Női vezetők és az asszertív kommunikáció. Mit érdemes másképp csinálni?

#hiányoztatok
2021-05-21
A H.E.A.T modell egy remek ügyfélkezelési eszköz, amely segít a dühös ügyfél haragjának megnyugtató kezelésében és a megoldás megtalálásában.
Dühös ügyfél kezelése – a HEAT modell
2021-06-10
Női vezetők és asszertivitás

Női vezetők és asszertivitás

A férfi és női vezetők stílusában mutatkozó különbségek számos kutatás szerint elhanyagolható mértékűek. Komoly különbség mutatkozik ugyanakkor a vezetői sztereotípiák és a nemi sztereotípiák között, ez pedig komoly kihívást jelenhet a vezetői pozícióra törekvő nők számára.

Előítéletek a vezetőkkel és a nemekkel kapcsolatban

A hatékony vezetéssel társított tulajdonságokat (asszertivitás, ambíció, verseny) inkább férfiasnak gondoljuk, mint nőiesnek – a nőkre inkább az együttműködés és az otthonteremtés jellemző a sztereotípiák szerint. Mivel a férfias sztereotípiák igazodnak a vezetői sztereotípiákhoz, egy férfit könnyebb potenciális és kompetens vezetőként értékelni.

A nőies sztereotípiák ezzel szemben negatívan hatnak a vezetői mintákra. Elképzeléseink arról, hogy mit jelent „nőnek” lenni, nem felelnek meg azon elképzeléseinknek, hogy mit jelent „vezetőnek” lenni. Ez a különbség, amely gyakran a férfi vezetők öntudatlan preferenciájaként nyilvánul meg, hozzájárul ahhoz, hogy a nők szakmai karrierjük során elérjenek egyfajta üvegplafont.

Nemi szerepek

A nemi sztereotípia egy meggyőződés a férfiak és nők szerepéről, elfogadott viselkedéséről az adott társadalomban. Noha ezek a nemi sztereotípiák kultúránként eltérőek, a férfiaknak jellemzően azt írják elő, hogy dominánsak, versengőek és határozottak legyenek, míg a nők számára az engedelmesség, melegség és gondoskodás az elfogadottabb. A nemi normákat megszegő nők vagy férfiak negatív társadalmi és/vagy gazdasági következményekkel számolhatnak.

Amikor a nők olyan, a vezetéssel társuló férfias vonásokat mutatnak, mint az asszertivitás, akkor kevésbé kedvelik őket, ha összehasonlítjuk az azonos tulajdonságokkal rendelkező férfiakkal.

 • Egy 2008-as tanulmányban ha férfiak fejezték ki dühüket, az emelte státuszukat. Ezzel szemben a dühöt kifejező nőknek következetesen alacsonyabb státuszt és alacsonyabb béreket kaptak, valamint kevésbé tűntek kompetensnek a kísérletben résztvevők számára.
 • Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a nők megérdemelt kompenzációja kétszer annyival, 35% -kal csökkent, mint a férfiaké, ha egy munkahelyi kommunikációban ugyanannyira voltak agresszívek.

Így hát egy önérvényesítéssel próbálkozó nő nehéz helyzetben találhatja magát:

 1. Egyrészt ahhoz, hogy vezetővé válhasson, a vezetői sztereotípiákkal összhangban, vagyis férfiasabban kell viselkednie.
 2. Amikor azonban határozottabban cselekszik, akkor megsérti a női sztereotípiákat, népszerűsége csökken, és ez korlátozza szakmai sikereit.

A nőknek nem csak keményebben, hanem másképp is kell hozzáállniuk ahhoz, hogy a férfiakkal azonos kompetencia-szinten értékeljék őket.

Előléptetés kérése, kéretlen véleményadás, a jelenlegi helyzet megkérdőjelezése, béremelés felvetése, vagy a céges problémákról való nyílt beszámolás segíthet a férfi munkavállalónak az előrébbjutásban, de egy női alkalmazott könnyen a „főnökösködőnek” minősíthető – ugyanazzal a viselkedéssel.

