Miért nehéz elmondani? Kinek és hogyan érdemes kommunikálni, hogy koronavírusos lehetsz?

Ha valamit elrontottam,
Ha valamit elrontottam, mondd el nekem!
2020-08-10
Maszkviselés tréningen
Maszkviselés tréningen
2020-10-01
Hogyan mondd el valakinek, hogy koronavírusos vagy?

Hogyan mondd el valakinek, hogy koronavírusos vagy?

Ahogy emelkednek az esetszámok, egyre többször merülhet fel a kérdés: kinek és hogyan mondd el, hogy valószínű koronavírusos vagy?

Szívfájdító jelent az iskolaudvaron: 50 méteres sorokban állnak a gyerekek hőmérőzésre, amikor egy kisfiúról kiderül, hogy hőemelkedése van. Kiveszik a sorból, odaállítják a falhoz, hogy várjon. Mindez idő alatt a többi gyerek 5 méteres körben kerüli ki. A kisfiú pár perc múlva sír, nem tudja elviselni a szégyent, a kiközösítést, a magányt.

Nehéz döntés: 3-4 ismerősöddel szalonnasütést beszéltek meg, majd egy nappal azelőtt koronavírusos tüneteket észleled magadon. Teszteltetni nincs időd az összejövetelig. Tudod, hogy mennyire tartanak ismerőseid a vírustól, így félsz nekik elmondani, és megosztani bizonytalanságodat. Hiszen nem is biztos, hogy az a bajod. Ráadásul az összejövetel szabadtéren lesz, csak nem lesz baj, ha elmész. Hogy legyen?

Nem teheted meg: egészségügyben dolgozó házastársad koronavírus tesztje pozitív lett. Neked már márciusban elfogyott a szabadságod, ráadásul ha önként mész karanténba, akkor táppénz sem jár. Nem eshet ki újabb két hét fizetés nélkül. Mit tegyél?

Számos nehéz helyzet és döntés adódhat egy-egy potenciális megfertőződés kapcsán. Először is vizsgáljuk meg, hogy pontosan mi lehet a nehéz és miért, ha megfertőződsz!

Nehéz érzések

Számos negatív érzés, félelem, aggodalom, szorongás, bűntudat lehet benned, amikor megfertőződsz és ennek kommunikációján gondolkodsz.

 • Aggódhatsz, hogy ha megmondod, a másik megijed, bepánikol és ettől szívesen megóvnád.
 • Félsz, hogy dühös lesz rád, mert esetleg őt is megfertőzted.
 • Félted őt, hogy gondoskodnia kell rólad.
 • Félhetsz, hogy kiközösítenek, és a másik innentől egy jó ideig nem találkozik veled, miközben Neked szükséged van rá.
 • Szégyelled magad immunrendszered, gyengeséged, sérülékenységed, elesettséged miatt.
 • Félsz, hogy gondoskodásra, ellátásra szorulsz.
 • Dühítene, ha kiderülne, hogy egy befizetett rendezvényre nem tudsz így elmenni, és elveszted az összeget.
 • Bűntudatod van, hogy ha nem mész be dolgozni, másoknak kell téged helyettesíteni.
 • Félsz, hogy ha megint nem mész be dolgozni, megnő az esélyed a kirúgásra.
 • Kínosnak érzed, hogy te legyél az első, aki megfertőződött az osztályotokban, a csapatotokban.
 • Megijedsz, hiszen a szabadságod már elfogyott.
 • Aggódsz, hogy nem keresel pénzt ez idő alatt, ami veszélyeztetheti megélhetéseteket.
 • Félelmetes, hogy nem tudsz találkozni számodra fontos emberekkel, és már eddig sem volt könnyű nélkülük.

