Empátiagyilkos fájdalomcsillapítók

Csőre töltött ajkak
Leszámolás egy kommunikációs mítosszal
2017-05-04
hiteles emberek jellemzői
A hiteles emberek 7 jellemzője
2017-06-03
Empátiagyilkos fájdalomcsillapítók

Empátiagyilkos fájdalomcsillapítók

Egy friss amerikai kutatás szerint a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók csökkentik empátiára való képességünket.

Emberi kapcsolataink alapja a másik ember helyzetébe való beleérzés képessége, az empátia. Empátia nélkül nem tudjuk átérezni a másik ember fájdalmát, legyen az fizikai vagy lelki. Empátia hiányában megnő az agresszív cselekedetek végrehajtására való esély, hiszen nem tudjuk, nem érezzük, mit is cselekszünk a másik emberrel.

Az Ohio Állami Egyetemen végzett, Social Cognitive and Affective Neuroscience című nívós szaklapban 2016-ban publikált kutatás szerint a paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítók amellett, hogy saját fájdalomérzetünket csökkentik, mások testi-lelki fájdalmának átérző képességét is visszavetik.

Az empátia kísérlet három fázisa

A kettős vak, placebo kontrollos kísérletsorozat első fázisában a résztvevők egy csoportja paracetamol tartalmú italt ivott. A másik csoport – természetesen tudtukon kívül – olyan italt kapott, amelyben nem volt paracetamol. Ezt követően, kitalált történetek szereplőinek fizikai, illetve lelki fájdalmát kellett egy skálán osztályozniuk. A kísérlet során azok a résztvevők, akik a fájdalomcsillapító hatása alatt voltak, alacsonyabbra értékelték a hallott történetek szereplőinek fájdalmát.

A második kísérleti fázisban hirtelen erős hanghatásnak tették ki a résztvevőket. Ezután arra kérték őket, hogy értékeljék, szerintük, egy, az ugyanannak a hanghatásnak kitett társuk számára mekkora kellemetlenséggel járt ez az élmény. Az eredmény itt is az volt, hogy a fájdalomcsillapító hatása alatt állók nagyobb százalékban gondolták úgy, hogy társaik kellemetlen érzése nem olyan erős, míg a placebót (a hatóanyagot nem tartalmazó helyettesítő szert) kapott társaik kellemetlenebbnek ítélték társuk élményét.

Empátia gyilkos fájdalomcsillapítók

Empátia gyilkos fájdalomcsillapítók

A harmadik kísérleti fázisban a résztvevők az előzőekhez hasonlóképpen két csoportra osztva kifejezhették együttérzésüket egy társadalmilag nehéz helyzetben lévő ember felé. Az első kettőhöz hasonlóan a fájdalomcsillapító hatása alatt lévők jellemzően kevésbé voltak hajlamosak a nehéz helyzetben lévő emberrel való együttérzésre, mint azok, akik nem kaptak fájdalomcsillapítót.

Mi történik az empátiára való képességünkkel?

A kísérlet következtetése tehát, hogy a saját fájdalmunkat csökkentő fájdalomcsillapítók hatása alatt könnyen meglehet, hogy kevésbé leszünk képesek mások testi-lelki fájdalmára odafigyelni, beleérezni magunkat mások nehéz helyzetébe!

E kísérletek alapjául annak a kutatásnak az eredményei szolgáltak, amelyek során kimutatták, hogy az emberi agyban meghatározható egy, az empátiáért felelős agyterület. Ez a terület nagy szerepet játszik a tudatosság, beleértve az érzelmi tudatosság alakulásáért is.

Minél kevésbé érez tehát valaki saját maga fájdalmat, annál kevésbé lehet képes más fájdalmával kapcsolatosan együttérzést tanúsítani!

Amikor egy fájdalomcsillapító bevétele után vitába szállsz a pároddal, úgy tűnik kevésbé leszel megértő. Ha fájdalomcsillapítás helyett inkább fejleszteni szeretnéd empátiádat akár saját magaddal, akár másokkal, szeretettel várunk egy asszertív kommunikáció tréningen!

Források, olvasnivalók

Hozzászólások

hozzászólás