A kiemelkedően magabiztos emberek 7 szokása

Konfliktuskezelés otthon
Az érzelmi intelligencia első lépése: Nevezd meg!
2018-08-08
Hogyan gyakoroljak asszertív kommunikációt? 7 asszertivitás gyakorlat a mindennapokra
Asszertív kommunikáció gyakorlás – 5 lehetőség a mindennapokra
2018-09-03
A kiemelkedően magabiztos emberek 7 szokása

A kiemelkedően magabiztos emberek 7 szokása

Általános tévhit, hogy a magabiztos emberek rendelkeznek egy olyan viselkedési mintával, amely az összes élethelyzetben segít nekik. A valóság az, hogy a magabiztos embereknek széles viselkedésrepertoárja van, és a helyzet felmérése után képesek ebből a sokból egy megfelelő megoldási módot választani.

Mi tudnak a magabiztos emberek?

Egy magabiztosan viselkedő ember képes úgy reagálni egy helyzetben, hogy saját érdekeit érvényre juttatja, miközben másokét nem sérti.

Milyen készségek szükségesek mindehhez? Lássuk a 7 legfontosabbat!

Határhúzás

1. Nemet mondani

Számára nem szimpatikus, elveivel vagy érdekeivel ellenkező kérés, kísértés, lehetőség esetén ki tud állni önmagáért, és képes nemet mondani. Akkor is meg tudja ezt tenni, ha a felkérő ennek nem örül. Ha olyan személy hívja vacsorára, akivel nem érzi jól magát, nem keres olcsó kifogásokat, hanem van bátorsága elutasítani a meghívást és lezárni a kapcsolatot. Ha a beszéd témája kimerült, vagy elérte a célját, be tudja fejezni a beszélgetést anélkül, hogy partnere lerázva érezné magát.

2. Egyet nem értést kifejezésre juttatni

Egy kapcsolat nem attól lesz kiegyensúlyozott, hogy a felek Jézustól az MSZP-ről alkotott véleményükig mindig mindenben egyetértenek egymással. Mindenkinek joga van az eltérő véleményhez – még a felettesével szemben is -, csak a magabiztos ember ezt ki is tudja fejezni anélkül, hogy a másikat megsértené.

Befogadás, változás

3. Meghallgatni a másikat

Képes valóban odafigyelni a másikra (tehát beszélgetés közben például nem azon gondolkodik, hogy mit fog mondani, ha majd a másik végre befejezi a mondandóját). Elismeri, hogy a másiknak joga van az ellenvéleményhez, egy az övétől különböző látásmódhoz. Meghallja a kritikát és az elismerést is, valamint ha szükségesnek látja, akkor ezek mentén képes viselkedését módosítani. Egy önmagában épp bizonytalan ember így reagálhat a dicséretre egy sikeres előadás után: “Igazán szóra sem érdemes”, vagy “Lehetett volna ezt még jobban is.” A magabiztos ezzel szemben: “Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett.”

4. Kérni

Önértékelése megengedi neki, hogy hibás döntéseit/tetteit ne próbálja meg igazolni és mentegetni, hanem képes legyen azokat bevallani magának és másoknak is. Tudja azt is, hogy nem szégyen szívességet kémi. Ezzel egyrészt elismeri, hogy ő sem képes mindent egyedül megoldani, másfelől pedig az a személy, akitől szívességet kér, büszkének és értékesnek érezheti magát.

Kezdeményezés, változtatás

5. Beszélgetést elindítani

Nem jön zavarba, ha egy számára idegen embert kell megszólítania, gond nélkül el tud indítani egy beszélgetést sokféle témában. Ha valakivel célja van, nem bízza a véletlenre, hogy találkozik vele, és a beszélgetés majdcsak arra terelődik, amerre ő szeretné. Kezébe veszi a dolgokat, és célirányosan kezdeményez.

6. Hatékonyan és gyorsan cselekedni

Ha a helyzet úgy kívánja, képes magához venni az irányítást, és gyorsan, hatékonyan sikerre vinni egy projektet. Tud felelősséget vállalni, és következetesen, céljaihoz hűen teszi a dolgát – akár széllel szemben, vagy nem azonnali elismerések mellett is.

Kapcsolatban lét

7. Érzelmeket nyíltan kimutatni, gyengeséget bevallani

A magabiztos emberek érzik, és szavakban ki tudják fejezni akár erős pozitív és negatív érzelmeiket is. Ha például valaki egy notórius gyorshajtó mellett ül, nem azt mondja, hogy “Megint rettenetesen vezetsz!”, hanem kifejezi érzéseit: “Félek ennél a sebességnél, és szeretném, ha lassabban vezetnél.” Nem gondolja, hogy mindig mindent tökéletesen kell csinálnia, ezért van bátorsága belevágni olyan dolgokba is, melyek sikeres kimeneteléről nincs épp meggyőződve.

Hogyan lehet ezt megtanulni?

Egyrészt nagyon hasznosak az otthonról, származási családunkból hozott jó alapok. Másrészt mindenkinek vannak gyenge pontjai (pl.: indulatkezelés, nemet mondás), amiket érdemes lehet egy biztonságos közegben fejleszteni.

Tartsd szem előtt: ugyanúgy, ahogy testünk alakítása sem 1-2 nap alatt történik, itt is hónapok, évek munkájára lehet szükség. A magabiztos emberek sem egyik pillanatról a másikra lettek ilyenek, nem egy 3 órás gyorstalpalón váltak önbizalommal telivé… Adj magadnak időt, és támogasd magad empátiával az úton, amelyre oly sokan ráléptek már előtted.

Források

Hozzászólások

hozzászólás