Néhány megnyugtató gondolat

 • Nem a Te hibád, hogy megfertőződtél. A koronavírus igen fertőzőképes, így egy ember akár 30 másiknak is továbbadhatja.
 • Ha elismered a fenti negatív érzéseket, és tudod, hogy ezek teljesen normális reakciók egy ilyen helyzetben, akkor egyszerűbb lesz jó döntést hozni.
 • Ha nyíltan és őszintén kommunikálsz a fertőzésedről, sokat segítesz ismerőseidnek és az egész társadalomnak a védekezésben.
 • Életeket menthetsz meg, ha tudatod másokkal, mi történt veled. Lehet, hogy valaki, aki eddig nem vette komolyan a dolgot, belátja, hogy tényleg érdemes védekezni.
 • Ha Te bevállalod, mások számára is példát nyújtasz, számukra is elfogadhatóbbá válik a fertőzöttség tényének megosztása.
 • Tudsz tájékozódni jogaidról a munkahelyeddel kapcsolatban, ami eloszlathatja fölös félelmeidet, pl.: tasz, pénzcentrum, hvg, pwc
 • Ha megosztod a körülötted élőkkel az információt, ők jobban vedekezhetnek, tudatosabban hozhatnak döntéseket.
 • Nagy szabadságot tud adni Neked, hogyha felvállalod azt, hogy koronavírusos vagy – függetlenül attól, hogy mások mit szólnak hozzá.
 • Tom Hanks, Antonio Banderas, Dwayne Johnson , Usain Bolt jamaicai atléta, Jair Bolsonaro brazil államfő és még rengeteg híres ember már túlesett fertőzésük bejelentésen, mások figyelmeztetésén.

Mit, mikor, hogyan, kinek?

Lehet, hogy könnyű a döntésnek az a része, hogy a közvetlen családtagjaidnak, vagy kollégáidnak elmond, onnantól viszont számos kérdés vetődik fel. Mi legyen a távolabbi családtagokkal? Barátok, akikkel amúgy sem terveztél találkozni? Szomszédok?

Ha nem kommunikálod, hogy mi történt veled, megnehezíted a körülötted élők döntéshozatalát és így tulajdonképpen hozzájárulsz a vírus terjedéséhez. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy mit, mikor, kinek, hogyan mondj el.

Ha kapcsolatba kerültél valakivel, akinek igazoltan pozitív a koronavírus tesztje, akkor:

 1. B‍ecsüld meg a potenciális megfertőződés időpontját. Kérdezd meg a fertőzöttet, hogy mióta vannak tünetei, mikor lett a tesztje pozitív, nézd meg naptáradat hogy mikor találkoztatok.
 2. Állíts össze egy listát, kikkel voltál azóta szoros kontaktusban (legalább 15 perc zárt térben 1,5 méteres távolságnál közelebb). Ők veszélyeztetettek.
 3. Fogalmazz üzenetet mindannyiuknak. Fejezd ki sajnálkozásodat, hogy veszélynek tetted ki őket. Tudasd, hogy még nincs teszted, fogsz csináltatni és ennek eredményéről tájékoztatod őket, Jelezd, hogy addig is érdemes lehet betartaniuk a védőtávolságot másokkal.

Ha tüneteid vannak:

 1. Figyeld pontosan a szimptómáidat! A koronavírus tünetei 2-14 nappal a fertőzés után jelentkeznek, kb ilyesmi sorrendben: láz, köhögés és izomfájdalom, hányinger és hányás, hasmenés.
 2. Ha gyanakszol a fertőzésre, csináltass tesztet. Amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor nem kell fizetni.
 3. Ha pozitív a teszt eredménye, mindenkit értesíts a fentiek szerint, akikkel az elmúlt 14 napban szoros kontaktusban voltál (legalább 15 perc zárt térben 1,5 méteres távolságnál közelebb).

Mivel a személyes közlés tovább növelheti a fertőzés veszélyét, ezért érdemes lehet átgondolni a Skype/Messenger/Zoom alkalmazását. Ha sms-t küldesz (mert mondjuk sok embernek kell egyszerre szólnod), akkor van időd alaposan átgondolni, mi lesz az üzenet. Lehet például ilyesmi:

Lehet, hogy nehéz lesz, amit mondani fogok. Múlt heti találkozásunk óta teszteltek COVID-19-re, és annak eredménye pozitív lett, azaz koronavírus hordozó vagyok. Orvosom szerint érdemes Neked is megtenned a szükséges óvintézkedéseket (pl.: karantén, tesztelés) és szólnod a körülötted élőknek. Sajnálom nagyon, hogy ilyen helyzetbe hoztalak. Remélem minden rendben lesz Veled.

Mi várható? És talán ez is megnyugtató…

Ahogy egyre többen lesznek fertőzöttek, a stigma ereje csökkenni fog. Egyrészt nőni fog az óvatosság minden találkozáskor, másrészt mivel a társadalom legalább fele ki lesz téve a vírusnak, ezért egy idő után nem lesz értelme annak, hogy elmondjuk másoknak: szerintem fertőzött lehetek.

Források, további olvasnivalók

Hozzászólások

hozzászólás