Fair Fight – A sportszerű vita 9 alapszabálya

32 Konfliktuskezelési tipp és konfliktuskezelés tréning gyakorláshoz
Te+Én a probléma ellen – 32 konfliktuskezelés tipp
2023-08-22
Mi nem asszertivitás?
Mi NEM asszertivitás?
2023-11-22
Fair Fight - a sportszerű vita 9 alapszabálya

Fair Fight - a sportszerű vita 9 alapszabálya

A tisztességes küzdelemnek a kommunikációban is vannak szabályai – íme 9 alapszabály, hogyan légy fair a munkahelyen és otthon!

Vitáznál? Pillants rá ezekre a szabályokra és emlékeztesd magad rájuk a vita során. Sokat fog segíteni kapcsolataid javításában, amikor a legnagyobb szükséged van rájuk.

#1 Mielőtt belekezdesz, kérdezd meg magadtól, miért vagy dühös

Tényleg azért vagy dühös, mert a párod vagy a kollégád ételt hagyott a pihenőszobában? Vagy dühöd valódi oka az, hogy szerinted egyenlőtlenül osztoztok a munkaterhelésen, és ez csak egy újabb bizonyíték? Szánj időt arra, hogy átgondold saját érzéseid, vágyaid, mielőtt vitába szállsz.

#2 Egyszerre csak egy problémát vitass meg

A “Zavar, hogy a megkérdezésem nélkül költöttél el ekkora összeget” mondat gyorsan átcsaphat “Nem is törődsz a családunkkal , a múltkor is ….“. Most egy helyett két problémát kell megoldani, ráadásul, amint egy vita elkezd eltérni a témától, könnyen átcsaphat minden olyanba, amit az illető valaha is rosszul csinált. Ez jóra nem fog vezetni.

#3 Különítsd el a személyt a viselkedésétől

A problémáról beszélj, és ne a személyről. Próbálj objektív maradni, kerüld a lekicsinylést, káromkodást, szidalmazást, túlzásokat. Ezek csak kicsatornázzák a negatív érzéseidet és biztosítják, hogy beszélgetőpartnered ugyanolyan rosszul érezze magát, mint te. Az eredeti probléma feledésbe merül, az érzések tetőfokukra hágnak és egyre távolabb kerültök egymástól.

#4 Fejezd ki érzéseidet szavakkal, és vállalj felelősséget értük

Dühös lettem.” “Nagyon zavar, amikor nem kapok választ telefonhívásaimra és e-mailjeimre“. “Félek, amikor kiabálsz.” Így biztosan elhangzik, hogy mi van benned, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen, mert ez a Te belső igazságod. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, természetesen fontos, hogy kapcsolatba kerülj saját érzéseiddel. Ha nincs meg, hogy mi történik benned, akkor nem fogod tudni elmondani sem…

#5 Felváltva beszéljetek

Nagyon nehéz megállni, hogy ne szakítsd félbe a másikat. Ha érzed, hogy nem fog menni, mi lenne, ha beállítanátok egy órát, ami 1 percet hagy mindenkinek, hogy megszakítás nélkül beszéljen. Az ő 1 percében figyelj oda a másik mondandójára, mintha utána vissza kéne ismételned – ne azon gondolkodj, hogy mit fogsz mondani.

#6 Maradj jelen

Néha a legegyszerűbb egy vitára úgy reagálni, hogy visszahúzódsz a burkodba, és nem vagy hajlandó megszólalni. (pl. ilyeneket mondasz és lelépsz: Én befejezetem! A beszélgetésnek részemről vége! Eleget hallottam! Csinálj, amit akarsz! Hagyj békén! Elmentem!) Angolul ezt stonewallingnak hívják, magyarul talán érzelmi távolodásnak lehetne hívni. Lehet, hogy átmenetileg jobban érzed magad, de az eredeti probléma megoldatlan marad, és a másik személy még jobban feldúlt lesz. Ha semmiképpen sem tudsz ott maradni, egyezzetek meg egy szünetben, és hogy mikor fogjátok folytatni a beszélgetést.

#7 Ne kiabálj

Bár néha a vitákat az “nyeri meg”, aki a leghangosabb, de ettől a probléma sajnos csak rosszabbodik.

#8 Kérj szünetet, ha a dolgok túlságosan elfajulnak

Egy tökéletes világban mindannyian 100%-ban betartanánk ezeket a szabályokat, de persze ez nem így működik. Ha egy vita kezd személyeskedéssé vagy hevessé válni, vegyél ki egy kis szünetet. Egyezzetek meg egy időpontban, amikor mindenki lehiggadt, és akkor térjetek vissza a problémára.

#9 Próbálj meg kompromisszumra jutni

Egy vitára nem mindig van tökéletes válasz – az élet ehhez túlságosan kusza és bonyolult. Ugyanakkor törekedni lehet a kompromisszumra (ez mindkét fél részéről némi adok-kapokot jelent). Ha nem tudtok kompromisszumra jutni, pusztán egymás megértése is segíthet a negatív érzések csillapításában.

A fentiek nem jelentenek megoldást a kommunikációs vagy akár komolyabb problémák megoldására, viszont remek kiindulópontot jelenthetnek a mindennapi élethez. Akár a családdal és a barátokkal töltött ünnepekről van szó, akár a munkahelyen, figyelj arra, hogy tisztelettel legyél jelen. Ez az, ami minden hosszú távon is működő emberi kommunikáció alapja.

Források

Hozzászólások

hozzászólás