész: hogyan tudott Steve a szokványos, 7 egységnyi információ megjegyzésén túl fejlődni?

Ahogy járt be a laborba és gyakoroltak, egyre nagyobb frusztrációt érzett. Egyszerűen nem sikerült 7 számjegynél többet visszaismételnie, bárhogy erőlködött. Egy reggel aztán áttörés következett be: sikerült megjegyeznie 8, majd 9, majd 10 számjegyet. Ezen az órán végül 11-ig jutottak.

Ez a minta a kísérlet folyamán állandóan ismétlődött. Elért egy limitet, ott frusztrálóan sokáig próbálkozott, majd egyszer csak bekövetkezett egy áttörés. Így jutott el 22, majd 34 számjegyig, mígnem 200 gyakorlással töltött óra után Steve 82 számjegyet tudott visszaismételni.

Mentális modell Céltudatos gyakorlás közben elménk kénytelen kreatív megoldásokat kidolgozni a fölmerülő új problémák megoldására, és újraalkotja eddigi mentális modelljeit.

Steve például úgy oldotta meg ezt, hogy faágakat képzelt el, és annak ágaira aggatta fel az újabb-és-újabb számokat. Ez volt az ő mentális reprezentációja, amit felhasznált a probléma megoldására. Egy következő ilyen modell volt, hogy képesség vált 4 számot egyetlen egységként kezelni, vagyis megnégyszerezte az átlagember 7 egységnyi kapacitását. Ahogy fejlődött, ezt már 6 számmal is meg tudta csinálni.

Amikor a kísérlet végére értek, Steve megtanította egy barátjának, Darionak ezeket a mentális modelleket. Dario mindössze néhány óra után képessé vált 20 számjegyet megjegyezni. Onnantól azonban nem működött neki Steve modellje, és kénytelen volt kidolgozni a sajátját, amivel viszont 100 véletlenszerű számot volt képes visszamondani a kísérletvezetőnek.

Apró készségek gyakorlása szakértői coachinggal komfortzónád határán – ez vezet a fejlődéshez. Semmi más. A Céltudatos gyakorlás nem varázspálca, sem a szent grál, de ha sikerült fókuszáltan gyakorolnod, akkor annak segítségével a legjobbat hozhatod ki magadból – legyen az sakk, tenisz, zongora, festés vagy akár sziklamászás.

Céltudatos gyakorlás a kommunikációban

Elolvastál néhány kommunikációs könyvet, meghallgattál pár előadást, részt vettél egy-két webináriumon, aztán amikor oda került a sor, éles helyzetben nem tudtad használni a tanultakat?

Nos, a passzív tanulás során szerzett kommunikációs tudást az agy elméleti ismeretekért felelős deklaratív memóriája tárolja. Ilyenkor éles helyzetben annyi jut eszedbe, hogy erre valószínűleg egy én-üzenetet kéne küldeni, de nyilván azt nem mondhatod az ügyfelednek, barátodnak, kollégádnak, főnöködnek, gyerekednek, párodnak, hogy bocsi, még át kellene lapoznom a könyvet, vagy megfogalmaznom írásban, és utána válaszolok. Aki előtted áll, az most akarja a választ.

A tapasztalati tanulás során megtanítod a testedet, hogy automatikusan reagáljon, hiszen nincs elég idő átgondolni, elolvasni egy könyvet arról, hogy mit csinálj. Ahhoz, hogy azonnal tudj válaszolni, az agyad automatikus részében, azaz a procedurális memóriában kell lennie a kommunikációs készségeidnek. Így lesz azonnal felhasználható, zsigeri, automatikus, csontjaidból jövő, autentikus válaszod.

Mi a különbség a passzív és a tapasztalati tanulás között?

