Mit jelent az empátia? Carl Rogers videója arról, hogy mit jelent a valódi empátia.

A meghallgatás mesterfogásai
Nagyon kevesen tudják, hogyan legyenek jó meghallgatók
2020-06-19
A nehéz beszélgetések két alapszabálya
A nehéz beszélgetések két alapszabálya
2020-07-27
Carl Rogers - Empátia

Carl Rogers - Empátia

Mit jelent az empátia és hogyan lehet megvalósítani? Carl Rogers, a XX. század egyik legjelentősebb pszichológusa videóban definiálja az empátiát, melynek túlzott vagy csökkent mértéke komoly szociális problémákhoz vezethet.

Íme, Carl Rogers definíciója az empátiára a lenti videóban:

Megpróbálok adni egy olyan meghatározást az empátiára, amivel ma elégedett vagyok. Többé nem fogom “empátiás állapot”-nak hívni, mint korábbi definícióimban, mivel immár azt gondolom, hogy nem egy állapotról beszélünk, hanem egy folyamatról. Remélem sikerül érzékeltetnem.

Mit jelent az empátia – az empátia meghatározása

Amikor egy másik emberrel empatikus módon vagy együtt, annak számos eleme van:

 1. Azt jelenti, hogy belépsz a másik egyedi, általa megtapasztalt világába, és otthon vagy benne.
 2. Magában foglalja a másik által érzései és azok jelentései iránti érzékenységet, pillanattról pillanatra, legyen az félelem, düh, zavarodottság, gyengédség, vagy bármi más, amit ő éppen megtapasztal.
 3. Az empátia azt is jelenti, hogy időlegesen a másik életét éled, vigyázón, értékítéletek nélkül mozogva benne. Érzékeled a jelentéseket, aminek lehet, hogy nincs teljesen tudatában, ugyanakkor nem nevezel meg olyan érzést, amire abszolut nem lát rá, mert az túl fenyegető lehetne számára.
 4. Magában foglalja azt, hogy elmondod, friss és megnyugtató külső szemmel hogyan érzékeled a világát, még akkor is, ha az neki esetleg ijesztő. Mindezt úgy teszed, hogy gyakran visszacsekkolod érzékelésed pontosságát és mondandódat a válaszaihoz igazítod.
 5. Bizalmas kísérőjévé válsz saját belső világában. Rámutatva a lehetséges jelentésekre az érzései mögött, segítesz
  a. fókuszálni,
  b. teljesebben megtapasztalni az érzéseket és jelentéseket,
  c. változni.
 6. Ez azt is jelenti, hogy erre az időre félreteszed saját értékeidet és látásmódodat azért, hogy értékítélet nélkül léphess be az ő világába. Valahol ez azt is jelenti, hogy félreteszed saját magadat, ez pedig csak annak megvalósítható, aki eléggé bízik magában ahhoz, hogy belépjen egy furcsa másik világ kapuján és onnan vissza is tud térni, amikor szeretne.

Mit jelent az empátia – Carl Rogers videó

Ez a magyarázat az empátiára talán érthetővé teszi, hogy mennyire komplex, erőfeszítést igénylő, erős és bátor, ugyanakkor szelid létezési mód ez.

Bár Rogers számos definíciót adott az empátiára negyedszázad alatt, a fenti 1974-ben készült videófelvétel ma sem lehetne aktuálisabb.

És még egy érdekes adat: az empátia jelentősen csökkent szintje súlyos szociális zavarokkal áll kapcsolatban, többek között az Asperger-szindróma, pszichopátia, nárcizmus, borderline személyiségzavar és az autizmus kísérőjelensége lehet.

Gyakran keverik az empátia és a szimpátia fogalmát is. Röviden, az empátia alkalmazásakor érzelmileg is átéled a másik problémáját, míg szimpátia esetén csak megérted, de nem vagy vele érzelmi szinten. Szóval nem az ő cipőjében sétálsz pár kilométert, hanem azt mondod, hogy értem, feltörte a lábadat a cipő, te szegény, sajnálom. Ha ettől bővebben is érdekel a két fogalom közti különbség, akkor érdemes megnézni Brené Brown videóját: https://www.youtube.com/watch?v=bCspmUJPRSc&t=5s

Források, olvasnivalók

Hozzászólások

hozzászólás