24 dicséret, pozitív visszajelzés, elismerés, köszönet

Nemet mondás, határszabás, verbális önvédelem
Hogyan mondjunk nemet?
2021-10-26
Kell-e mindig asszertívnek lenni?
Jó mindig asszertívnek lenni?
2022-01-21
Dicséret, elismerés, visszajelzés, bók

Dicséret, elismerés, visszajelzés, bók

A legtöbben kevesebbet dicsérünk, mint lehetne, pedig a hatásai felbecsülhetetlenek munkahelyi kollégáink és privát életünk szereplői számára is. Sőt, ami a legizgalmasabb, hogy egy jól sikerült elismerés annak is élmény, aki adja!

A Gallup egyik felmérése szerint az amerikai munkavállalók 65%-a nem kapott dicséretet a főnökétől az elmúlt évben. Angliában pedig több, mint 1000 alkalmazott 31%-a mondta, hogy motiváltabban dolgozna ha „jobb bánásmódban részesülne”, „több dicséretet kapna” és „nagyobb megbecsülés érezne”.

A dicséret azonban nem mindig jön magától értetődően. Íme tehát néhány lehetőség, amellyel dicséretet adhatunk kollégáinknak, barátainknak, párunknak, gyermekeinknek, szüleinknek:

Próbálj egy konkrét teljesítményt elismerni

✅ “Megfogott, hogy a prezentációdban milyen profik voltak az illusztrációk – nagyon jól alátámasztották a mondanivalódat.

Így túllépünk a szokásos “Szép munka volt” frázison és a másik is fogja tudni, mit értékeltünk a munkájában. A Gallup kutatása ugyanakkor rámutatott arra is, hogy csak a valódi eredményeket szabad dicsérni, az üres szavaknak kevés vagy semmi értéke nincs: „a meg nem érdemelt dicséret többet árthat, mintha nem mondunk semmit”. Egy eltúlzott visszajelzés nemcsak megakadályozza, hogy a megdicsért ember tudja, miben kellene fejlődnie, de csökkentheti a máskor felkínált valódi dicséret hatását is.

✅ „Inspiráló voltál nekem a mai meetingen. A kreativitásod és a projekt iránti szenvedélyed lelket vitt a megvalósításba.”

Ha elmondod, milyen hatással volt rád a másik viselkedése, az azt érzékelteti a másikkal, hogy milyen fontos része ő a világnak – a Te világodnak is.

✅ „Tudom, hogy félsz a nyilvános beszédtől, és ezzel együtt is kiálltál a többiek elé. Engem is arra ösztönöztél, hogy tegyek valamit a komfortzónámon kívül.”

Ha észreveszed a másik belső harcait és kiemeled a számára is büszkeséget adó teljesítményt, azzal mélyíted kapcsolatotokat.

✅ „Láttam, mennyi erőfeszítést fektetsz a stratégia megalkotásába. Jó volt látni az alaposságodat.

Komoly összefüggés van aközött, hogy valakinek azt mondod, hogy valamit jól csinált, és aközött, hogy a jövőben megismétli ezt a viselkedést. Épp ezért a megfelelő dicséretben részesítés rendkívül hatékony módja lehet a nem kívánt viselkedések megváltoztatásának, és olyan magatartásformák ösztönzésének, amelyekből többet szeretnél látni.

✅ “Köszönöm az utolsó projektben végzett kemény munkádat, Anna. Extra erőfeszítésed segített abban, hogy kész lehessünk határidőre, és ez igazán lenyűgözte az ügyfelet. Nélküled nem tudtuk volna megvalósítani.

Könnyű észrevenni a beszédesebb és kimenőbb alkalmazottak munkáját, mivel gyakran nyíltan kommunikálják jó munkájukat. Valószínű azonban, hogy vannak olyan emberek a cégedben, akik igazán jók abban, hogy többet végezzenek a színfalak mögött, amelyek könnyen észrevétlenek maradnak. Valószínű tudatos erőfeszítéseket kell tenned, hogy ezt észre vedd, de fontos, hogy ezek az alkalmazottak is érezzék a megbecsülésedet.

Dicséret a munkahelyen

Ha igazán profi akarsz lenni, akkor ne csak Te adj bókokat – ösztönözd, hogy családtagjaid, munkatársaid dicsérjék egymást!

Használd az elismerést kapcsolatépítésre idegenekkel

“Ahh, nagyon tetszik a szandálod, egyszerűen gyönyörű.”

Ha valakinek a személyes választását dicséred meg, az stílusának, személyiségének elfogadását sugallja.

✅”Ez a legjobb/legszebb/legaranyosabb/legizgalmasabb, amit ma hallottam.”

Legyen az egy bolti eladó vicce, szomszédod sztorija, egy ügyintéző által közölt adat, ez a kifejezés sok helyzetben elővehető.

“Nagyon örülök, hogy találkoztunk!”

Még ha csak udvarias elköszönés is egy sorbanállás közben váltott néhány mondat után, akkor is feldobhatja mindkét fél napját, ha tudatod, hogy örülsz neki.

