Hogyan adjak visszajelzést? A visszajelzés csapdái és a 8 aranyszabály

Bocsánatkérés
A valódi bocsánatkérés 8 pontja
2019-02-12
Érzelmek a munkahelyen
2 bevált eszköz az érzelmileg egészségesebb munkahelyért
2019-03-19
Visszajelzés, feedback

Visszajelzés, feedback

Hogyan adjunk visszajelzést? Hogyan mondjuk el véleményünket a másik teljesítményéről és segítsük a fejlődésben? 8 aranyszabály és 7 példamondat.

Félreértések és csapdák

Nézzünk először is néhány elméleti félreértést, ami segíthet tisztábban látni a visszajelzés értékét illetően. A lenti három tévhit tisztázása hozzájárulhat, hogy helyén kezeljünk egy feedbacket:

 1. FÉLREÉRTÉS – Mások sokkal jobban tudatában vannak az én gyengeségeimnek, mint én magam. Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy a többiek az igazság szószólói, és ami a szájukból elhangzik, az úgy is van. Ezzel ellentétben a valóság az, hogy egy visszajelzés legalább annyira szól arról, aki adja, mint aki kapja. Valahogy ki kell szemelgetnünk az elhangzottakból a számunkra valóban relevánsakat.
 2. FÉLREÉRTÉS – Ha valamit nem tudok, azt a kollégáktól megtanulhatom. Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy bizonyos készségeink hiányoznak, és ezt a kollégák visszajelzései alapján el tudjuk sajátítani. Ez nem teljesen így van: nem egy üres edény vagyunk, amit föl kell tölteni információval. Elképzelhető, hogy akadályokat kell elmozdítani jelenleg is meglévő képességeink útjából, és sokkal inkább a bátorítás és erősségeink hangsúlyozása az, ami segít fejlődni – nem pedig hiányosságaink hangsúlyozása.
 3. FÉLREÉRTÉS – A jó teljesítmény, a kiválóság tanulható. Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy ha elég jól elemezzük, definiáljuk, milyen is a jó teljesítmény, akkor ennek az ideális állapotnak az eléréséhez elég néhány kurzusra elmenni és rendben lesz a dolog. Sajnos a dolog ennél bonyolultabb: a kiválóság összeforr azzal, akinél éppen tapasztaljuk. Nincs egységes recept, hogyan dobjunk jól kosárra vagy adjunk el használt autókat – minden remek kosaras vagy értékesítő másképp csinálja.

Hogyan adjunk visszajelzést?

Mivel az objektíven mérhető jó teljesítmény viszonylag ritka, ne azt mondjuk el, mennyire jó vagy rossz valakinek a munkája.

Főnöki vagy kollegiális szerepünk nem felhatalmazás a jó/rossz definiálására.

Érdemes inkább arra helyezni a hangsúlyt, mit láttunk és ez mit váltott ki belőlünk. Semmi nem hitelesebb vagy erőteljesebb, mint a tények leírása és hogy ezek milyen hatással voltak ránk. Így nem ítéljük meg a másikat, nem próbáljuk megszerelni vagy javítgatni, hanem bizalommal segítjük változását.

A 8 aranyszabály

Nézzük, mik azok a javaslatok, amelyek segíthetnek építő jellegű, fejlődést támogató visszajelzést adni: a megfelelő időben, helyen, embernek adott visszajelzés ugyanis nemcsak motiváló, hanem erősíti is a kapcsolatunkat.

 1. Ismerd el mások erőfeszítését, jó tulajdonságait és erényeit; dicsérj, amikor észreveszel egy jó teljesítményt.
 2. Válaszd ki a megfelelő helyet és időt, amikor az illetőnek van ideje meghallgatni (nem akkor, amikor szorítja a határidő vagy rohan, hogy elérje a vonatot).
 3. Alakíts ki szemkontaktust, légy pozitív és derűs.
 4. Légy konkrét! „Szerintem ez a prezentáció tényleg remek – lényegretörő, világos, kevés szöveg van a slide-okon, jól kiválasztottak és érzelmesek a képek, a végén pedig van egy konkrét akcióterv.” A másik fél így értékes információt kap teljesítményéről.
 5. Mondd el, milyen hatással voltak rád a fentiek, fejezd ki érzéseid, ha a helyzet erre alkalmas: „Örülök, hogy nálunk leszel gyakornok. Én azt gondolom eddigi közös munkánk alapján, hogy mindkettőnknek hasznos lesz.
 6. Ne túlozz! Pl.: „Hát ez egyszerűen fantasztikus volt!” Lehet, hogy jó ezt hallani, de pontosan mi is a fantasztikus?
 7. Ne értékeld le önmagad! Pl.: „Bárcsak én is úgy meg tudnám csinálni, mint te!”
 8. Ne értékelj le/bánts másokat a dicsérettel. Pl.: „Gratulálok, hogy sikerült rendet tenned az asztalodon. Azt hittem, sosem érem meg ezt a napot!”

Visszajelzés példamondatok

Ne hidd, hogy kezedben van a bölcsek köve, Te tudod mi a jó/mi az igazság, és ezt egy frappáns visszajelzésben át is tudod adni. Fejezd ki inkább objektíven, mit láttál, és tedd hozzá, mit váltott ki belőled. Ez utóbbi azt jelentheti, hogy leírod a benned lévő érzéseket.

EHELYETT ÍGY PRÓBÁLD
Adhatok Neked visszajelzést? Ez ezt váltotta ki belőlem.
Jó voltál, szép munka! Ez a három dolog nálam működött.
Ezeket kéne fejlesztened. Ezek jöttek be nekem és ezért.
Ez gáz volt. Amikor ezt csináltad, az ezt válotta ki belőlem.
Fejleszteni kéne a kommunikációs képességedet. Ez volt az a pont, ahol elvesztettem a fonalat.
Sokkal asszertívebbnek kéne lenned. Amikor nem mondod el a véleményedet, aggódni kezdek, hogy motivált vagy-e a közös munkára.
Hiányzik belőled a stratégiai gondolkodás. Küzdök azért, hogy megértsem a tervedet.

MIndehhez természetesen jó egy alapvetően objektív, ugyanakkor empatikus hozzállás, aminek ismérveit legjobban talán Brené Brown foglalta össze. Ebben a cikkben találod az ismérvek összefoglalását, bevállalós visszajelzés címmel.

Tennivalók, olvasnivalók

Hozzászólások

hozzászólás