Hogyan mondjak nemet? 3 egyszerű lépés

Vita és veszekedés - a szupererő
Hogyan vitatkozz, amikor tudod, hogy igazad van?
2016-11-15
Miért ne élj a pillanatban? Mindfulness újragondolva
Miért ne legyél a pillanatban? Mindfulness újragondolva
2016-11-29
Nemet mondás pozitívan

Nemet mondás pozitívan

Ha szoktál kedvességből IGEN-t mondani, amikor valójában NEM-et szeretnél, akkor érdemes tovább olvasnod! Íme, a pozitív nemet mondás 3 lépése.

Miért akkora kihívás nemet mondani?

Amikor nemet mondasz egy számodra fontos embernek, számos dologtól félhetsz: Ettől még jóban leszünk? Elszalasztok egy fontos lehetőséget? Lustának, önzőnek, hozzá nem értőnek tűnök? Dühös lesz rám a másik?

És ez rendben is van. Legfontosabb emberi szükségletünk a társas kapcsolat, a valahová tartozás. Amikor NEM-et mondunk, mintha ezt a túléléshez nélkülözhetetlen szociális kapcsolódást fenyegetné veszély.

Az indokolatlan IGEN-t mondás ugyanakkor a saját integritásodat ássa alá, és így szintén veszélyes a kapcsolatra nézve. A saját magadtól való eltávolodás annak érdekében, hogy másokat támogass szintén elfelé vezet a harmóniától.

Nemet mondani tehát hozzá tartozik a harmonikus kapcsolatokhoz. Felejtsd el a nemtörődömség, önzőség, vagy a kegyetlenség címkéit! Egy igazi kapcsolatban az lehetsz, aki valójában vagy – felelős NEM-jeiddel együtt.

Nemet mondani a helyzetre és igent a kapcsolatra.

Hosszú távon tehát nagyon hasznos, ha megtanulsz úgy nemet mondani egy adott helyzetre, hogy közben magára a kapcsolatra nem mondasz nemet. És mielőtt a konkrét technikának nekilátunk, tisztázzuk: az első és legfontosabb teendő egy kétséges helyzetben, hogy mérd fel, hogy tudod-e vállalni a nemet mondást következményeivel együtt.

A nemet mondás lépései

Három lépésben lehet érdemes nemet mondani:

 1. Visszatükrözés – Tükrözd vissza, mit szeretne a másik, mire vágyik, mi a fontos a számára!
 2. Nemet mondás – Mondd el, hogy ebben nem fogsz tudni segíteni.
 3. Kapcsolatban maradás – Kérdezd meg, milyen most a másiknak, hogy nemet mondtál.

És akkor nézzük is végig két konkrét példán!

I. példa gyakorlat – Nemet mondás

Kata, tudnál kölcsönadni 200.000 forintot? Nem tudom befizetni az egyetemnek a tandíjat.

Ha szükséges, akkor tisztázd a másik féllel: mi a pontos kérés? Mikor, mennyi ideig, milyen gyakran, kivel, hol, mit kellene tennünk?

Ha a konkrétumok megvannak (pl.: kideríted, hogy 3 hónapra szeretné kérni), akkor légy kapcsolatban saját magaddal, érzéseiddel, szükségleteiddel. Hogy vagyok? Mit érzek? Mire lenne szükségem? Mit szeretnék? Mi fog történni rövid és hosszú távon, ha NEM-et mondok – velem, a kapcsolatunkkal, a körülöttünk lévőkkel (pl: kolléga, család, barátok). Mi fog történni rövid és hosszú távon, ha IGEN-t mondok – velem, a kapcsolatunkkal, a körülöttünk lévőkkel (pl: kolléga, család, barátok).

Ha nem sikerül tisztáznod magadban, hogy mit szeretnél, akkor kérj időt, például így: “Ez egy fontos kérés, szeretném átgondolni. Jó lesz, ha holnap 3-kor felhívsz, és megbeszéljük?”  Fontos, hogy legyen benne egy konkrét időpont, és azt tartsd is be, különben az időkérő stratégia rombolóvá válik a kapcsolatban. Ha már most tudod, hogy valójában nemet akarnál mondani, célszerűbb egyből előállni ezzel, mégha kellemetlen érzésekkel is jár.

Amikor igent mondasz, miközben nemet szeretnél, nem vagy kapcsolatban saját magaddal: a másik igényeire mondasz igent a sajátod helyett. Ha pedig ez történik, nem sok idő kell hozzá, és dühös leszel, mert túl sokat adtál. Tudatosítsd tehát, hogy hatással vagy a világra, őszinte megnyilvánulásod, erőd felvállallása pedig nem csak neked, hanem a körülötted élőknek is hasznos lesz.

1. lépés – Tükrözd vissza, mit szeretne a másik!