Női vezetők és asszertív kommunikáció

Női vezetők és asszertív kommunikáció

Teljesítményértékelés

Tanulmányok szemléltetik, hogy az asszertivitással kapcsolatos nemi elvárások hogyan befolyásolják a teljesítményértékeléseket. A vezetők (akár férfiak, akár nők) lényegesen nagyobb eséllyel kritizálják a női alkalmazottakat, mert túl erősek, míg a férfiaknál ugyanezeket a tulajdonságokat pozitívan érzékelik.

 • A teljesítményértékelések 75%-ában a nők „negatív személyiségkritikát” kapnak, például azt, hogy hatalmaskodóak, szeretnek parancsolgatni, vagy hogy „jobban figyeljenek a hangnemre”. A férfiak viszont ritkán.
 • A nők 2,5-szer annyi visszajelzést kapnak agresszív kommunikáció miatt – például „elkedvetlenítő a beszédstílusod” megjegyzés formájában, – mint a férfiak.
 • A nőket sokkal gyakrabban írják le „rámenősnek”, mint a férfiakat.

Mit tegyen egy női vezető a profi asszertivitásért?

Addig is, amíg a kultúra változik a férfiak és nők ugyanazon viselkedésének kapcsán, íme 4 stratégia asszertív női vezetők számára.

 1. Egyidejűleg kommunikáld hozzáértésedet és gondoskodásodat. Sok nő használ kérés, delegálás, véleményformálás esetén olyan kifejezéseket (csak, talán, gondolom, valószínűleg, lehetséges, bocsásson meg), melyek szerintük enyhítik szavaik határozottságát, agresszivitását. Ezek a kifejezések azonban bizonytalanságra vagy gyengeségre utalva negatívan befolyásolják a kompetencia megítélését. A megoldás: meleg nyitó és záró kijelentések, miközben az üzenet tartalma egyértelmű és tiszta. Hasznos például az e-mailek keretezése meleg üdvözléssel és barátságos elköszönéssel.
 2. Használj rövid keretező mondatokat. A nők 27% -kal csökkenthetik az asszertivitás negatív hatását úgy, hogy az asszertív állításokat bevezetik. Például:
  • „Nagyon őszintén fogom kifejezni a véleményemet, a lehető legpontosabb leszek.”
  • “Ez számomra becsületbeli kérdés, ezért fontos nekem, hogy tudjam, hol állok.”
  • “Tudom, hogy kockázatos, ha egy nő ennyire határozottan beszél, ezzel együtt is nagyon nyíltan fogom elmondani, mit gondolok.”
 3. Mutasd a domináns testbeszéd jellemzőit, miközben az üzeneted együttműködő. A kutatók megállapították, hogy az erőteljes beszéd, arckifejezés és testbeszéd nem vált ki negatív hatást, miközben egy nő a női sztereotípiáknak megfelelően együttműködést kommunikál. Akik így viselkednek, másfélszer több előléptetést kapnak, mint az asszertív férfiak, és háromszor annyit, mint az erre nem figyelő nők. Például használd Amy Cuddy videójá, -t, javaslatai alapján mutass erőt, foglalj el nagyobb teret: húzd ki magad, tedd a karodat a melletted lévő székre, vesd át egyik bokádat a másik térdeden. Ugyanígy segíthet a hangosabb beszéd, a szemöldök leeresztése, félbeszakítás, a szemkontaktus fenntartása, vagy az intenzívebb mutogatás.
 4. Légy szűkszavú. Míg a hezitálás a férfiak hatalmát és kompetenciáját erősíti, addig az aránytalanul hosszú ideig beszélő nőket alacsonyabb kompetenciaszintre értékelik, mint az azonos ideig beszélő férfiakét.

Erőt sugalló pózok nőknek

Források

 

Hozzászólások

hozzászólás