A passzív-agresszív viselkedés 5 szintje

Érzelemszabályozás, érzelemkezelés, dühkezelés
Az érzelemszabályozás 3 alaptörvénye – így reagálj okosan egy nehéz helyzetben!
2020-02-25
Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív? A passzív-agresszív viselkedés kezelése.
A passzív-agresszív viselkedés jelei és a kezelés 4 alapszabálya
2020-03-05
Passzív-agresszív viselkedés

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív viselkedések (csendes ellenállás, szarkasztikus humor, halogatás, makacsság, késés, sértődöttség, pletykálás, célozgatás) szintekre bonthatóak. Olvass tovább!

A passzív-agresszív magatartás lényege

A passzív-agresszív viselkedést négy szóban így lehetne elmagyarázni: bizonytalanságból fakadó burkolt ellenségesség.

Kicsit bővebben így hangozna: a passzív-agresszív módon viselkedő ember számára a másik és saját gondolata, érzése, vágya, véleménye is fontos, ám ezek összebékíthetetlen ellentétben állnak egymással. Sem magában nem bízik, sem abban, hogy a környezete segítene neki elérni céljait, így inkább kerülő úton próbálja megkapni, amit szeretne.

Érzelmeire jellemző egyfajta elfedett düh, amit félelmetes megmutatnia, hiszen fél a másik jóindulatának elvesztésétől. Ez az ambivalens viselkedés rövid távon segít elkerülni a konfliktusokat, hosszú távon alkalmazva azonban destruktív a környezetre és az így viselkedő emberre nézve is.

A fentiek miatt egy passzív-agresszívan viselkedő embertől két, egymásnak ellentmondó üzenet érkezik egyszerre:

  • Szeretnék veled együttműködni – mondja az egyik hang;
  • Hagyjál békén, nem érdekel, utálom – mondja a másik hang.

Fontos tudnod, hogy a passzív-agresszív viselkedés időnként teljesen normális és mindannyiunkra jellemző! Sőt, politikai mozgalomként is tud élni és virágozni. Ha a másik erőfölényben van, és nincs más választás – benne kell maradni a helyzetben, akkor a passzív ellenállás kiváló opció lehet. A kérdés, hogy ki lehet-e belőle egy idő után jönni.

A kettősség, ambivalencia többféle módon is megnyilvánulhat valakinek a viselkedésében.

A passzív-agresszió szintjei

A konfliktus erőssége és a következmények mélyrehatósága mentén több szintet tudunk elkülönítei a passzív-agresszív vagy más néven manipulatív módon viselkedő emberek viselkedésében.

1. szint – ideiglenes egyetértés

A felszínen teljesíteni akarja a kérést, bólogat, pozitívan nyilatkozik, ugyanakkor nem nagyon cselekszik mindezek érdekében. Elfelejti a megbeszélt határidőt, nem ér oda a találkozóra, ezekkel konfrontálva pedig nem feltétlenül vállalja a felelősséget. Egy szóban: Mindjáááááárt!!!

2. szint – szándékos bénázás

A felszínen a passzív-agresszív módon viselkedő személy egyetért kéréssel, megcsinálja, amit kérnek tőle, ugyanakkor az eredmény hagy maga után kívánnivalót. Elkészíti a reggelit, de nem pakol el maga után. Megtölti a mosogatógépet, de nem lehet bezárni az ajtaját. Megcsinálja az Excelt, de a 8 képletből 5 hibás. Elkezd készülődni, de addig tökölődik, hogy biztosan elkésünk a suliból. Visszahozza az autót, csak épp üres tankkal. Tehát megcsinálja – még az is lehet, hogy határidőre – az elvártakat, csak épp az eredményben nincs köszönet. Ráadásul még áldozatként is állíthatja be magát, hogy miért nem jött össze.

3. szint – eltüntetés

A harmadik szinten a passzív-agresszív módon viselkedő személy elhallgatja az információkat: pont akkor veszi ki a betegszabit, amikor fontos határidő közeleg, elhagyja a nélkülözhetetlen dokumentumokat, vagy amikor kérdezik, hogy mi a baj, akkor karba tett kézzel, láthatóan dühösen azt válaszolja: Semmi. Vagy: Nekem tökmindegy.

4. szint –  bújtatott bosszú

Ezen a szinten a passzív-agresszív módon viselkedő személy konkrétan eldönti, hogy bosszút áll egy vele nem megfelelően fellépő emberrel szemben. Te így? Akkor én is úgy!  Természetesen ez konkrétan, közvetlenül, szemtől-szemben nem hangzik el, de rejtett módon keresztbe tesz annak, akire dühös: pletykákat terjeszt róla, vírust telepít a számítógépre, szabotálja a prezentációját, kiengedi a levegőt a bicaja kerekeiből.

5. szint – saját maga bántása

A legsúlyosabb szinten a passzív-agresszív módon viselkedő személy akár önkárosító magatartást is bevállal annak érdekében, hogy ne kelljen megélnie saját agresszióját, és hogy a másikon bosszút álljon. Kékre festi a haját pont a szóbeli felvételi előtti napon. Éhezteti magát, hogy bebizonyítsa, az anyja nem bánik vele megfelelően. Benne marad egy számára nem megfelelő kapcsolatban, csak hogy a másik is rosszul érezze magát. Válás után egy lakásban marad volt családjával és ahol csak lehet, útban van.

A passzív-agresszió fent felsorolt öt szintjén egyre erősebb a konfliktus az így viselkedő ember lelkében és aztán körülötte is. A súlyos, másik vagyonát, vagy saját testi épségét károsító viselkedés gyakran csak komoly pszichoterápiával gyógyítható – amennyiben valaki egyáltalán motivált erre.

Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív velem?

A passzív-agresszív viselkedést nem egyszerű konstruktívan kezelni, ugyanakkor van néhány tipp, ami tud Neked segíteni. Kattints a segítségért: Így kezeld, ha valaki passzív-agresszív

Források

  • Business photo created by katemangostar – www.freepik.com
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/200912/the-five-levels-passive-aggressive-behavior
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/201909/responding-passive-aggressive-behavior-work
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/201906/passive-aggression-in-the-workplace
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/201802/passive-aggression-work-the-perfect-office-crime
  • People photo created by freepik – www.freepik.com

Hozzászólások

hozzászólás