A passzív-agresszív viselkedés 5 szintje

Érzelemszabályozás, érzelemkezelés, dühkezelés
Az érzelemszabályozás 3 alaptörvénye – így reagálj okosan egy nehéz helyzetben!
2020-02-25
Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív? A passzív-agresszív viselkedés kezelése.
A passzív-agresszív viselkedés jelei és a kezelés 4 alapszabálya
2020-03-05
Passzív-agresszív viselkedés

Passzív-agresszív viselkedés

A passzív-agresszív viselkedések (csendes ellenállás, szarkasztikus humor, halogatás, makacsság, késés, sértődöttség, pletykálás, célozgatás) súlyosság alapján szintekre bonthatóak. 

A passzív-agresszív magatartás lényege

A passzív-agresszív viselkedést két szóban így lehetne elmagyarázni: burkolt ellenségesség. Kicsit bővebben így hangozna: a passzív-agresszív módon viselkedő ember számára a másik és saját gondolata, érzése, vágya, véleménye is fontos, ám ezek összebékíthetetlen ellentétben állnak egymással. Sem magában nem bízik, sem abban, hogy a környezete segítene neki elérni céljait, így inkább kerülő úton próbálja megkapni, amit szeretne. Érzelmeire jellemző egy elfedett düh, ugyanakkor ezt félelmetes neki megmutatnia, félvén mások jóindulatának elvesztésétől. Ez az ellentmondó viselkedés destruktív a környezetre és az így viselkedő emberre nézve is.

A fentiek miatt egy passzív-agresszívan viselkedő embertől két, egymásnak ellentmondó üzenet érkezik egyszerre:

  • Szeretnék veled együttműködni – mondja az egyik hang;
  • Hagyjál békén, nem érdekel, utállak – mondja a másik hang.

Ez a kettősség, ambivalencia többféle módon is megnyilvánulhat a viselkedésében.

A passzív-agresszió szintjei

A konfliktus erőssége és a következmények mélyrehatósága mentén több szintet tudunk elkülönítei a manipulatív módon viselkedő emberek viselkedésében.

1. szint – ideiglenes egyetértés

A felszínen teljesíteni akarja kérésedet, bólogat, pozitívan nyilatkozik, ugyanakkor nem nagyon cselekszik mindezek érdekében. Elfelejti a megbeszélt határidőt, nem ér oda a találkozóra, ezekkel konfrontálva pedig nem feltétlenül vállalja a felelősséget. Egy szóban: Mindjáááááárt!!!

2. szint – szándékos bénázás

A felszínen a passzív-agresszív módon viselkedő személy egyetért kéréssel, megcsinálja, amit kérnek tőle, ugyanakkor az eredmény hagy maga után kívánnivalót. Elkészíti a reggelit, de nem pakol el maga után. Megtölti a mosogatógépet, de nem lehet bezárni az ajtaját. Megcsinálja az Excelt, de a 8 képletből 5 hibás. Elkezd készülődni, de addig tökölődik, hogy biztosan elkésünk a suliból. Visszahozza az autót, csak épp üres tankkal. Tehát megcsinálja, még az is lehet, hogy határidőre az elvártakat, csak épp az eredményben nincs köszönet. Ráadásul még áldozatként is állíthatja be magát, hogy miért nem jött össze.

3. szint – eltüntetés

A harmadik szinten a passzív-agresszív módon viselkedő személy elhallgatja az információkat, pont akkor veszi ki a betegszabit, amikor fontos határidő közeleg, elhagyja a nélkülözhetetlen dokumentumokat, vagy amikor kérdezik, hogy mi a baj, akkor karba tett kézzel, láthatóan dühösen azt válaszolja: Semmi. Vagy: Nekem tökmindegy.

4. szint –  bújtatott bosszú

Ezen a szinten a passzív-agresszív módon viselkedő személy konkrétan eldönti, hogy bosszút áll egy vele nem megfelelően fellépő emberrel szemben. Te így? Akkor én is úgy!  Természetesen ez konkrétan, közvetlenül, szemtől-szemben nem hangzik el, de rejtett módon keresztbe tesz annak, akire dühös: pletykákat terjeszt róla, vírust telepít a számítógépre, szabotálja a prezentációját, kiengedi a levegőt a bicaja kerekeiből.

5. szint – saját maga bántása

A legsúlyosabb szinten a passzív-agresszív módon viselkedő személy akár önkárosító magatartást is bevállal annak érdekében, hogy ne kelljen megélnie saját agresszióját, és hogy a másikon bosszút álljon. Kékre festi a haját pont a szóbeli felvételi előtti napon. Éhezteti magát, hogy bebizonyítsa, az anyja nem bánik vele megfelelően. Benne marad egy számára nem megfelelő kapcsolatban, csak hogy a másik is rosszul érezze magát. Válás után egy lakásban marad volt családjával és ahol csak lehet, útban van.

A passzív-agresszió fent felsorolt öt szintjén egyre erősebb a konfliktus az így viselkedő ember lelkében és aztán körülötte is. A súlyos, másik vagyonát, vagy saját testi épségét károsító viselkedés gyakran csak komoly pszichoterápiával gyógyítható – amennyiben valaki egyáltalán akarja.

Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív velem?

A passzív-agresszív viselkedést nem egyszerű konstruktívan kezelni, ugyanakkor van néhány tipp, ami tud Neked segíteni. Kattints a segítségért: Így kezeld, ha valaki passzív-agresszív

Források

  • Business photo created by katemangostar – www.freepik.com
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/200912/the-five-levels-passive-aggressive-behavior
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/201909/responding-passive-aggressive-behavior-work
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/201906/passive-aggression-in-the-workplace
  • https://www.psychologytoday.com/us/blog/passive-aggressive-diaries/201802/passive-aggression-work-the-perfect-office-crime
  • People photo created by freepik – www.freepik.com

Hozzászólások

hozzászólás