Hogyan vitatkozz, amikor tudod, hogy igazad van?

Manipulatív viselkedés
9 taktika, amit manipulatív emberek alkalmaznak, hogy elhallgattassanak
2016-11-09
Nemet mondás pozitívan
Hogyan mondjak nemet? 3 egyszerű lépés
2016-11-24
Vita és veszekedés - a szupererő

Vita és veszekedés - a szupererő

Egy harvardi pszichológus tanácsai – hogyan vitatkozzunk, ha tudjuk, hogy igazunk van. 

Egy harvardi pszichológus, Amy Cuddy tanácsa arról, hogyan vitatkozzunk, ha tudjuk, hogy igazunk van.

A legfontosabb, hogy ne akarjuk meggyőzni a másikat az igazunkról. Ez ugyanis csak a negatív érzéseket erősíti.

Hallgasd meg!

A legjobb amit tehetsz, amikor nyerő pozícióban érzed magad, hogy hallgatsz. Meghallgatod a másikat. Esélyt adsz neki arra, hogy elmondja az álláspontját, kifejtse amit szeretne, ami belülről feszíti. Ez ad neki esélyt arra, hogy megértve, meghallgatva érezze magát. Ekkor kezdenek el megjelenni a pozitív érzések a vitában.

Te akkor vagy a legerősebb, amikor képes vagy teljesen jelen lenni az adott pillanatban.

Vita és veszekedés - a szupererő

Vita és veszekedés – a szupererő

Ezt az erőt tudod arra is használni, hogy a másikat építsd, vagy arra, hogy rombold. Ha a meghallgatás mellett döntesz, valójában nem kiadod az erőt a kezedből, hanem arra használod, hogy a másik megértést tapasztaljon. Mintha a labdát neki is átpasszolnád és elkezdenétek játszani.

Várj ki!

Amikor valami olyasmit hallasz, amibe legszívesebben azonnal belekötnél, hiszen tudod, hogy nem valós, akkor harapj a nyelvedbe és emlékeztesd magad a meghallgatásra. Első pillanatban nem a legjobb válasz fog kibukni belőled. Hagyd, hogy elteljen némi idő, mire megnyugszol és az azonnal reagáló limbikus rendszer helyett a megfontoltabb kérgi régiók lépnek működésbe az agyban.

Ez az átállás legalább 30 másodpercet vesz igénybe.

Nyerd el a vita ajándékát!

Ha sikerül figyelned, akkor találd ki, hogy a másik ember valójában miért dühös! Teljes figyelmedet ajándékozd neki, és próbáld megérteni, hogy mi zajlik benne. Próbálj meg arra figyelni, milyen érzések és szükségletek lehetnek benne ebben a pillanatban. Ha épp a mosogatásról folyik a vita, lehet hogy a szükséglete az, hogy több segítséget kapjon a háztartásban, egyenlően legyenek elosztva a feladatok, vagy kapjon elismerést azért, amit tesz. Amennyiben furcsa akadékoskodással, ingerültséggel találkozol üzleti partnered oldaláról egy épp bevezetésre kerülő szoftver kapcsán, lehet hogy megnyugtatásra van szüksége, hogy az állása nem fog megszűnni a szoftver bevezetésével. Figyelj oda rá. Ha kiderül, hogy valójában mire van szüksége, valószínűbben tudtok olyan megoldást találni, ami mindkettőtöknek kielégítő.

Meglepődhetsz, amikor kiderül, hogy valójában mi is zavarja. Nagy az esélye, hogy ez új szintre emeli kapcsolatotokat: olyan ajándékot kaphatsz, amire nem is számítottál.

Legelőször is tehát tegyél lakatot a szádra, és próbáld meg megérteni a másikat!

Ha pedig szeretnéd élőben is gyakorolni az empatikus vitatkozás művészetét, gyere el egy asszertivitás tréningre vagy csatlakozz értő figyelem tréningünkhöz!

Forrás

Hozzászólások

hozzászólás