Az önérvényesítés fejlesztése 5 lépésben

Peter Fonagy
Kommunikáció és kötődés
2021-01-18
Asszertivitás világa interjú - Tamás Kata pszichológussal, az Asszertív Akadémia trénerével készített interjút Péczeli Dóri, a Petőfi Rádió Hétvége Petőfivel című műsorában az asszertív kommunikációról 2021. február 28-án.
Petőfi Rádió – interjú Tamás Katával
2021-03-09
Önérvényesítés

Önérvényesítés

Szeretnéd fejleszteni érdekérvényesítésedet? Magabiztosabban állnál ki magadért? Kedvesen, ugyanakkor határozottan mondanál nemet? Íme, az önérvényesítés fejlesztése lépésről-lépésre.

Mindannyiunknak vannak – egészen testhezálló témák mellett – jóval kevésbé komfortos területek is a kommunikációban: van akinek mások meghallgatása nehéz, van akinek pedig saját érdekeinek érvényesítése okoz fejtörést.

Ez teljesen rendjén való és normális: az asszertív kommunikáció – vagyis amikor az önérvényesítés és a meghallgatás is hasonlóan jól megy, – nem egy veleszületett képesség. Kinek az egyik oldalt, kinek a másik oldalt kell erősítenie ahhoz, hogy egy stresszes helyzetben bármelyiket csípőből tudja használni.

Nehéz az önérvényesítés?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg szeretnél határozottabban kiállni magadért, és téged is foglalkoztat az önérvényesítés fejlesztése.

Elképzelhető, hogy jó vagy mások támogatásában, örömmel gondoskodsz másokról, a körülötted lévők pedig hajlamosak segítőkésznek és önzetlennek gondolni Téged. Ezzel nagyszerű, és kiváló alapot nyújt ahhoz, hogy ezekre a készségeidre alapozva nekiláss saját magad előtérbe tolásának.

Nézetem szerint a magadért való kiállás fejlesztése egy hosszú út, amin legjobb egy tapasztalt társ kíséretében róni a lépéseket – ugyanakkor hosszabb elköteleződés nélkül, akár olvasás szintjén is meg tudod tenni az első lépéseket.

Nézzük, hogyan!

1. Ismerd meg az asszertív jogokat!

Kezdetnek tanulmányozd át az asszertív jogokat, amelyek segítenek Neked tisztábban látni, hogy mit is tehetsz meg egy helyzetben. Jogod van például, hogy

 • bűntudat nélkül mondj nemet,
 • hibát kövess el,
 • meggondold magad,
 • tisztelettel bánjanak veled,
 • vagy épp azt mondd: „Nem tudom”.

Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mihez van jogod egy helyzetben, akkor sokkal nehezebb lesz kiállni magadért, hiszen el sem tudod képzelni azt, hogy ezt Te megtehetnéd. Minden probléma nélkül. Egyszerűen, mert ember vagy.

Az, hogy egy adott helyzetben tisztában vagy-e jogaiddal, az szituációfüggő is lehet: például tudsz nemet mondani a barátaidnak, főnöködnek, beosztottjaidnak, de nehezedre esik ugyanez a partnereddel, szüleiddel vagy gyerekeiddel.

Tanulmányozd át az asszertív jogok listáját, mellette a kötelességekkel ezen az oldalon: Asszertív jogok listája.

2. Tanuld meg az önérvényesítés technikáit!

Ha elméletben már tudod, hogy mit tehetnél meg, és mégsem tudod megtenni, akkor lehet, hogy a technikák és módszerek hiányoznak az eszköztáradból.

Hallottál már az én-üzenetekről? Az ő segítségükkel tudod úgy elmondani a problémádat, hogy azt meghallva a másik a lehető legkisebb eséllyel sértődjön meg, hagyjon ott, vagy kezdjen veled veszekedni.