Amikor nem tudsz éles helyezetben reagálni, akkor a készség még nincs a procedurális memóriádban, a zsigereidben, csontjaidban. Megtanultad, de nem gyakoroltad. Még nem automatikus. Ilyenkor agyi kapacitásaid nagy részét arra fordítod, hogy visszaemlékezz valamire, és emiatt nem vagy kapcsolatban a valódi helyzettel, tehát nem is tudod azt hatékonyan kezelni. Ha automatikusan megy készségeid használata, sokkal kreatívabb tudsz lenni, mert az intuíciód, az agyi kapacitásaid a valódi helyzet felé tudod fordítani, nem pedig valamilyen tankönyvszagú ismeret felé. Ehhez sok-sok ismétlésre van szükség, biztonságos körülmények között olyasvalakivel, aki segít fejlődni.

A legtöbb embernek körülbelül három hónap folyamatos gyakorlásra van szüksége, mire egy új, komplex viselkedés beépül a procedurális memóriájába, azaz természetessé és automatikussá válik. Az elméleti ismeretek hasznosak, ám mit sem érnek konkrét gyakorlás nélkül. A két rendszernek együtt kell működnie ahhoz, hogy használni tudd készségeidet egy éles helyzetben.

Előadások és könyvek segítségével sokkal több információval fogsz rendelkezni, azonban valódi változást elérni, éles helyzeteket profi módon megoldani csak a gyakorlás segít Neked.

Céltudatos gyakorlás

Négy összetevő

A tudatos gyakorlás a kommunikációban négy fontos lépésből tevődik össze:

  1. apró készségeket érdemes gyakorolni,
  2. kitartó ismétléssel,
  3. értékelve gyakorlásodat és
  4. visszajelzést kérve egy szakértőtől.

Meglévő kommunikációs adottságaidból a tudatos gyakorlás segíthet a legtöbbet kihozni. Ilyenkor a Neked nehézséget okozó apró készségeket gyakorlod komfortzónád szélén, egy olyan a mezsgyén egyensúlyozva, ahol a gyakorlás kihívást jelent, de nem terhel túl. Ha mindemellé még szakértő visszajelzés is társul, akkor a siker nem fog elmaradni!

Mi pedig kidolgoztuk ennek metodikáját, és összeállítottuk a leghatékonyabb programokat számodra! Így sokkal gyorsabb és egyszerűbb lesz a fejlődésed.

Céltudatos gyakorlással valódi változást tudsz elérni, éles helyzeteket leszel képes profi módon megoldani.

Kapj szárnyra az Asszertív Akadémia videókurzusaival!

Magyarországon először színészekkel gyakorolhatsz nehéz kommunikációs helyzeteket online, hogy legközelebb csípőből menjen a munkahelyen vagy otthon!

Folyamatosan bővülő videókurzus tárunkban céltudatos gyakorlással fejlesztheted kommunikációd, azaz érhetsz el valódi változást a nemet mondásodban, agresszív emberekkel való bánásmódodban, a manipuláció hatékony kezelésében és más fontos és hasznos kommunikációs témákban. Nézd meg a “Mondj nemet magabiztosan!” kurzust, amelyben céltudatos gyakorlással, színészek videóival gyakorolhatod a határszabást, hogy nehéz helyzetekben is automatikusan mehessen.

Fedezd fel videókurzusainkat, és csatlakozz Te is a készségfejlesztés forradalmához! Engedd szabadjára Te is a benned lakozó magabiztos és hatékony kommunikátort!

További források, olvasnivalók

Az USA leghíresebb közszolgálati rádiója, az NPR egyik műsora a céltudatos gyakorlásról:

Tudatos gyakorlás az USA egyik közszolgáltai rádiójában

A Harward Business Review cikke: https://hbr.org/2007/07/the-making-of-an-expert

Rengeteg videó áll rendelkezésre – hármat belinkeltünk, és nyugodtan keress rá Te is.

A kép forrása: Cartoon vector created by vectorjuice – www.freepik.com

Hozzászólások

hozzászólás