Ha magaddal rendben vagy, akkor térj át arra, hogy mit szeretne a másik. Mi lakozik a kérése mögött? Mit szeretne valójában? Mire vágyik? Mi a szükséglete? A szükségletek lista alapján érdemes lehet visszakérdezni: erre lenne szükséged?

Karesz, ha jól értem, akkor anyagi támogatásra van szükséged a tanulmányaidhoz.

Ez tulajdonképpen az értő figyelem alkalmazása a megfelelő empátia segítségével.

Ha az értő figyelem már jól megy, akkor ráadásképpen meg is erősítheted a másik értékeit. Például így: Nekem is rendkívül fontos a tudás, és hogy olyan szakmád legyen, amiben valóban örömed leled.

Hogy ez miért lehet érdekes? Amikor megkérnek valamire, két dolog történik párhuzamosan. Egyrészt elhangzik a konkrét kérés, például a kölcsön, egy határidős kimutatás elkészítése, a mosogatnivaló, vagy a gyerek elhozása az oviból. A kézzel fogható kérés mögött azonban van egy másik, ki nem mondott, tudattalan felvetés: Számítok? Fontos vagyok Neked?

Ha NEM-et mondasz, akkor a Másik érzékelheti úgy, hogy nem csak a konkrét dologra, hanem saját magára is nemet kapott: nem törődsz vele. Ha tehát nemet mondasz, érdemes megfogalmazni, hogy csak a konkrét kérésre mondasz most nemet – a Másik, és a neki fontos dolgok neked is számítanak. Tekintsd ajándéknak, hogy megosztja velünk a neki lényeges dolgokat, és fogadd is ennek megfelelően.

Így tükrözz vissza!

Néhány hasznos kifejezés visszatükrözéshez:

 • Jó lenne segíteni neked, mindemellett …
 • Sajnálom, hogy most nem tudod jól összehangolni anyagi ügyeidet, ezzel együtt is, …
 • Értékelem, hogy megbízol bennem, ugyanakkor …
 • Bárcsak segíthetnék Neked tanulmányaiddal, ugyanakkor …
 • Látom, hogy ez most fontos neked, ezzel együtt sem …
 • Szívesen a segítségedre lennék, mert nekem is fontosak a tanulmányaid, ugyanakkor …

Tréningjeinken és videókurzusainkon gyakorolhatod is a nemet mondást, határszabást, saját magadért való kiállást!


2. lépés – Mondj nemet!

Együtt azzal, hogy fontos neked, amit a másik is értékel, neked is vannak saját igényeid, ami miatt most nem fogod teljesíteni a kérését. Mondd el érhetően és világosan, hogy ebben most nem tudsz segíteni neki.

Ugyanakkor ebben a hónapban fogom megvenni az ülőgarnitúrát, amire fél éve gyűjtök. Szép és kényelmes lesz, izgatott vagyok miatta. Így ebben most nem fogok tudni segíteni.

Előfordulhatnak olyan alkalmak, amikor valaki nem érti meg elsőre, hogy nemet mondtál, és ő éppen visszautasítást kap. Ilyenkor a törött lemez technikát alkalmazva mondd el annyiszor, ahányszor szükséges, hogy “Értem, hogy ez neked fontos, ugyanakkor nem fogok tudni segíteni.

Fontos lehet, hogy nevez meg egy rövid okot – a kutatások szerint szinte bármilyen magyarázat, ami mert-tel kezdődik, segíti a nemet mondást. Az sokkal kevésbé számít, hogy a mert után megfogalmazott érvelés mennyire jó ok. Ugyanakkor ne kezdj hosszan magyarázkodni – az rontani fogja esélyeidet és bizonytalanságot sugall.

Így mondj nemet!

Néhány hasznos kifejezés nemet mondáshoz:

 • Sajnos ez most nem fog működni, mert kanapéra gyűjtök.
 • Sajnálom, hogy ezúttal nem tudok segíteni más irányú terveim miatt.
 • Köszi, ezt most kihagyom.
 • Én már igent mondtam másra.
 • Sajnos már kimaxoltam az eheti segítési potenciálomat.
 • Nem tudnék jó szívvel kölcsönadni / teljes erőbedobással részt venni.
 • Főszabályként nem adok kölcsön barátoknak.
 • Nem fogok tudni melléd állni ebben, mert nagy erőkkel gyűjtöm a pénzemet.

3. lépés – Egyeztess!

Kérdezd meg, hogy értette a másik, amit mondtál. Hogy éli meg amit hallott? Van-e esetleg olyan stratégia, amellyel mindkettőnk szükséglete kielégíthető?

Hogy vagy most ezzel?

Ezzel a kérdéssel benne maradsz a kapcsolatban a nemet mondás után is. Ha így teszel, ez lehet a dialógus legtermékenyebb szakasza. Lehetőséged van arra, hogy nyitottan meghallgasd mindkettőtök érzéseit, igényeit. Ki tudja mi történhet? Talán sokkal jobb, mint amire számítottál….

