Egy elutasító levél, amit a címzett bekereteztetett. Így mondj nemet tapintatosan!

Asszertivitás világa interjú - Tamás Kata pszichológussal, az Asszertív Akadémia trénerével készített interjút Péczeli Dóri, a Petőfi Rádió Hétvége Petőfivel című műsorában az asszertív kommunikációról 2021. február 28-án.
Petőfi Rádió – interjú Tamás Katával
2021-03-09
Érzelmi támogatás
Érzelmi támogatás 13 konkrét mondattal
2021-04-08
Visszautasítás, nemet mondás

Visszautasítás, nemet mondás

Gondoltad volna, hogy létezik olyan elutasító levél, amit a címzett bekereteztetett? Bemutatjuk a tippeket, hogy Te is tudj kedvesen kikosarazni, tapintatosan nemet mondani, emberségesen elutasítani, empatikusan felmondani.

Sokunknak az élet komoly kihívásai közé tartozik a nemet mondás, mások kéréseinek elutasítása. Szerencsére, ebben a műfajban is sokat lehet fejlődni ismeretszerzéssel és gyakorlással. Lássunk egy példaértékű levelet, ahol az írásos nemet mondás végeredményét a visszautasított fél olyan fontosnak érezte, hogy azóta is emlékként őrzi.

A Paris Review 1953 óta publikálja az USA feltörekvő íróinak legfrissebb írásait. Olyan szerzők első lépéseiben segített, mint Jack Kerouac, Philip Roth vagy épp Samuel Beckett. Ez az általuk írt visszautasító levél Jason P. Steednek szól,  aki 1999 óta tartja a Review elutasító levelét bekeretezve szobájának a falán.

Egyszerű elutasítás

Hogyan nézne ki egy sztenderd, teljesen átlagos elutasító levél?

Körülbelül így: “Tisztelt Cím! Köszönjük kéziratának megküldését. Sajnálattal tudatjuk, hogy nem tudjuk kiadni, ugyanakkor értékeljük érdeklődését folyóiratunk kapcsán. Üdvözlettel:”

Profi visszautasítás

Most nézzük, hogyan támogatta meg a kiadó ezt az alap levelet néhány fontos technikával úgy, hogy az elutasított fél nagyra értékelje a nemet mondást.

  • Kedves J. P. Steed, – Jóval személyesebb megszólítás, a visszautasított nevével.
  • Hadd kezdjem azzal, hogy kifejezem nagyra értékelésemet türelméért; tudom, mennyire frusztráló lehet a válaszra várni, így köszönöm kitartását ezekben a hónapokban. – A levél rögtön egy elismeréssel kezd, ráadásul megfogalmazza a másik félben potenciálisan felmerülő érzéseket, majd megköszöni neki a kitartást és a türelmet. Szívélyes és udvarias.
  • Sajnos rossz hírem van: Ez a rész egy előkészítés: mint egy figyelmeztető lövés a támadás előtt. Kiváló stratégia minden rossz hír közlésekor alkalmazni egy ilyen bevezető mondatot, ami segít befogadni majd az ezt követő információkat, együtt lenni a visszautasítás negatív érzéseivel. Így az üzenet fogadójának van ideje felkészülni. Mielőtt tehát rossz hírt közölsz, mondd azt: Sajnos rossz hírem van.
  • nem tudjuk elfogadni és publikálni a történetet. – Nincs köntörfalazás, mellébeszélés, vagy kétértelmű utalások – itt bizony teljesen egyértelmű a mondandó. A kedves, szívélyes, udvarias bevezető után egyértelmű elutasítás következik. Az őszinteség ebben az esetben, ilyen környezetben nagyon fontossá válik.
Visszautasító levél, nemet mondás

Visszautasító levél, nemet mondás

  • A “Vaddisznó” kiváló – véleményem szerint a legjobb kézirat, ami jó ideje beérkezett hozzánk. Gyakorlatilag mindannyiunk elolvasta és kommentelte az irodában, és mindenki jókat mondott róla. Volt aki hihetetlen jónak írta le, mások a kamasz szereplő meggyőző ábrázolását emelték ki. – Ez a bekezdés alaposan kifejti, hogy mi jó az elutasított dologban: konkrétan megfogalmazza azokat az elemeit, amik figyelemre méltóak, izgalmasak, kiemelkedőek. Bók, dicséret, gratuláció – ide jöhetnek azok az elemek, amik pozitív szemszögből láttatják az elutasított dolgot.
  • Az egyetlen kritika, ami többször is visszajött az az, hogy a történet túl hosszú. Volt, aki szerint 10 oldallal lehetne rövidebb. Mások nem gondolkodtak ennyire erőteljes megvágásban, de hangsúlyozták a szerkesztés fontosságát. Chief talán túl sok figyelmet kap ahhoz képest, hogy mekkora a szerepe. Joshua édesanyjának jelenetei is meglehetősen lassan bontakoznak ki és lassítják a cselekményt, jóllehet a festett mennyezet felvillantása gyönyörű részlet. – Ebből a bekezdésből kiderül, mik a fejleszthető részek. Sokan aggódnak amiatt, hogy egy kritika megsérti a másikat, esetleg megharagszik vagy megsértődik. Ugyanakkor ha tisztelettel és konkrétan fogalmazunk, akkor nagyon sokat tud segíteni a fejlődésben. A konrkétság abban is segít, hogy a másik látja: itt őt komolyan vették, gondolkodtak róla. A legmagasabb szintű teljesítménnyel összevetve itt lapulnak számára a lehetőségek. Ezek miatt a sorok miatt lesz igazán hasznos a visszautasított számára az elutasítás.
  • Remélem, a fentiek valamilyen módon hasznosak lesznek az Ön számára. Hadd mondjam el, – jóllehet talán csak kismértékű a megnyugtatás – hogy a “Vaddisznó” olyan messzire jutott a folyamatban, amennyire csak konkrét megjelenés nélkül ez lehetséges. A kézirat még Párizst is megjárta oda-vissza: George Plimpton (a szerkesztő) magával vitte utazására. – Ez a bekezdés még komolyabb elismerést és megnyugtatást hordoz magában. Az akár megalázónak gondolt visszautasítás szégyene után az elutasított fél ismét tiszteletet és dicséretet kap. Bár nemet kapott, de olyan közel volt az igenhez, amennyire ez csak lehetséges.
  • Még egyszer köszönjük, hogy elküldte a kéziratot. Nagyon örülnénk, ha olvashatnánk bármi egyéb írását. – Ismét csökkentve az elutasítás élét, felvillantják a további együttműködés reményét.

Ha tehát valaha elutasító levelet kell írnod akár a munkahelyeden, akár személyes életedben, a fenti példa fontos támpontokat adhat.

Egyértelműen, őszintén mondj nemet, ugyanakkor empatikusan kedvesen, tiszteletteljesen fogalmazd meg a visszautasítást, konkrét javítási lehetőségekkel. Így magyarázod meg, hogy miért történt az elutasítás és adsz lehetőséget a másiknak a fejlődésre.

Gyakorolhatod a szóbeli nemet mondást is!

Ha szeretnéd színészekkel de az otthonod biztonságából gyakorolni a nemet mondást, akkor érdekelhet ez a videókurzusunk!


Források

Hozzászólások

hozzászólás