A kommunikáció egyik legnagyobb tévedése

Kapcsolati hitvallás
Himnusz a kapcsolatokért – 7 sor, ami mindent megváltoztat
2017-11-29
Ingyenes pozitív pszichológia tréning
Ingyenes pozitív pszichológia tréning
2017-12-20
Nonverbális kommunikáció

Nonverbális kommunikáció

Közkeletű tévedés, hogy a verbális és nonverbális kommunikáció közül az utóbbi sokkal fontosabb. Nézzük, mi a valóság, mégpedig Albert Mehrabian jóvoltából, akinek az egész kutatást köszönhetjük.

Rengeteg kommunikációval foglalkozó kiadványban olvasható az a kutatási eredmény, hogy a kommunikáció összes információ-tartalmáért a szavak 7, a vokális minőség (hangmagasság, hanglejtés, hangerő) 38, a testi jelek pedig 55 százalékban felelősek.

Verbális és nonverbális kommunikáció aránya

Verbális és nonverbális kommunikáció aránya Mehrabian szerint – félreértelmezve!!

A kutatási eredmény, amit egy egész világ értelmezett félre

A kutatást 1970-ben közzétevő Albert Mehrabian ugyanakkor saját oldalán írja, hogy az általa felvázolt 7-38-55-ös szabály csak és kizárólag ellentmondó üzenetek esetén érvényes. Ráadásul a kutatás csak arra az esetre terjedt ki, amikor a résztvevők érzéseikről és attitűdjeikről beszéltek, más szituációkra nem.

Ellentmondó üzenetek

De mit is jelent az pontosan, hogy ellentmondó egy üzenet?

Ellentmondás a kommunikációban több szinten lehetséges.

  • A verbális és nonverbális kommunikáció ellentétben állhat akkor, amikor párom kérdésére úgy válaszolok, hogy “Semmi bajom!“, miközben magamban fortyogok a dühtől, és félig elfordulva karba tett kézzel álldogálok.
  • Ellentmondanak egymásnak verbális szinten a szavaim, amikor úgy bókol egy kollégám, hogy abban el van rejtve némi él is: “Örülök, hogy Te csináltad meg a prezentációt – épp itt volt az ideje.

Ezeket a fajta üzeneteket a kommunikáció szakirodalmában passzív-agresszív stílusnak nevezzük. Az ilyen jellegű kommunikációs ellentmondásokkal lehet a legnagyobb sebeket ejteni az önbecsülésen. Ha egyértelműen bántanánk vagy dicsérnénk a másikat, akkor tudná, mit tegyen – az ellentmondó üzenetek azonban összezavarják, és fogalma sincs, mi lehetne a megfelelő reakció.

A Mehrabian-féle szabály, tehát hogy a nonverbális jelek sokkal nagyobb súllyal számítanak, mint hogy konkrétan mit mondok, csak a fentiekhez hasonló esetekben igazak. Amikor nem tudok dönteni az ellentmondás miatt, akkor a nonverbális jeleknek fogok hinni inkább – vagyis a fenti példákban azt fogom gondolni, hogy

  • A páromnak igenis van valami baja.
  • A kollégám valójában mérges rám, amiért eddig nem én csináltam a prezentációt.

A passzív-agresszív kommunikáció feloldása

Ennek a passzív-agresszív kommunikációnak sokféle szintje van, és vannak általánosan elfogadott szabályok is a kezelésére. Úgyhogy, – bár elsőre valószínű zavarba ejt az efféle viselkedés – érdemes jobban utánajárni, és átlátni ezt a fajta kommunikációt, hogy legközelebb hatékonyabban reagálhass – nem pedig automatizmusok mentén. Kattints ide a passzív-agresszív viselkedés kezelése cikk elolvasásáért!

A hitelesség titka

Akkor leszel a legmeggyőzőbb a kommunikációdban (otthoni beszélgetésben, munkahelyi prezentációban), amikor szavaid, testbeszéded, és vokális minőséged harmóniában vannak egymással. Ha tudod ki vagy, mit érzel, mit szeretnél, és ezt őszintén el is tudod mondani, nyert ügyed van.

Persze ne boldog-boldogtalannak mondd el őszintén, hogy mi van benned, és természetesen az sem mindegy, hogyan számolsz be érzéseidről, gondolataidról, vágyaidról. Főleg akkor érdemes ebbe a folyamatba energiát fektetni, amikor hosszú távon szeretnél valakivel jó kapcsolatban maradni. Ha szívesen gyakorolnád a hiteles kommunikációt, gyere el egy asszertív kommunikáció tréningre!

További olvasnivalók, források

És néhány hely a rengetegből, ahol a félreértelmezett szabállyal dolgoznak:

  • http://otszazalek.com/2017/12/a-beszed-csak-felreertesek-forrasa-de-akkor-hogyan-kommunikaljunk-3-tipp/
  • https://karrierplusz.jobline.hu/allaskeresok/20140520_12_eletbevago_tipp_hogy_megertsd_masok_te
  • http://slideplayer.hu/slide/2842249/
  • http://www.gondolatolvasas.hu/gondolatolvasas/

Hozzászólások

hozzászólás