A magadért való kiállás akkor lesz a leghatékonyabb, ha Én-üzenetek formájában történik, azaz saját magaddal kapcsolatban fogalmazod meg egy nehéz helyzetben, hogy

 1. szerinted mi a probléma
 2. rád ez milyen hatással van/volt/lesz
 3. mi lehetne rá egy megoldás.

Fusd át cikkünket az én-üzenetek gyakorlásáról, és írd le magadnak: Te hogyan reagálnál, amennyiben ki akarsz állni magadért? Kattints az Én-üzenetek gyakorlása linkre a technika megismeréséért.

3. Szerezz érzelmi élményt arról, hogy milyen, amikor profin konfrontálsz!

Az, hogy olvastál már a technikákról, és fejben ismered a módszereket, nem feltétlenül jelenti azt, hogy meg is tudod csinálni őket.

Egy szakértő vezetésével érdemes végigmenni a legfontosabb komunikációs módszereken (pl.: konfrontáció, érvelés, értő figyelem, visszajelzés), és egy csoportban, sokféle emberrel kipróbálni, hogy milyen amikor Te profin csinálod, és milyen, amikor veled valaki profin csinálja.

Utolérhetetlenül hasznos, hogy lesz érzelmi tudásod a metodikákról. Ilyesféle:

 • “Wow, tényleg megértettük egymást, pedig szöges ellentétét állítottuk az elején!”
 • “Nem gondoltam volna, hogy ennyire jól lehet ezt csinálni. Mintha egy lámpa gyulladt volna fel a fejemben.”
 • “Hűha. Visszamondta az én érzéseimet!!”

Erre alkalmasak az 1-2 napos tréningek, például legnépszerűbb asszertív kommunikáció képzésünk. Érzelmi tudást kapsz arról, hogy milyenek ezek a technikák.

Ahhoz hasonlít ez, amikor nem csak fotón nézegetsz tengerparti képeket, hanem valóban jegyet váltasz Thaiföldre, és érzed, ahogy talpad a selymes homokba süpped, és a párod kezét fogva sétáltok a megkapó naplementében.

4. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás

Amikor már a fejeddel és zsigereiddel is tudod, hogy mit jelentenek a technikák, akkor következhet a gyakorlás.

Ez az, ami a Te életednek is valóban szerves részévé tudja tenni a tanult módszereket. Ez a folyamat a tapasztaltak gyakorlatba ültetése a Te hétköznapjaidban, ez a valódi készségfejlesztés.

Tudtad, hogy a Harry Potter filmek is megjelenítik a gyakorlás fontosságának motívumát?

Céltudatos gyakorlás nélkül bizony nincs valódi siker. Erre valók videókurzusaink.

5. Kezeld érzelmeidet!

Ha ismered a módszereket és technikákat, és igazán komoly helyzetekben ezzel együtt sem megy az önérvényesítés, akkor mélyebb munkára van szükség egy hosszabb folyamatban. Érdemes megismerni néhány konkrét nehéz helyzet kapcsán, hogy miket gondolsz, milyen érzések vannak benned, mitől félsz, miben reménykedsz, mire vágysz legbelül.

Ez a mély belső munka segít abban, hogy tisztában legyél érzéseiddel, motívumaiddal, és ezáltal megszelidítsd őket. Ha megismerkedtél velük, akkor már nem késztetnek Téged arra, hogy háttérbe szorítsd magadat, igent mondj olyan kérésekre is, amikre nem szeretnél, vagy rábólints neked nem tetsző javaslatokra.

Mindehhez érdemes lehet jobban beleásni magadat az érzelmek világába:

Gratulálok!

A legfontosabb lépést Te már megtetted – elindultál az úton, és éppen fedezed fel saját lehetőségeidet!

Ennél fontosabb dolog kevés történhetett ma.

Jó utat! 🙂

Forrás

Kép: People photo created by cookie_studio – www.freepik.com

Hozzászólások

hozzászólás