Ha szükségét érzed, ebben a szakaszban javasolhatsz vagy segíthetsz a másiknak keresni más megoldásokat.

Így maradj kapcsolatban!

Néhány hasznos kifejezés a kapcsolatban maradáshoz, a törődés kinyilvánításához:

 • Milyen most, hogy nemet mondatm?
 • Szükséged van valamilyen segítségre a megoldáshoz?
 • Mit fogsz tenni most, hogy kiderült: én nem tudok segíteni?
 • Lássuk, mit tehetünk!
 • Mi lenne, ha megkérdeznéd Karcsit? Ő fontosnak tartja az egyetemisták támogatását / szívesen mond megnyitó beszédeket.

II. példa gyakorlat – Így mondj nemet!

A fenti példa egyszerű, hogy könnyebb legyen átlátni a lépéseket, és persze a való élet ennél sokkal bonyolultabb szokott lenni. Nézzünk egy összetettebb példát!

Márti, a barátnőm harmadszor hív a héten egy találkozó miatt, és én már nehezen veszem fel a telefont. Tudom, hogy egy héten belül két projektet kell még befejeznem, és már most teljesen kész vagyok már a rengeteg melótól.

 • Helló Kata! Már azt hittem, kerülsz valamiért. Nem vetted föl a telefonjaimat, és nem is hívtál vissza!
 • Szia Márti! Csalódott vagy, mert szerettél volna hamarabb beszélni velem? (Visszatükrözöm az érzéseit és szükségleteit)
 • Igen, azt hittem, valami bajod van velem, és inkább elfelejtesz, mint hogy beszélj velem. Ha én nem hívlak, Te nem csörögnél rám.
 • Jó lenne, ha ugyanolyan mértékben járunknánk hozzá a barátságunkhoz? (További visszatükrözés és értő figyelem)
 • Pontosan! Úgyhogy akkor mondanám is, hogy szervezünk nálam egy Mikulás bulit, és számítunk a Te részvételedre is.
 • Köszönöm a meghívást. Nagyra értékelem, hogy ennyit tesztek a társaságért, és sorra szervezitek a bulikat, hogy együtt lehessünk. Ugyanakkor nagyon kimerültem ezen a héten, és még két projekt vár befejezésre, úgyhogy szükségem van egyedüllétre és pihenésre, hogy le tudjam őket zárni. (Tisztázom vele, hogy mire mondok igent és mire nemet)
 • Szóval hanyagolsz engem.
 • Várj, befejezem. Ha elmegyek a buliba, nem fogok tudni Rád, Rátok hangolódni, mert annyira fáradt leszek. Ráadásul Veled szívesen beszélgetnék olyan körülmények között, amikor tényleg tudunk egymásra figyelni. Mit szólnál hozzá, ha inkább eljönnél és együtt ebédelnénk? A munkahelyem mellett van az a szuper indiai kajálda, emlékszel? (Javaslok egy konkrét másik megoldást)
 • Persze. Igazából ennek jobban is örülök. Én is jobban szeretek Veled kettesben beszélgetni.

Az élet persze ettől is jóval bonyolultabb lehet: sokkal kellemetlenebb mondjuk azt megállapítani, hogy nincsenek közös szükségleteink (ellentétben a fenti Mártis példával) és egy adott ügyben nem fogunk tudni együttműködni. Időnket, erőforrásainkat másképp szeretnénk felhasználni, mint azt valaki éppen kéri tőlünk…

Összegzés

Ez a fajta nemet mondás, amiben mindkettőnk szükségleteit tiszteled és elfogadod, valódi ajándékká válhat a Másik számára. Érzi, hogy ő és a neki fontos dolgok neked is sokat jelentenek. Ebben a fajta viszonyulásban elhiszed, hogy mindkettőtök szükségletei kielégíthetőek – csak nem biztos, hogy úgy, ahogy eredetileg elképzeltük. És az sem biztos, hogy Te részese leszel a végleges megoldásnak.

Ehhez a kulcs a Másik szükségleteinek, a Másik számára fontos dolgoknak az elismerése. Nagy valószínűséggel azokra tudsz igent mondani, a konkrét megvalósítási stratégiához ugyanakkor lehet, hogy mást kell keresnie.

Ha érdekel az asszertivitás, további technikákat sajátítanál el, vagy szeretnél jó társaságban gyakorolni, gyere el egy asszertivitás tréningre!

Próbáld ki a nemet mondás lépéseit!

Ezen a héten vedd észre, amikor nemet akarsz mondani valakinek a kérésére, akkor figyeld meg, mi lakik benned. Mit érzel, mit szeretnél? Ha úgy döntesz, hogy nemet mondasz, akkor:

 1. Tükrözd vissza neki az ő szükséglet-ét!
 2. Mondj nemet, azaz fejezd ki, hogy mire mondasz nemet és mire igent.
 3. Maradj nyitott a megoldásokra, beszélgessetek róla, kérdezz rá!

Források

Hozzászólások

hozzászólás