A kommunikáció legnagyobb tévedése

Kapcsolati hitvallás
Himnusz a kapcsolatokért – 7 sor, ami mindent megváltoztat
2017-11-29
Ingyenes pozitív pszichológia tréning
Ingyenes pozitív pszichológia tréning
2017-12-20

A kommunikáció legnagyobb tévedése

Nonverbális kommunikáció

Nonverbális kommunikáció

Még mindig azt hiszed, hogy a szavak kevésbé fontosak, mint az, hogyan mondod őket? Úgy tűnik, ezzel a mítosszal leszámolhatunk.

Szinte minden kommunikációval foglalkozó kiadványban olvasható az a kutatási eredmény, hogy a kommunikáció összes információ-tartalmáért a szavak 7, a vokális minőség (hangmagasság, hanglejtés, hangerő) 38, a testi jelek pedig 55 százalékban felelősek.

Verbális és nonverbális kommunikáció aránya

Verbális és nonverbális kommunikáció aránya Mehrabian szerint – félreértelmezve!!

A kutatási eredmény, amit egy világ értelmezett félre

A kutatást 1970-ben közzétevő Albert Mehrabian ugyanakkor saját oldalán írja, hogy az általa felvázolt 7-38-55-ös szabály csak ellentmondó üzenetek esetén érvényes!

Ráadásul a kutatás csak arra az esetre terjedt ki, amikor a résztvevők érzéseikről és attitűdjeikről beszéltek, más szituációkra nem.

Látogass el Te is weboldalára, és győződj meg róla, hogy a 7-38-55 szabály olyannyira általános értelmezése tévedés: http://www.kaaj.com/psych/smorder.html

Ellentmondó üzenetek

Mit jelent az, hogy ellentmondó üzenet? Ellentmondás a kommunikációban több szinten lehetséges.

 • A verbális és nonverbális kommunikáció ellentétben állhat akkor, amikor párom kérdésére úgy válaszolok, hogy “Semmi bajom!“, miközben magamban fortyogok a dühtől, és félig elfordulva karba tett kézzel álldogálok.
 • Ellentmondanak egymásnak verbális szinten a szavaim, amikor úgy bókolok a kollégámnak, hogy abban el van rejtve némi él is: “Örülök, hogy Te csináltad meg a prezentációt – épp itt volt az ideje.

Ezeket a fajta üzeneteket a kommunikáció szakirodalmában passzív-agresszív stílusnak nevezzük. Az ilyen jellegű kommunikációs ellentmondásokkal lehet a legnagyobb sebeket ejteni az önbecsülésen. Ha egyértelműen bántanánk vagy dicsérnénk a másikat, akkor tudná, mit tegyen – az ellentmondó üzenetek azonban összezavarják, és fogalma sincs, mi lehetne a megfelelő reakció.

A hitelesség titka

Akkor leszünk a legmeggyőzőbbek (otthoni beszélgetésben, munkahelyi prezentációban), amikor szavaink, testbeszédünk, és vokális minőségünk harmóniában vannak egymással. Ha tudjuk kik vagyunk, mit érzünk, mit szeretnénk, és ezt őszintén el is tudjuk mondani, nyert ügyünk van.

Nem az a lényeg tehát, mekkora  a nonverbális-verbális-vokális információk aránya, hanem hogy ezek harmóniában legyenek egymással!

Persze ne boldog-boldogtalannak mondjuk el őszintén, hogy mi van bennünk, és természetesen az sem mindegy, hogyan számolunk be érzéseinkről, gondolatainkról, vágyainkról. Főleg akkor érdemes ebbe a folyamatba energiát fektetni, amikor hosszú távon szeretnénk valakivel kapcsolatban maradni. Ha szívesen gyakorolnád a hiteles kommunikációt, gyere el egy asszertív kommunikáció tréningre!

További olvasnivalók, források

 • Hand photo created by freepik – www.freepik.com
 • http://www.kaaj.com/psych/smorder.html
 • https://www.yellow-training.com/articles/dr-albert-mehrabian-never-claimed-that-7-of-the-impact-of-our-communication-is-verbal
 • https://www.freepik.com/free-photo/two-businessman-finger-have-argument-and-isolated-on-white_1007931.htm
 • https://www.freepik.com/free-photo/angry-employee-looking-at-her-phone_945037.htm
 • https://www.freepik.com/free-photo/two-colleagues-feeling-troubled-at-work_1280429.htm

És néhány hely, ahol a félreértelmezett szabállyal dolgoznak:

 • http://otszazalek.com/2017/12/a-beszed-csak-felreertesek-forrasa-de-akkor-hogyan-kommunikaljunk-3-tipp/
 • https://karrierplusz.jobline.hu/allaskeresok/20140520_12_eletbevago_tipp_hogy_megertsd_masok_te
 • http://slideplayer.hu/slide/2842249/
 • http://www.gondolatolvasas.hu/gondolatolvasas/

Hozzászólások

hozzászólás