Leszámolás egy kommunikációs mítosszal

Paul Bloom - negatív empátia
3 ok, amiért az empátia rossz tanácsadó
2017-04-27
Empátiagyilkos fájdalomcsillapítók
Empátiagyilkos fájdalomcsillapítók
2017-05-09
Csőre töltött ajkak

Csőre töltött ajkak

Egy beszélgetés teljes információtömegéből 7%-ot hordoznak a szavak, és 93%-ot a nonverbális kommunikáció? Úgy tűnik, ezzel a mítosszal is leszámolhatunk…

Számos kommunikációval foglalkozó kiadványban olvasható az a kutatási eredmény, hogy a kommunikáció összes információ-tartalmáért

  • a szavak 7,
  • a vokális minőség (hangmagasság, hanglejtés, hangerő) 38,
  • a testi jelek pedig 55 százalékban

felelősek.

Tévedés, hogy a szavak ilyen kevéssé számítanának

A kutatást 1970-ben közzétevő Albert Mehrabian ugyanakkor saját weboldalán írja, hogy az általa megállapított 7-38-55-ös szabály csak és kizárólag ellentmondó üzenetek esetén érvényes.

Egy normál hétköznapi beszélgetésben tehát fontos szerepe van a szavaknak és a nonverbális jeleknek is – mindkettőre támaszkodunk.

Passzív-agresszív kommunikáció

A non-verbális kommunikációnak kizárólag akkor fogunk nagy mértékben hinni a szavak ellenében Mehrabian szerint, amikor a kettő ellentmond egymásnak. Ez azt jelenti, hogy nem stimmel, nincs harmóniában az, amit mondok és ahogyan azt mondom.

Ezt hívják passzív-agresszív vagy más néven manipulatív kommunikációnak.

Ellentmondó például a verbális és nonverbális kommunikáció akkor, amikor párom kérdésére úgy válaszolok, hogy “Semmi bajom“, miközben magamban fortyogok a dühtől, és félig elfordulva karba tett kézzel álldogálok.

Vagy ellentmondanak egymásnak a szavaim, amikor úgy bókolok valakinek, hogy abban el van rejtve némi él is: “Örülök, hogy Te csináltad meg a prezentációt – épp itt volt az ideje.”  További példákért látogass el ide: https://asszertivakademia.hu/a-passziv-agressziv-viselkedes-jelei-es-kezelese/

Ezekkel a kommunikációs ellentmondásokkal lehet a legnagyobb sebeket ejteni a másik önbecsülésén. Ha egyértelműen bántanánk vagy dicsérnénk a másikat, akkor pontosan tudná, mit tegyen. Ezek az ellentmondó üzenetek azonban összezavarják őt, és nem tudja mi lenne a megfelelő reakció.

Ebben az összezavarodottságban a másik fél a nonverbális jelekhez fordul, mert legtöbben úgy véljük, hogy azokat sokkal nehezebben lehet befolyásolni, sokkal őszintébbek.

Lefegyverző őszinteség

Nem véletlen a kifejezés: lefegyverző őszinteség… Akkor leszünk a legmeggyőzőbbek a kommunikációnkban (pl.: otthoni beszélgetésben, munkahelyi prezentációban), amikor szavaink, testbeszédünk, és vokális minőségünk harmóniában vannak egymással. Ha tudjuk kik vagyunk, mit érzünk, mit szeretnénk, és ezt őszintén el is tudjuk mondani, nyert ügyünk van.

Építsünk együtt egy jobb világot: mondjuk ki azt, ami bennünk van.

Persze nem boldog-boldogtalannak. És az sem mindegy, hogy hogyan. Főleg akkor érdemes ebbe a folyamatba energiát fektetni, tanulni és gyakorolni az asszertivitást, ha hosszú távon szeretnénk valakivel kapcsolatban maradni.

 

Hozzászólások

hozzászólás