7 egyszerű kérdés, ami segít, hogy gyermeked sikeres felnőtt lehessen

Asszertív jogok
Asszertív jogok
2016-10-21
Asszertivitás, asszertív kommunikáció könyv
Asszertivitás könyv – Ajánlások
2016-10-28
7 egyszerű kérdés

7 egyszerű kérdés

Így tudsz néhány egyszerű kérdéssel segíteni gyermekednek egy sikeres és elégedett felnőtt élet kialakításában!

A gyermek kiegyensúlyozott érzelmi és értelmi fejlődése hozzásegíti őt, hogy a világot egy biztonságos helynek lássa. Képes lesz sikeresen tanulni az akadályokból és a kudarcokból, hatékony célokat tűz ki, nyitott lesz a kritikákra, örömmel fogadja a változásokat, felelősséget vállal saját tetteiért, érzelmeiért, szükségleteiért,  és képessé válik változtatni a szemléletmódján, ha azt szeretné.

Mindehhez arra van szükség, hogy tudatosítsuk benne érzéseit, hogy mit is szeretne elérni egy adott helyzet kapcsán, megértse tetteinek következményeit, azaz tisztában legyen határaival és felelősséget vállaljon önmagáért. Mindezt természetesen életkorának megfelelően tegyük: ne várjunk el olyat, amit nem tud megtenni, ugyanakkor túl keveset se kérjünk. Aki nem tanulja meg tiszteletben tartani saját és mások korlátait, az függő helyzetbe kerül – másoktól várja el, hogy gondoskodjanak róla, ahelyett hogy felelősséget vállalna önmagáért.

Segítség a sikeres felnőtté válás útján

Minden nap próbáljunk meg egyet vagy többet feltenni az alábbi kérdések közül. A kérdéseken való gondolkodás segíthet gyermekünknek felelősséget vállalni saját magáért, tetteiért, vagyis hogy asszertív tudjon lenni életének nehéz helyzeteiben is.

  1. Mit tanulhatsz ebből?
  2. Mit éreztél, amikor ez történt?
  3. Mi volt az, ami a legnagyobb örömet okozta ma Neked?
  4. Hogyan szeretnéd ezt a helyzetet megoldani?
  5. Amikor ez történt, mire lett volna szükséged?
  6. Milyen hibát követtél ma el, amiből tanultál valamit?
  7. Találkoztál-e ma valakivel, aki inspiráló volt számodra?

Források

Hozzászólások

hozzászólás