7 dolog, amit csak passzív emberek mondanak

Érzések listája! Több, mint 200 érzés a jobb önkifejezésért és az értő figyelem segítésére,.
Érzések listája
2016-09-06
A szóbeli bántalmazás 15 fajtája
A szóbeli bántalmazás 15 típusa
2016-10-04
Passzív kommunikációs stílus

Passzív kommunikációs stílus

Így ismerd föl a passzív kommunikációt Az, hogy valaki mennyire viselkedik passzív módon egy helyzetben, sok mindentől függ: milyen a személyisége, hogy látja a szituációt, és általában saját magát a világban. A passzivitás nagyon sok helyzetben egy fontos és értékes megküzdési mód. Ugyanakkor ha valakin elhatalmasodnak a lenti viselkedésmódok, és a passzivitás dominálja kapcsolatait, akkor érdemes elgondolkodni a változtatáson.

1. “Ahogy alakul.”

A passzív emberek gyakran teszik a sors kezébe jövőjüket. Akkor kanyarodnak jobbra és mennek át a zebrán, ha éppen zöldet mutat, egyébként egyenesen folytatják útjukat. Találkozóikat úgy egyeztetik, hogy előtte egy kicsivel rád telefonálnak, ráérsz-e. Ha épp nem, akkor azt mondják: “Csak adtam egy esélyt a sorsnak“. Szerintük egy kapcsolatnak nem kellene ennyi erőfeszítésbe kerülnie. “Ha működni akar, akkor működni is fog.

2. “Miért épp velem történik ez már megint?”

Ha valaki ezt a kérdést teszi fel, akkor nagy valószínűséggel tárgynak látja magát a sors kibogozhatatlan akaratának hálójában. Az igazság az, hogy jó és rossz dolgok mindenkivel történnek. Megvárhatjuk, amíg épp a jó oldalát tapasztaljuk meg az életnek, vagy proaktívan tehetünk is érte valamit.

3. “Ismersz, teljesen reménytelen eset vagyok.”

Ha valami nem sikerül, akkor abban külső és belső tényezőknek egyaránt szerepe van. Ráadásul a hibák remek kiindulási lehetőségek a fejlődésre. Ha hibáinkat, bukásainkat, rossz közérzetünket jórészt a környezetünknek tulajdonítjuk, könnyű az áldozat szerepében tetszelegni.

4. “Igazából nem számít, csak eszembe jutott.”

Ha valaki csökkenti véleményének értékét, azzal leértékeli saját magát és hozzájárulását  a másik életéhez. Rövid távon lehet, hogy jó stratégia ez, de hosszú távon mindkét fél jobban járna, ha saját igaz valójukkal lennének jelen a kapcsolatban és az adott helyzetben.

5. “De jó lenne, ha megtehetném.”

Életünk alakulása nagyban függ a környezettől, amiben élünk. Ugyanakkor az általunk gyakorolt kontroll, előkészületek, edzés, gyakorlás, erőfeszítések ugyanilyen fontosak. Ráadásul ezekért tehetünk valamit, míg a tőlünk független tényezőket jobb, ha egyszerűen elfogadjuk. Koncentráljunk inkább arra, ami megváltoztatható.

6. “Mindkettőtöknek igaza van. “

A passzív ember egyik legfőbb törekvése, hogy elkerülje a konfliktusokat. Így aztán ritkán fog határozottan állást foglalni egy kérdésben, főleg ha mindkét fél fontos neki, és meg akarja őrizni a kapcsolatot. Ugyanezért inkább megvárja, mások hogyan nyilatkoznak egy kérdésben, így a már kialakult álláspont mentén beszélhet. Így biztosan nem fog “fölösleges” ellenállással szembesülni.

7. “Parancsolj, csak utánad!”

A passzív emberek mások igényeit a saját maguké elé helyezik. Magukat kevésbé látják értékesnek vagy fontosnak, mint a másikat. A másik kapja a legjobb falatokat az ebédből, a passzív embernek tökéletes lesz a maradék. Vagy, ha a másik menni akar, akkor inkább csak nyel egyet amiatt, hogy ő még inna egy kávét fizetés előtt.

Passzív kommunikációs stílus hátrányai

A passzív embereknek sokkal nagyobb esélyük lenne a sikerre, ha fokozatosan képesek volnának nagyobb szerepet vállalni saját életükben. Persze nem mindig és mindenek fölött: a sors valóban fontos szerepet játszik történetünkben, azonban ha mindent a szerencsére hagyunk, sok lehetőséget elszalasztunk.

Ha érdekel a kiút a passzivitásból, olvass tovább az asszertivitásról, vagy gyere el egy asszertivitás tréningre!

Források

Hozzászólások

hozzászólás