A passzív-agresszív viselkedés jelei és a kezelés 4 alapszabálya

Passzív-agresszív viselkedés
A passzív-agresszív viselkedés 5 szintje
2020-03-05
Érzelmi immunrendszer
Érzelmi immunrendszer erősítés karantén idején – a 3 legjobb stratégia
2020-03-17

A passzív-agresszív viselkedés jelei és a kezelés 4 alapszabálya

Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív? A passzív-agresszív viselkedés kezelése.

Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív? A passzív-agresszív viselkedés kezelése.

A passzív-agresszív viselkedés 5 szintje, és a 4 technika, ami segít véget vetni a manipulációnak. 

Ismerkedjünk meg alaposabban a passzív-agresszív viselkedéssel, annak okaival, és végül a hatékony kezelés alapszabályaival!

A passzív-agresszív viselkedés 5 szintje

A passzív-agresszív módon viselkedő ember közvetett módon mutatja ki agresszióját: csendes ellenállás, szarkasztikus humor, halogatás, makacsság, késés, sértődöttség, pletykálás, célozgatás lehetnek jelei a passzív-agresszív vagy más néven manipulatív magatartásnak.

A passzív-agresszív viselkedés számos megjelenése szintekre bontható.

 • Az 1., ideiglenes egyetértés szintjén a másik a felszínen teljesíteni akarja kérésedet, ugyanakkor nem nagyon cselekszik mindezek érdekében, például elfelejti a megbeszélt határidőt, vagy nem ér oda a találkozóra.
 • A 2., szándékos bénázás szintjén végrehajtja ugyan a másik, amit kérsz tőle, de gyalázatos teljesítménnyel. Megtölti a mosogatógépet, de nem lehet bezárni az ajtaját. Megcsinálja az Excelt, de a 8 képletből 5 hibás.
 • A 3., eltüntetés szintjén a passzív-agresszív módon viselkedő személy elhallgatja az információkat, elhagyja a nélkülözhetetlen dokumentumokat, vagy amikor kérdezik, hogy mi a baj, akkor karba tett kézzel, láthatóan dühösen azt válaszolja: Semmi.
 • A 4., bújtatott bosszú szintjén a passzív-agresszív módon viselkedő személy konkrétan eldönti, hogy bosszút áll valakin, például pletykákat terjeszt róla, vagy épp vírust telepít a számítógépre.
 • Az 5. szinten a manipulatívan viselkedő ember saját maga bántására is hajlandó, hogy a másikon bosszút álljon, például válás után egy lakásban marad volt családjával és ahol csak lehet, útban van. Mindeközben persze ő is nyomorultul érzi magát, de legalább részben elégtételt vesz.

A passzív-agresszív viselkedés 5 szintjéről részletesebb leírás itt található: a passzív-agresszív viselkedés 5 szintje. 

A passzív-agresszív viselkedés és kommunikáció okai

Alapvetően három faktort tudunk elkülöníteni abban, hogy miért is alakul ki passzív-agresszív viselkedés.

 • Családi körülmények – egy olyan otthon, ahol nem lehetett kimutatni a negatív érzéseket nagyban hozzájárulhat a későbbi passzív-agresszív viselkedéshez.
 • A helyzet – vannak olyan munkahelyi, és családi szituációk, ahol a nyílt agresszió nem elfogadható, így egy akár jogos düh is elfedve fog megnyilvánulni.
 • Felelősségvállalás hiánya – az érzelmi nyitottság nem feltétlenül könnyű út. Ha tartunk valamitől, akkor a passzív-agresszió vonzó opció lehet a konfrontáció elkerülésére.
Passzív-agresszív viselkedés

Passzív-agresszív kommunikáció

Mit csinálj, ha valaki passzív-agresszíven viselkedik?

A passzív-agresszív viselkedés kezelése nem egyszerű, de van néhány alapszabály, ami segíthet.

1. Vedd észre!

A passzív-agresszív viselkedés kezelésében az első lépés, hogy ismerd fel. Légy tisztában a jelekkel: pl. szarkazmus, halogatás, sértődöttség, és amiket fentebb leírtunk. Figyelj érzéseidre, vedd észre, ha dühös leszel vagy összezavarodsz! Próbálj meg ne csípőből válaszolni, ne vedd fel a kesztyűt.

2. Mutass rá az ellentmondásos viselkedésre

Légy éber, ne hagyd elszaladni a pillanatot! Amikor valaki forgatni kezdi a szemét, hívd fel erre a figyelmet: “Észrevettem, hogy forgatod a szemed. Hogy érintett, amit mondtam?

3. Szabj határokat, támassz konkrét elvárást

Pontosan fejezd ki, hogy ki és miért felelős a feladatot illetően, és azt mikorra, hogyan kell végrehajtania. Csak így válik számonkérhetővé, kizárólag így lehet meghúzni a határokat.

4. Adj teret, légy asszertív

Biztosíts teret az ellenkező véleménynek, ugyanakkor mondd el tényszerűen a problémát, konkrét hatását, és tisztelettel kérj változtatást. Adj időt, hogy a másik feldolgozza, amit mondtál, és tisztába kerüljön saját érzéseivel.

Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív? A passzív-agresszív viselkedés kezelése.

Mit tegyek, ha valaki passzív-agresszív? A passzív-agresszív viselkedés kezelése.

Vedd észre a saját passzív-agresszív magatartásodat!

Általában könnyebb egy zavaró magatartást másokban észlelni, ugyanakkor fontos tudni, hogy mindannyian viselkedünk időnként passzív-agresszív módon. Lépj egy lépést hátra, és próbáld saját viselkedésedet külső szemmel látni.

 • Gyakran duzzogsz, vagy megsértődsz?
 • Elkerülöd azokat, akikre dühös vagy, vagy nem szólsz hozzájuk?
 • Akadályozol dolgokat, amikor nem tetszik a másik viselkedése?
 • Szarkasztikus humorral próbálod meg elkerülni a valódi érzések felbukkanását egy beszélgetésben?

Ha ezeket fedezed fel magadon, vagy azt látod, hogy viselkedésed rombolja kapcsolataidat, akkor próbáld megérteni jobban magadat és a körülményeket. Szentelj figyelmet annak, hogyan reagálsz bizonyos emberekre, szituációkra! Vizsgáld meg érzéseidet ezekben a helyzetekben, és próbáld meg feltérképezni, milyen vágyak állhatnak mögöttük. Adj magadnak időt a felfedezésre, érzéseid átélésére, ezek másokkal való megbeszélésére, a kommunikációd fejlesztésére, érzelmeid nyílt kifejezésére, a változtatásra.

Reméljük, a fentiek segítenek kreatívabban, hatékonyabban helytállnod olyan nehéz helyzetekben is, amikor valaki passzív-agresszíven viselkedik és rombolja a kapcsolatait.

Források

 • Brant, A. 8 Keys to Eliminating Passive-Aggressiveness. New York: WW Norton & Company.
 • Hopwood CJ, Morey LC, Markowitz JC, et al. The construct validity of passive-aggressive personality disorderPsychiatry. 2009;72(3):256–267. doi:10.1521/psyc.2009.72.3.256
 • Richardson, DS & Hammock, GS. Is it aggression? Perceptions of and motivations for passive and psychological aggression? In JP Forgas, AW Kruglanski, & KD Williams (Eds)., The Psychology of Social Conflict and Aggression. New York: Psychology Press; 2011.
 • https://www.verywellmind.com/what-is-passive-aggressive-behavior-2795481
 • Business photo created by katemangostar – www.freepik.com

Hozzászólások

hozzászólás