Te mennyire vagy asszertív? Egyetlen mondatos teszt!

Andy Stanley
5 kérdés, ami letisztulttá és emlékezetessé tesz bármilyen előadást
2018-11-25
Így szeress a szavaiddal
Így szeress a szavaiddal – 17 módszer a tudatosabb társalgáshoz
2019-01-25
Mennyire vagy asszertív?

Mennyire vagy asszertív?

Válassz a 4 lehetőség közül, és tudd meg, mennyire asszertív a reakciód! Asszertivitás teszt, hogy megtudd, mennyire adod fel céljaidat, állsz ki magadért túl agresszíven, vagy épp képviseled magadat konstruktívan.

Valódi asszertivitás teszt

Ez a cikk egy gondolatkísérlet, és egyetlen helyzetből próbál meg Neked segíteni megállapítani, mennyire vagy asszertív.

Ha valódi, tudományosan megalapozott tesztet szeretnél kitölteni, kattints ide: ASSZERTIVITÁS TESZT

A helyzet

És akkor lássuk az egyetlen kérdéses tesztet!

X.Y. utazási iroda oldalán akarsz ajándékba adni két embernek egy egynapos utazást. Maga az oldal igazán profi, de a jelentkezési adatlapon nem lehet megadni két másik utazó nevét: mindenképp Te kellene legyél az egyik, miközben Te nem utazol. Ráadásul a folyamat közben mindenféle bonyolult kamu regisztációs email címek elkészítését ajánlják fel.

Mi erre a reakciód? Mit gondolnál?

Válassz a lenti 4 lehetőség közül! Mit gondolnál magadban?

  1. Soha többet X.Y. utazási iroda!
  2. X.Y. utazási iroda jelentkezése sz@r.
  3. X.Y. utazási iroda jelentkezési formja nincs átgondolva.
  4. X.Y. utazási iroda honlapja nagyon tetszett letisztultsága, designja miatt, ugyanakkor a jelentkezési formot át kéne gondolni. Szeretném ha egyszerűbben tudnék két másik embernek  ajándékba utat vásárolni úgy, hogy én nem fogok utazni, illetve nem akarok plusz email címeket készíteni.

A kommunikációs kontinuum

Az, hogy mit gondolok magamban, és mit mondok ki ebből, vagy mit teszek ezek mentén, a kommunikációmon kívül azt is megmutatja, milyen a személyiségem:

  • inkább a távolságot, teljesítményt, gyors döntést és cselekvést, határokat, saját látószöget, anyagi világot értékelő AGRESSZÍV, vagy
  • a közelséget, kapcsolatot, átgondoltságot, többféle látószöget, kifinomultságot, érzelmi világot értékelő PASSZÍV irányba hajlok.

Az 1. pont X.Y. utazási irodát, mint egészet elutasítja egy hibás form miatt. Mint amikor valaki hibázik, és emiatt azt gondoljuk róla, hogy “hülye”. A mondatvégi felkiáltójel az energiával, indulattal való töltöttséget is mutatja.
A 2. pont differenciáltabb: nem az egész X.Y. utazási iroda rossz, hanem csak a jelentkezési adatlapja. Az viszont értékelhetetlen.
A 3. pont megoldásorientáltnak is nevezhető: kihangsúlyozva a negatívumot magában foglal egy potenciális megoldást: át kéne gondolni a jelentkezés folyamatát.
A 4. pont pozitív és negatív elemeket egyaránt tartalmaz, miközben továbbviszi az előző pont megoldásorientáltságát a negatív elemek esetében, csak sokkal konkrétabban.

Te melyiket választottad?

Ha tovább szeretnéd folytatni az elmélkedést, gondolkozz el rajta: mit tennél azután, hogy ezt gondoltad?

És ha adtál magadnak elég időt, és van elképzelésed arról, mit tennél a továbbiakban, görgess lejjebb.

És mit csinálnál? További viselkedéses reakciók

ASSZERTÍV

Ha szeretnél kapcsolatban lenni a X.Y. utazási irodával, mert igazából jó és izgalmas utazásokat kínál; ha szeretnéd, hogy jobbak legyenek, fejlődjenek, akkor érdemes a kapcsolati üzemmódba váltani: megmondani, mi az amit értékeltél, és mi az ami javításra szorul.

AGRESSZÍV

Ha úgy döntesz, hogy nem érdekel a X.Y. utazási iroda, van még 20 másik hasonló utazási iroda, azok hátha jobbak, akkor kattints honlapjukon a böngésző jobb sarkában lévő piros keresztjére és ezzel az ügy lezártnak tekinthető. Nemet mondasz erre az irodára, és igent valamelyik másikra.

PASSZÍV-AGRESSZÍV

Kezdd el szidni a X.Y. utazási irodát másoknak, írj negatív értékelést nekik valamilyen publikus közösségi felületen úgy, hogy velük nem tudatod a problémát. Az is remek megoldás lehet passzív-agresszív stílusban, hogy jelentkezel a X.Y. utazási irodához, de úgy, hogy minden lehetséges módon hátráltatod majd az együttműködést: írj nekik három emailt három különböző információval, kérj fizetési haladékot, és mondd hogy nagyon szeretnél már fizetni, csak épp most a egészségi állapotod/anyukád/főnököd/tengerimalacod megakadályozza.

PASSZÍV

Jelentkezz a X.Y. utazási irodához, és ne mondj semmit arról, ami van benned.

Asszertivitás teszt

Ha szeretnél egy komolyabb asszertiviás tesztet kitölteni, ajánlom az asszertivitás tesztet ezen az oldalon: asszertivitás teszt . Az önkitöltős kérdőív 40 kérdésből áll, és körülbelül 8 percet vesz igénybe a kitöltése.

Hogyan tovább?

Várom reakciódat! Addig pedig tudsz asszertivitás könyveket böngészni, kukkants rá 18 hasznos asszertív mondatra, vagy ajándékozz fejlődést: vásárolj ajándékutalványt!

Forrás

Kép: https://www.pexels.com/photo/backpack-bag-blur-commuter-346768/

 

Hozzászólások

hozzászólás