✅ “Azt látom, ebben igazán jó vagy.”

Legyen szó a hajadat nyíró fodrászról, egy szállodai alkalmazottról vagy egy csoportos órát tartó edzőről, érdemes lehet tudatni, hogy észreveszed, mennyi szívvel és lélekkel végzi a  munkáját.

Elismerés a boltban

Dicsérd barátaidat és azokat, akik melletted vannak jóban-rosszban

✅ “Ragyogsz.

Vedd észre, ha valakinek jó napja van, és jelezd ezt felé.

✅ “Ha üzenet jön Tőled, akkor ezt a cuki hangot adja a telefonom.

A technológia amellett, hogy elválaszthat minket, össze is kapcsolhat – ha például speciális csengőhangot állítasz be a bejövő hívásaikhoz és üzeneteikhez. Ez azt mutatja, hogy a kapcsolatotok fontos.

✅ “A veled való beszélgetés a napom legjobb része (rögtön a sütievés után).

Nem sok minden tudja feldobni az ember napját jobban egy dobos tortánál – de mondjuk egy vicces történet a barátodtól igen.

✅ “Mi tényleg egy hullámhosszon vagyunk – Te valóban veszed, amit mondok.”

Hányan tudják rólad, hogy szereted megszagolni a köldökszöszödet? Vagy hogy egyszer egész nap kifordítva hordtad a fehérneműdet? És ráadásul ezzel együtt is szeretnek?

✅ “Ha ma csak annyit csinálok, hogy veled lógok, jó nap volt.

A munka várhat. Vannak filmek, amiket megnézhetünk, emberek, akikről beszélhetünk, viccek, amiken nevethetünk.

Dicsérd barátaidat!

Udvarolj bókokkal

✅ “Megmutatom neked a gyerekkori titkos kézfogásomat.

Te és a másodikos haverod a végletekig tökéletesítettétek a titkos kézfogást, és megfogadtad, hogy soha nem osztod meg senkivel – egészen addig, amíg nem találkozol valakivel, akivel megéri megosztani.

✅ “Annyira különleges szemeid vannak!”

Az emberek szeretik, ha egyedinek tekintik őket. Szerencsére a szemek olyanok, mint a hópihék – nincs köztük két egyforma! Így aztán biztosan találsz valami érdekeset és szépet a szemük színében vagy mintájában. Ráadásul a szemkontaktus erősíti a kötődést!

✅ “A kedvenc színem? Amit ma hordasz.”

Ha hozzáteszed, hogy ez hogyan emeli ki a haját, bőrét vagy más, általad gyönyörűnek talált tulajdonságot, még nyerőbb vagy.

✅ “Imádom, ahogy a gyerekek közelítenek hozzád.

A kutyák és a gyerekek nagyszerű jellemismerők, és gyakran átlátnak egy-egy nem valódi megnyilvánuláson. Ez persze nem tökéletes teszt (főleg, ha az ember történetesen cukorkát vagy marhahúst hord a zsebében), de az, hogy a gyerkőcök vagy kutyák vonzódnak valakihez, soha nem rossz jel.

Bókolj

Támogasd gyermekedet pozitív visszajelzésekkel

✅ “Nem hittem volna, hogy megszeretem Harry Pottert – egészen addig, amíg el nem olvastam veled.”

Fedezd fel a világot az ő szemével és tudasd, milyen izgalmas vele együtt csinálni ezeket a dolgokat.

✅ “Ez a mézeskalács sütés volt Veled az év legjobb főzős programja itthon.”

Lehet, hogy nem a legfinomabb az eredmény, de a közös munka és a szeretet fűszereivel könnyű 5 csillagos séffé változni.

✅ “Te vagy az egyik legbátrabb ember, akit ismerek.

Értékeld, milyen keményen próbálkozik elérni céljait.

✅ “Elég jó vagy.”

A gyerekek kétségbeesetten szeretnének a szüleik kedvében járni, ezért a kisgyermekektől a tinédzserekig hallaniuk kell, hogy jobban szereted őket, mint a lehetőségeiket. Csak ügyeljen arra, hogy elkerülje ezeket a “bókokat”, és komolyan fel kell hagynunk a gyerekekkel.

✅ “Elgondolkodtatott a kedvenc zenekarod új számának a szövege, igazán megérintő.

Még akkor is, ha nem igazán jön be Neked a zenéje, találhatsz benne olyan aspektusokat, amik megragadnak. Emeld ki azokat.

✅ “Mindig számíthatsz rám.”

Nincs annál fontosabb és megnyugtatóbb, hogy a gyermeked tudja – bármi is legyen, Te ott leszel mellette.

Támogasd gyermekedet pozitív visszajelzésekkel

További hasznos kifejezések

  • Bravó! Nagyon jó volt látni, amikor…
  • Büszke vagyok, hogy …
  • Sokat tanultam abból, amikor …
  • Gratulálok, hogy …
  • Egészen lenyűgöző volt, ahogy …
  • Fényt hozott a napomba, amikor …

Források, olvasnivalók

Hozzászólások

hozzászólás