Hogyan mondjunk nemet?

Sikeres csapat
A sikeres csapat legfontosabb jellemzője a Google-től
2021-09-28
Dicséret, elismerés, visszajelzés, bók
24 dicséret, pozitív visszajelzés, elismerés, köszönet
2022-01-07
Nemet mondás, határszabás, verbális önvédelem

Nemet mondás, határszabás, verbális önvédelem

Ha szoktál kedvességből IGEN-t mondani, amikor valójában NEM-et szeretnél, akkor érdemes tovább olvasnod! A pozitív nemet mondás során mindkettőtök felé tisztelettel viszonyulsz.

A pozitív nemet mondás során a saját és a másik fél szükségleteit is tiszteled és elfogadod. Ha ezt sikerül megvalósítanod, akkor az valódi ajándékká válhat nem csak Neked, hanem a kapcsolatotoknak és a Másik számára is. Érzi, hogy ő és a neki fontos dolgok neked is sokat jelentenek. Ebben a fajta viszonyulásban elhiszed, hogy mindkettőtök szükségletei kielégíthetőek – csak nem biztos, hogy úgy, ahogy eredetileg elképzelted, vagy ahogyan a másik gondolta. És az sem biztos, hogy Te részese leszel a végleges megoldásnak.

Egyszerű de nagyszerű

A legelemibb esetben egy mondatban összefoglalhatod a határszabást, ami tartalmazhat:

 • meghallgatást, empatizálást (M),
 • a számodra problémás viselkedés objektív leírását (P),
 • a rád gyakorolt hatást, érzést, vágyakat (H),
 • nemet mondást (N),
 • megoldási javaslatot (J),
 • következményeket (K).

Ezeket többféle sorrendben, bármelyiket kihagyva szabadon variálhatod a helyzetnek megfelelően.

Nemet mondás, határszabás, verbális önvédelem

Nemet mondás, határszabás, verbális önvédelem

 • Le fogom tenni a telefont (K), ha továbbra is emelt hangon beszélsz velem (P).
 • Egy fél órát tudok még itthon maradni (H).
 • Nagyon kedves az ajánlatod (M), ugyanakkor nem fogok élni vele (N).
 • Kellemetlen nekem erről beszélni (H), kérlek ezt ne velem vitasd meg (J).
 • Időre van szükségem (H), hogy átgondoljam. Hétfőn tudok választ adni (J).
 • Munkával kapcsolatos emailekre (P) nem válaszolok hétvégén (N).
 • Rosszul érzem magam (H). Ha megint ezt csinálod, ki fogok menni (K).
 • Értékelem, hogy elmondtad a véleményedet (M), ugyanakkor ez az én életem (N).

Egy konkrét példa hosszabban kifejtve

Tegyük fel, szeretnéd meghúzni világosan a határaidat az angoltanároddal szemben, akinek olyan látványosan “rosszul esik”, ha nem tudsz menni a csoportos gyakorló órára, hogy úgy érzed, már a döntési szabadságodban korlátoz és nem akarod ezt megengedni neki.

Első körben érdemes lehet meghallgatni a másikat, empatizálni:

 • Azt látom rajtad, hogy nehéz Neked, amikor nem jövök órára. Gondolom, hogy csalódott vagy ilyenkor, esetleg frusztrált vagy zavarodott? Lehet, hogy szeretnéd jobban érteni, miért nem jövök? Tartasz tőle, hogy esetleg nem voltam elégedett az előző órákkal? (M)

Innen már elindulhat egy beszélgetés… Amikor magadról mondanál valamit, akkor azt inkább a meghallgatás utáni következő lépésként érdemes megtenni.

 • Nekem sem egyszerű látni (H), hogy Téged ez mennyire érint és milyen fontos Neked, hogy itt láss órán engem (M). Mintha nagyon sok múlna rajtam (M), ami pedig eléggé megterhelő nekem (H). Néha, amikor átgondolom, hogy jöjjek-e és mik a prioritásaim, akkor magam előtt látom az arcodat és azt veszem észre, nehéz úgy döntenem, ahogy nekem a legjobb lenne (H).

Ez már egy jóval összetettebb határszabás olyasvalakivel, akivel már régen jóban vagyunk és még szeretnénk is folytatni a kapcsolatunkat. Nem annyira faék egyszerűségű, több benne az érzelem, a finomság, a tisztelet és az érdeklődés a másik iránt, mint a korábbi példákban.

Még több példa, megtörtént eset, módszer és eszköz

Ha szeretnél alaposabban elmélyülni a határszabás, nemet mondás és verbális önvédelem mesterfogásaiban, akkor jó helyen jársz. Szerencsére van egy könyvünk Neked! Érdekel?

NEM - A határszabás, nemet mondás, verbális önvédelem mesterfogásai.

NEM – A határszabás, nemet mondás, verbális önvédelem mesterfogásai. Új eBookunk már elérhető!

 • NEM - A határszabás, nemet mondás, verbális önvédelem mesterfogásai.

  Verbális önvédelem eBook

  1 200 Ft (+27% ÁFA)

  A nemet mondás, határszabás és verbális önvédelem eszközei segítenek megnyugtató módon gondoskodni saját magadról, miközben kapcsolataid is erősödnek. Megtörtént esetek és hatékony módszerek egy 60 oldalas könyvben, hogy nehéz helyzetekben is IGEN-t tudj mondani arra, ami valóban fontos Neked, és NEM-et arra, ami nem szolgálja legbensőbb érdekeidet.

  Kosárba teszem

Gyakorlás, ha már az elmélet megy

Előfordulhat, hogy már ismered az elméletet, tisztában vagy a teendőiddel, ám éles helyzetben mégsem sikerül nemet mondanod, kiállnod magadért.

Ilyenkor további erőfeszítéseket érdemes tenni a probléma leküzdése érdekében, vagyis kevésbé megterhelő helyzetekben el kell kezdeni gyakorolni a határszabást.

Erre valók az otthonról elvégezhető videókurzusaink, ebben az esetben a nemet mondásról szóló. A Mondj nemet magabiztosan! videókurzusban a legkomolyabb kihívást jelentő munkahelyi és magánéleti kérésekkel gyakorolhatsz, hogy túlléphess félelmeiden, elkerüld az indokolatlan IGEN-eket, és megőrizd testi egészségedet.

Színészeink videóival addig gyakorolhatod otthonról a határozott és kedves nemet mondást, amíg éles helyzetben csípőből nem megy.

 • Egyetlen fókusz | Nem lőhetsz mellé! Célzottan azt gyakorlod, ami neked kihívást jelent. Legyen az magánéleti vagy munkahelyi szituáció, szinte biztos, hogy találsz hasznosakat a színészek által eljátszott helyzetek között.
 • 1600 résztvevő | Nem hagyunk magadra! A kurzus szituációit több, mint ezer tréningrésztvevőnk tapasztalata alapján dolgoztuk ki, ezeket magadra szabhatod, ráadásul támogató társak és szakértő tréner segíthetnek.
 • Mély gyakorlás | Nem a felszínt kapargatod! Nem csak egyszerűen a nehéz helyzetekkel foglalkozol, hanem a nemet mondásodat akadályozó érzelmekkel, vágyakkal, az önbizalmaddal és a mögöttes okokkal is.

Olvass többet a videókurzusról, vagy már be is rakhatod a kosaradba!

Jó olvasást, tartalmas gyakorlást kívánok! 🙂

Hozzászólások

hozzászólás