Petőfi Rádió – interjú Tamás Katával

Önérvényesítés
Az önérvényesítés fejlesztése 5 lépésben
2021-02-28
Visszautasítás, nemet mondás
Egy elutasító levél, amit a címzett bekereteztetett. Így mondj nemet tapintatosan!
2021-04-06
Asszertivitás világa interjú - Tamás Kata pszichológussal, az Asszertív Akadémia trénerével készített interjút Péczeli Dóri, a Petőfi Rádió Hétvége Petőfivel című műsorában az asszertív kommunikációról 2021. február 28-án.

Asszertivitás világa interjú - Tamás Kata pszichológussal, az Asszertív Akadémia trénerével készített interjút Péczeli Dóri, a Petőfi Rádió Hétvége Petőfivel című műsorában az asszertív kommunikációról 2021. február 28-án.

Hallgasd meg a Petőfi rádió interjúját az asszertív kommunikációról, melyet Tamás Kata pszichológussal, az Asszertív Akadémia trénerével készített Péczeli Dóri!

Tamás Kata pszichológussal, az Asszertív Akadémia trénerével készített interjút Péczeli Dóri, a Petőfi Rádió Hétvége Petőfivel című műsorában az asszertív kommunikációról és az online agresszióról 2021. február 28-án.

  • Jó reggelt, szia!
  • Jó reggelt, Dóri!
  • Azért gondoltam rá, hogy beszélhetnénk az asszertív kommunikációról, mert elképesztő, ami mostanában a közösségi médiában zajlik. Egymásnak esnek az emberek akár apróságok miatt is, sokan az online térben engedik ki magukból a járványhelyzet és a korlátozások miatti feszültséget – megy tehát a gyűlölködés, az adok kapok és jó lenne valamit tenni ez ellen. Az asszertivitás, az asszertív kommunikáció elsajátítása segíthet ebben a helyzetben?
  • Nagyon köszi a kérdést. Én is tapasztalom a jelenséget. Igen, én azt gondolom, hogy az asszertivitás egy eszköz, ami ebben talán tud nekünk segíteni.
  • Na de mi a lényege az asszertív kommunikációnak?

  • Erre többféle megközelítés mód vagy definíció van. A legegyszerűbb az az, hogy én is Oké te is Oké, tehát hogy…
  • Élni és élni hagyni?
  • Igen, tulajdonképpen én is rendben vagyok, Te is rendben vagy. Egyszerre vagyok képes tiszteletben tartani a saját és a másik véleményét érzéseit, vágyait, vagy jogait is. Egy másik megfogalmazás, ami szerintem még nagyon izgalmas – és talán tényleg köze van ahhoz, hogy az online térben miért uralkodott el mostanában ennyire el a agresszivitás –  hogy az asszertivitást úgy is fel lehet fogni úgy is, hogy egy rugalmasság abban, hogy mennyire vagyok képes saját és a másik nézőpontja között váltani. Tehát, hogyha kell, akkor mondjuk bántás nélkül el tudom mondani, hogy mit gondolok én a kínaia vakcináról, hogy mitől félek, hogy minek örülnék. De ha kell, akkor képes vagyok bele helyezkedni a te nézőpontodba és azt megnyugtatóan akár vissza is tudom neked ismételni. Szóval ettől a kettőtől – ha ezt a kettőt meg tudjuk valósítani együtt – ettől lesz rugalmas, ettől lesz asszertív a hozzáállásunk.
  • És bárki képes rá, vagy mondjuk kell hozzá egy adag érzelmi intelligencia, beleérző képesség, tolerancia a másik iránt?
  • Az asszertivitás nem egy veleszületett képesség. Inkább egy tanulható készség, ugyanolyan, mint a gitározás, a biciklizés, az angol vagy bármi ilyesmi. És én azt gondolom, hogy egy átlag ember tényleg képes ennek a fejlesztésére. Természetesen van egy veleszületett komponens, amit akár tényleg, ahogy mondod, hívhatunk érzelmi intelligenciának, de gyakorlással, én azt gondolom, hogy mindenkinek fejlődhet, aki motivált erre.

Folytatás tehát a riportban:

 

Hozzászólások

hozzászólás